Kerstmenu van sterrenchefs

Met de uitreiking van de Michelinsterren nog vers in het geheugen, denkt Nederland massaal na over het kerstmenu. Wat zetten we dit jaar weer op tafel?

Opvallend is dat de gourmet-actiegroep dit jaar een bizar goede marketingcampagne heeft opgezet. Want overal – bij supermarkt, op werk, en zelfs in restaurants – lijkt het gourmetstel aan te gaan dit jaar. En nu vind ik een goede gourmet op z’n tijd best gezellig, met een goed stuk vlees, zelfgemaakte knoflooksaus en veeeeel groente. Maar met Kerst komt de plaat echt niet op tafel. Zal wel een stukje thuistraditie zijn, dat je een bepaald beeld hebt bij Kerst en dat dat niet zomaar veranderd. Zo zijn er ook gezinnen waar tweede kerstdag steevast stamppottendag is, kerstavond kaasfondue op het menu staat of het kerstontbijt wordt gevierd met wentelteefjes. Iedere z’n ding, toch?

Maar goed. In mijn ‘systeem’ zit toch nog steeds het klassieke kerstdiner. 5 gangen of meer, bijzondere gerechten die je niet wekelijks eet, samen de keuken in en de hele dag samen aan de slag met een glas wijn en de kerstmuziek op maximaal volume. Om inspiratie op te doen dook ik in onze eigen archieven. En ik ben eruit! Mijn menu bestaat dit jaar uit recepten van sterrenchefs. Welke weet ik nog niet, maar uit dit rijtje is er genoeg te kiezen. Daarom voor jou deze recepten ook nog even in een handig overzicht. Hoef je alleen nog maar te kiezen.

Recepten van sterrenchefs

1  Hazenpeper, van Onno Kokmeijer | Ciel Bleu ** | Amsterdam
2  Kabeljauw bestoken met laurier, van Jacob Jan Boerma | De Leest *** | Vaassen
3  Gamba’s a la plancha, van Martin Kruithof | restaurant De Lindenhof ** | Giethoorn
4  Fazant, zuurkool, spek en cantharellen van Librije’s Atelier | Zwolle
5  Black and white Carpaccio, van Michel van der Kroft | restaurant ‘t Nonnetje ** | Harderwijk
6  Ananas met champagnesabayon, van Margot Reuten | Da Vinci ** | Maasbracht
7  Rivierbaars, chlorofyl van venkel en een jus van sjalot en buikspek, van Jonnie Boer | De Librije *** | Zwolle
8  Zacht gegaarde kreeft met asperges, ponzu en mosterd van miso en abrikozen, van Dick Middelweerd | De Treeswijkhoeve ** | Waalre

In het archief van koken.blog.nl staan nog veel meer recepten. De meest feestelijke recepten die goed in je kerstmenu zullen passen staan in de rubriek Feesteten. Maar ook de gewone, makkelijke en snelle recepten in het archief zijn voor een groot deel heus kerstwaardig! Bekijk ze maar.

 

Lees ook:8 kerstrecepten van sterrenchefs
Lees ook:Vegetarisch Kerstmenu
Lees ook:Een kleurrijk Kerstmenu
Lees ook:Asperges eten in Zwolle
Lees ook:Recepten voor het Kerstmenu: gerechten van mede-foodbloggers (4)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>