Champagnes voor een zomerpicknick

Mij kun je er ‘s ochtends voor wakker maken. Een glas champagne met een schaaltje framboosjes erbij en mijn dag kan niet meer stuk. Echter, de meeste Nederlanders drinken champagne vooral bij feestelijke gelegenheden, zoals de jaarwisseling of een jubileum. Dan gaat het overigens vaak vooral om de bubbeltjes die geassocieerd worden met de feestelijke happening. Het proeven van de smaak of kwaliteit van de Champagne is dan meestal niet echt van belang. Als je wel eens in de Champagnestreek bent geweest dan heb je waarschijnlijk wel een paar Champagnehuizen bezocht. Er gaat dan een wereld voor je open, want er zijn zeer veel soorten champagnes die variëren in stijl, kleur, de assemblage (druivensoorten die afzonderlijk of samengevoegd tot wijn gemaakt worden) en mate van dosage (toegevoegde suikers bijv. brut nature= zonder suiker). Wil je eens een zomerpicknick met champagnes combineren? Wat plaats je dan in je picknickmandje?

Champagnes bij een zomerpicknick
Het is erg prettig te ontdekken dat Champagnes net als de meeste wijnen heel goed te combineren zijn met gerechten. Je kunt de opbouw van een menu zo samenstellen dat je van aperitief tot en met het dessert passende champagnes kunt vinden.Zo begin je vaak met een frisse en droge (brut) Champagne, waarna je kunt overgaan op een meer aromatische champagne of Blanc de Blancs brut bij het voorgerecht en een lichtzoete of zoete champagne selecteert als begeleider voor het dessert. Hieronder een handleiding voor een Champagne Zomerpicknick afkomstig van het Comite Champagne (Bureau de Champagne Beneluxdie afgelopen donderdag in kookschool de Kookerij‘ (eigenaar huize van Wely. Aanrader!) in Noordwijkerhout een proeverij met zomerse gerechten organiseerde. Het type Champagne kan de gerechten bepalen of omgekeerd.

Champagne brut bij het aperitief
Allerhande terrines, patés, hartige, maar ook gezouten en gekruide hapjes kunnen heel goed gecombineerd worden met een Champagne brut op basis van vooral pinot noir en pinot meunier (dit zijn naast de chardonnay druif de enige druivenrassen die gebruikt mogen worden om Champagne van te produceren).  Ook fijne vleeswaren zoals rauwe ham of salami en pittige olijfjes kunnen goed bij deze champagne gecombineerd worden.

Champagne brut blanc de Blancs bij quiche en gegrilde vis
Quiches en andere hartige, maar lichte taarten passen goed bij een Champagne brut blanc de Blancs (100% chardonnay druiven). Alle schaaldieren of gegrilde vis (garnalen, gamba’s, rode poon), maar ook krab en schelpdieren kun je hier gerust bij eten. Het vormt een perfect culinair huwelijk met Champagnewijnen blancs de Blancs. Wil je echt goed voor de dag komen? Kies dan een millésimé (oogst van een zelfde jaar) champagne blancs de Blancs. Die wijnen worden alleen gemaakt in de beste oogstjaren en zijn dus synoniem voor topkwaliteit. Champagnewijnen gaan minder goed samen met vis die een heel uitgesproken smaak heeft, zoals sardienen, makreel, haring, ansjovis en rolmops.

Rosé  Champagne bij kipfilet met gekookt fruit
Selecteer een zachte Rosé Champagne (Billecart Salmon is de topper op dit gebied) waarbij de rondheid en het vlezige karakter heel goed samengaan met de zachtheid van gekookte frambozen of aardbeiencoulis die je bijvoorbeeld bij de kipfilet (afkomstig van een kip uit de oven) serveert. In de meeste gevallen kan je zachte Champagnewijnen goed combineren met bereidingen die het natuurlijke karakter van fruit respecteren en die een zekere zachtheid toevoegen aan de oorspronkelijke smaak. Bij de meer traditionele gerechten, pittig en smaakvol, zoals eens met sinaasappel of konijn met pruimen, serveer je beter krachtige en vlezige Champagnes.

‘Champagnes de coeur’  bij zoet dessert
Exotisch fruit (ananas, mango, passievrucht) of gele vruchten (perziken, abrikozen, mirabellen) laten zich gewillig verleiden door de zogenaamde ‘Champagnes de coeurs’ , zoals sommige Champagnewijnen sec of demi-sec genoemd worden. Combineer je fruit in de bereiding van een taart, charlotte, crumble of andere gebakje? Dan is de beste keuze een rosé Champagne of demi-sec, waarvan de zachte textuur het fruitige aspect van de gerechten nog verder accentueert.

Zin gekregen in deze picknick? Hou dan vooral de weersverwachtingen in de gaten, want deze picknick zal het zonnetje van binnen laten schijnen.

 

 

 

 

Lees ook:Bestelvers: eerste landelijke webwinkel voor verse groente en fruit
Lees ook:Grootspraak: de drie beste wijnrestaurants zijn bekend
Lees ook:10 tips voor koken met chocolade
Lees ook:Met gouden bubbels het nieuwe jaar in
Lees ook:Recept Spitskoolsalade met kokos en fruit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>