Kookboek Jamie’s super food: om je vingers bij af te likken

Ik heb enigszins een haat-liefdeverhouding met Jamie Oliver. Ik vind zijn boeken helemaal te gek en als ik naar zijn programma’s kijk raak ik altijd weer helemaal enthousiast. Waar ging het dan toch mis? Nou, bij zijn boek Jamie Oliver in 30 minuten. Fijn boek, volop leuke recepten, maar ik krijg het allemaal niet gedaan in een half uur tijd. Toen het boek Jamie’s super food verscheen en ik de plaatjes op de achterflap zag staan (jummie!) besloot ik Jamie een nieuwe kans te geven. En gelukkig maar, want de recepten in dit boek zijn echt om je vingers bij af te lukken.

Simpel en smaakvol

Het boek bevat recepten voor 30 ontbijtjes, 30 lunches en 30 avondmaaltijden. Stuk voor stuk (volgens Jamie) simpele, smaakvolle en voedzame recepten. Ook Jamie gaat mee in de ‘hype’ van een gezondere leefstijl. Het boek is een uitvloeisel van zijn zoektocht naar zijn relatie met voeding en zijn lichaam. Door een aantal dingen in zijn voedingspatroon en leefstijl te wijzigen ontdekte hij hoe hij zijn ‘motor’ zo efficiënt mogelijk kon laten lopen.

Gezond eten

Tegenwoordig verschijnen er een heleboel boeken over ‘gezond eten’ en zinkt je de moed af en toe in de schoenen als je ziet wat je wel en niet ‘mag’ en welke producten je allemaal aan moet schaffen om slechts één gerecht te bereiden. Ik eet ook graag gezond, maar merk dat het me af en toe ook wel tegenstaat als ik door die boeken blader en dan de schrijfsters met strakke buiken zie staan en ze nog net niet een vingertje zie opheffen als ik alleen maar denk aan een patatje. Nee, doe mij Jamie dan maar. Met dit boek heb ik veel meer het idee dat het ‘gezonde’ aspect maar bijzaak is.

Curryvisstoof

Naast de recepten voor ontbijt, lunch en avondeten bevat het boek ook recepten voor snacks en drankjes. Het laatste deel van het boek staat in het teken van ‘leef gezond’ en daarin geeft Jamie informatie over goede koolhydraten, de kracht van eiwitten, het drinken van water en de basis van het slapen. Ook geeft hij tips voor een uitgebalanceerd gerecht, bijvoorbeeld dat een derde van je gerecht uit groente en fruit moet bestaan. Maar wat kun je nu verwachten qua recepten? Een salade met watermeloen, radijs, quinoa en feta bijvoorbeeld. Of pasta met zoete tomaat, aubergine en ricotta, recepten voor roereieren, curryvisstoof met garnalen, witvis en zoete tomaatjes, samosa’s met rundergehakt, uitjes en zoete aardappel en gegrilde ossenhaas en paprika’s, tabouleh van rijst en granaatappel.

Veelzijdig kookboek

Ik vind het een heel veelzijdig boek met leuke recepten die erg neigen naar ‘normaal’ eten. Smaakvolle gerechten die ook nog eens goed voor je lijf zijn. Bij ieder gerecht worden de goede eigenschappen benoemd. Bijvoorbeeld: ossenhaas en granaatappel bevatten veel B-vitaminen: goed voor de stofwisseling, het zenuwstelsel en het immuunsysteem en ze zorgen ervoor dat we ons minder moe voelen. Ik vind het leerzaam en kook graag uit dit boek. De foto’s zijn prachtig, de recepten duidelijk en wat dat betreft maakt Jamie de belofte van simpel, smaakvol en voedzaam wat mij betreft waar.

Jamie’s super food voor elke dag
Jamie Oliver
Kosmos Uitgevers
Prijs: 29,99 euro
ISBN 9789021560649

Lees ook:Daar is Jamie weer
Lees ook:Jamie Oliver’s American Road Trip
Lees ook:Weer een dochter voor Jamie Oliver
Lees ook:Tip cadeau voor Kerst: Computerkoken met Jamie Oliver
Lees ook:Een nieuw kookboek voor Jamie Oliver

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>