En toen was er weer Oosterscheldekreeft!

Het is ieder voorjaar een feestje: de opening van het nieuwe seizoen van de Oosterscheldekreeft! Behalve voor de kreeft zelf dan misschien… Maar de culinaire pers uit het gehele land en zelfs van buiten de landsgrenzen, trekt naar Zierikzee om daar getuige te zijn van de rituele en strak geregisseerde ‘vangst’ van de eerste Oosterscheldekreeft van het jaar, de overhandiging ervan aan een zorgvuldig verkozen hoogwaardigheidsbekleder en de aansluitende veiling voor het goede doel.

Kring van de Oosterscheldekreeft

Natuurlijk worden al deze formaliteiten omlijst door formidabele hapjes en drankjes, zoals oesters en champagne – en een onweerstaanbaar kreeftenmenu. Want het is ook een feestje en de Oosterscheldekreeft is ook echt een bijzonder regionaal product. Een kreeft met een eigen DNA en een smaak zo verfijnd dat menig chef-kok stil valt al hij die moet beschrijven. Gelukkig kan men de kreeft voor zichzelf laten spreken. Twaalf Zeeuwse restaurants die zich verenigd hebben in de Kring van de Oosterscheldekreeft, bieden gedurende het gehele seizoen – dat loopt tot half juli – een speciaal menu aan dat geheel draait om deze bijzondere kreeft.

Streekproducten

Enkele chefs houden het bij een klassieke bereiding van de Oosterscheldekreeft: gekookt of gestoomd met bijvoorbeeld asperges en botersaus of een Hollandaisesaus. Anderen zoeken het in de mediterrane hoek of kijken naar het verre oosten, in een combinatie met een lakje van sereholie, met five spices of met paksoi. De slimme chefs zoeken er meer streekproducten bij. De kok van restaurant De Korenbeurs op Landgoed Rijcholt in Geersdijk bedacht bijvoorbeeld als voorgerecht een salade van Oosterscheldekreeft met in stro gerookte Noord- Bevelandse aardappel en een schuim van oude Schellach kaas en Zeeuws draadwier. De chef van restaurant ‘t Vlasbloemeken in Koewacht moest met zijn Michelinster natuurlijk wat gedurfder uit de hoek komen. Hij kwam op de proppen met als voorgerecht een combinatie van Oosterscheldekreeft, komkommer, zeewier en karnemelk. En als hoofdgerecht komt bij ‘t Vlasbloemeken Oosterescheldekreeft van de Big Green Egg met wortel, peul en kardemom op tafel.

Inspiratie

Genoeg inspiratie om ook thuis aan de slag te gaan met zo’n lekkere kreeft. Als je een goede vishandelaar in de buurt hebt en je bent bereid er wat aan uit te geven, is het de moeite waard ook thuis eens een kreeft uit de Oosterschelde klaar te maken. Kies er een mooie wijn bij, nodig slechts een zeer select gezelschap uit, dek de tafel onberispelijk en kook de sterren van de hemel. Hey, you only live once!

foto’s: Yasmijn Tan – www.yasmijntan.com

Kijk voor meer informatie over de restaurants die een speciaal driegangen kreeftenmenu aanbieden voor een vaste prijs van € 59,50, op www.oosterscheldekreeft.nl

Lees ook:Oosterscheldekreeft #1: Het seizoen is geopend!
Lees ook:Maastricht aan tafel
Lees ook:Maastricht aan tafel
Lees ook:Japan Food Experience
Lees ook:Vluchten naar De Vluchthaven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>