Leven met je keukenweegschaal!

kokenblog.keukenweegschaalKoken

Over koken valt veel, zelfs heel veel te schrijven. Het is steeds meer een trendy bezigheid met een hoge sociale component. Hoe vaak zie je immers niet op Facebook foto’s van gezellige etentjes en feestelijke dinertjes voorbijkomen? Behalve de gezelligheid komen er ook nog eens de meest bijzondere gerechten uit voort. Kortom: waar de één puur kookt omdat het moet, kokkerelt een steeds grotere groep vooral uit hobby en zonder enige dwang. Kookblogs, kookboeken en kookprogramma’s rijzen dan ook de pan uit en het is duidelijk te zien dat we met z’n allen veel meer aandacht zijn gaan besteden aan onze kitchen time. Dat is ook fabrikanten van keukenhulpjes natuurlijk niet ontgaan.

Kookbenodigdheden

Ben jij zo iemand die van koken een echte liefhebberij heeft gemaakt? Dan ben je het zeker met ons eens dat koken een stuk gemakkelijker en toegankelijker wordt als je de juiste keukenapparatuur in huis hebt. Bovendien werkt het koken met hulpjes een stuk efficiënter. De juiste apparaten kunnen je namelijk werk uit handen nemen of een onmisbare hulp zijn bij het vakkundig en op tijd uitvoeren van je recept. We lichten een van die typische keukenapparaten uit: de keukenweegschaal. Een gewichtig apparaat, als je ziet hoeveel modellen en varianten er de laatste jaren op de markt zijn verschenen.

Waarom een keukenweegschaal?

Bij het uitvoeren van een recept werkt ieder op zijn eigen wijze. Als het gaat om de hoeveelheden ingrediënten die je nodig hebt, komt het bij de één bijvoorbeeld aan op ‘ongeveer’. Deze persoon weegt niets af, maar schat in hoeveel het bij benadering moet zijn. Een prima methode als je al veel kookervaring hebt en hoeveelheden dus goed kunt inschatten. Voor de meeste keukenprinsen en prinsessen én zeker voor de beginnende Jamie Olivers onder ons, geldt echter dat we liever precies doen wat er in het recept staat. Zodat de kans op een mislukking zo klein mogelijk is. Voor sommige ingrediënten is het zelfs heel belangrijk dat je exact de juiste hoeveelheid gebruikt; gist is hier een voorbeeld van. Een keukenweegschaal is in die gevallen dan ook letterlijk een must have in de keuken. Een keukenweegschaal is immers de beste manier om direct de juiste hoeveelheid bloem, suiker of meel af te wegen.

Een keukenweegschaal kiezen

Een keukenweegschaal aanschaffen is dus een goede investering die je zeker zal helpen bij het bakken en koken. Maar welke keukenweegschaal moet je nu nemen? En welke soorten zijn er eigenlijk? Natuurlijk is het allemaal geen exacte wetenschap, maar het is wel handig te weten waar je op moet letten aangezien elke soort keukenweegschaal zijn eigen kwaliteiten heeft. Daarnaast speelt ook het design een rol. Keukenapparatuur is immers niet alleen praktisch en functioneel, vooral de apparaten die permanent op het aanrecht staan kunnen ook een mooie accessoire voor de keuken zijn. Mooi of niet: wellicht het grootste verschil waar je op moet letten is of je een digitale of een analoge keukenweegschaal wilt.

Digitaal of analoog

Verreweg het grootste aanbod in keukenweegschalen vind je vandaag de dag in de digitale versie. De digitale cijfers geven snel en exact het gewicht aan; erg handig dus. Maar ook analoge keukenweegschalen zijn gewoon nog verkrijgbaar. Sterker nog: ze zijn zelfs bezig met een opmars dankzij hun retro design. Bij een analoge weegschaal is het afwegen een fractie minder exact en moet je iets meer moeite doen om het gewicht te bepalen, maar daar staat tegenover dat een retro keukenweegschaal een echt plaatje in je keuken is! Kies je voor een dergelijke keukenweegschaal, dan geeft dit de keuken namelijk een vleugje nostalgie. De analoge keukenweegschaal bestaat uiteraard ook in basic uitvoering, met name voor de koks onder ons die het praktische aspect belangrijker vinden dan het uiterlijk. Die schijnen er te zijn.

Met of zonder kom

Iets anders waar je op moet letten als je een keukenweegschaal wilt aanschaffen, is of de weegschaal met of zonder kom geleverd wordt. De kom is handig om je ingrediënten in af te meten, maar heb je hier zelf al een serie goede kommen voor dan kun je ook voor een platte keukenweegschaal kiezen. Het voordeel van een plat exemplaar is dat je deze gemakkelijk en vrijwel overal kunt opbergen. Bovendien kan deze door zijn formaat gemakkelijk op het aanrecht gebruikt worden. Zoek je een weegschaal die niet alleen praktisch is maar ook een accessoire op het aanrecht vormt, dan kun je kiezen voor een mooie platte keukenweegschaal inclusief kom.

Nauwkeurigheid en maximum gewicht

Een belangrijk aspect van een keukenweegschaal is de nauwkeurigheid. Wil je dat de weegschaal op bijvoorbeeld 1 gram nauwkeurig meet? Dan moet je echt een digitale hebben. Komt het niet zo precies bij jou en is een nauwkeurigheid van pakweg 10 gram ook prima, dan zou je een nostalgische analoge keukenweegschaal kunnen nemen. Natuurlijk is ook het maximum gewicht van de keukenweegschaal van belang. Vaak is dat maximale gewicht 3 of 5 kilogram. Afhankelijk van je wensen is het dus goed om even naar de maximale belasting van de keukenweegschaal van jouw keuze te kijken.

Waar je nog meer op kunt letten

Tot slot zijn er nog kleine aspecten van een keukenweegschaal waar je op zou kunnen letten. Zo zijn er exemplaren die antislip zijn, wat handig kan zijn op het aanrecht. Ook is het belangrijk dat de keukenweegschaal groot genoeg is: op een te kleine weegschaal zijn de cijfers vaak niet meer af te lezen als je er een iets grotere kom op hebt staan. En uiteraard heb je ook zo je eigen voorkeur voor het materiaal. Een keukenweegschaal is er in bijvoorbeeld kunststof, RVS of glas. Voor alle materialen geldt in principe dat zij gemakkelijk schoon te maken zijn. Tenzij je natuurlijk met de brandblusser in de weer bent geweest … Gelukkig zijn dat de absolute uitzonderingen en vormt de tijd in de keuken geen verplicht nummertje meer maar is het steeds vaker quality time. Met de juiste keukenweegschaal heb je in ieder geval bij het voorbereiden van elk gerecht een uitstekende start in de keuken en ben je klaar om lekker aan het koken te slaan!

Geen reacties // Reageer