Recept: Nieuwjaars-tulband

taart_pagina 43 (Large)

In de middeleeuwen verstopten ze van alles in een tulband. Ringen en muntstukken van goud. Als je die vond, had je geluk en dan zou je in de toekomst nog veel meer geluk krijgen. Deze tulband met rozijnen en noten uit het superleuke bakboek Taart! is dus een perfect dessert voor je oud & nieuwdiner. Verstop er één munt in, wie die munt vindt mag de ultieme nieuwjaarswens doen.

Ingrediënten
(voor 10 personen)

Het beslag

  • 150 g rozijnen
  • 150 g krenten
  • 100 g sukade
  • 40 g amandelen, ontvliesd
  • 40 g hazelnoten, ontvliesd
  • 40 g pecannoten
  • 125 g boter
  • 125 g lichte basterdsuiker
  • 1 uitgeperste citroen + rasp
  • 1 uitgeperste sinaasappel + rasp
  • 2 eieren
  • 175 g bloem
  • 4 theelepels speculaaskruiden

Klaarzetten

  • tulbandvorm
  • mixer
  • taartrooster
  • en een bijzondere munt natuurlijk

Het beslag

1. Laat de rozijnen en krenten 1 uur in heet water wellen. Laat ze goed uitlekken in een vergiet.
2. Zet de oven vast aan op 140°C, zodat hij op tijd warm is.
3. Smeer een grote tulbandvorm in met boter. Bestuif hem met bloem.
4. Hak de sukade, de amandelen, de hazelnoten en de pecannoten in kleine stukjes.
5. Roer met de mixer de boter en de suiker glad en luchtig.
6. Voeg rasp en sap toe van citroen en sinaasappel.
7. Klop de eieren in een andere kom.
8. Voeg langzaam een beetje ei toe, afgewisseld met een beetje bloem. Roer alles goed.
9. Voeg de speculaaskruiden toe.
10. Voeg de rozijnen, krenten, sukade en notenmix toe. Roer alles goed.

De tulband afmaken

11. Giet het beslag in de vorm.
12. Bak de tulband in 3 1/2 uur gaar.
13. Steek een satéprikker in de tulband om te kijken of hij gaar is. Als de prikker schoon uit de tulband komt, dan is hij gaar.
14. Haal de tulband uit de oven. Laat hem een paar minuten afkoelen. Keer daarna de tulband om op een taartrooster.

Lees ook:Taart voor de koningin
Lees ook:Recept – Boterkoek
Lees ook:Recept WK-bierpannenkoekjes
Lees ook:Recept Zoete en hartige cake met chorizo en ananas
Lees ook:10 tips voor de perfecte cake

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>