Bier & Food

Steeds vaker zie je op menukaarten een biermenu. En das niet zo vreemd. Veel mannen (en zeker ook vrouwen) vinden een biertje nu eenmaal lekkerder dan een glaasje wijn. En speciale biertjes matchen supergoed met bepaalde gerechten. De biertrend – want zo mogen we het inmiddels wel noemen – is nog lang niet op zijn einde. De stadsbrouwerijen schieten door heel Nederland en België als paddenstoelen de grond uit. En vaak is daar ook een proeflokaal aan gekoppeld. De perfecte plaats om supergezellig, laagdrempelig en informeel lekker te borrelen en snacken. Bovendien vind je in de slijterij een steeds groter wordend bierschap. Met niet langer alleen de standaard Heineken, maar spannende biertjes uit Japan, Denemarken en Spanje. En ja, dat gaat veel verder dan de Corona en de Desperados die we inmiddels allemaal kennen. Hoera!

Wil jij thuis je gasten ook eens verwennen met een biermenu? Het boek Bier & Food helpt je op weg. Auteur Puck Kerkhoven (van het Nieuwe Kliekjesboek) is groot bierfan en jurylid van het Boergenootschap der Lage Landen. Zij weet dus alles over de ontwikkelingen en trends op het gebied van bier en spijs.

Schat aan informatie
Bier & Food gaat over de relatie tussen speciaalbier en eten. Natuurlijk zijn er heerlijke gerechten waarbij gekookt wordt met bier, maar daar gaat dit boek niet over. Het gaat vooral om het bier dat je erbij schenkt. Het boek bevat om te beginnen een enorme schat aan informatie over speciale bieren, beginnend bij de basis. Wat is bier nu precies? Welke ingrediënten zitten erin? Hoe verloopt het brouwproces? Hoe zit het precies met de alcoholpromillages? Wat zijn de beste bierlanden ter wereld? Welk biertje schenk je in welk glas? Hoe schenk je een biertje juist in? Hoe proef je bier? Etc etc

Combineren kun je leren
Na deze basisinfo gaat het boek verder met het leukste deel. We gaan combinaties maken met smaken. Omdat dat nog niet zo eenvoudig is, helpt de auteur je op weg met een minicursus combineren. Met dit 11-stappenplan kom je tot mooie en verrassende smaakcombinaties. Je kunt deze ook loslaten op je iegen menu. Erg nuttig.

Topcombinaties
Maar natuurlijk vinden we ook voldoende voorbeelden van topcombinaties in de gerechten die beschreven staan. Deze zijn ingedeeld in de hoofdstukken ‘licht & fris’, ‘hoppig & frisbitter’, ‘vol & rond’, ‘hartig & umami’, ‘rijk & romig, ‘aards & zoet’. Naast info over deze biersmaken vind je in elk hoofdstuk een lijst met perfecte matches en een aantal recepten. Donderdag vind je hier op koken.blog een heerlijk recept!

Wil je niet zelf aan de slag, maar liever gewoon aanschuiven aan de toog? Sla het boek dan open op het hoofdstuk vol bier&food-adressen. Je vindt er vast wel eentje bij jou in de buurt.

Winnen!
Ook zin om thuis aan de slag te gaan met bier? We mogen morgen een exemplaar weggeven! Houd de website en Facebook in de gaten en doe mee!

Bier & Food
Auteur: Puck Kerkhoven
ISBN: 97894016041479
Prijs: €22,95
Uitgeverij: Xander Uitgevers

Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken 

Lees ook:WINNEN Bier & Food
Lees ook:Raapsteeltje en Kliekjeskookboek kookboeken van het jaar
Lees ook:Eten uit de krant
Lees ook:Bier op het menu
Lees ook:Gulpener komt met bierblad Puurzaam

1 Reacties // Reageer

One thought on “Bier & Food

  1. Anniette Kerver

    Het boek bij een goeie vriendin I gezien, en we hebben enkele sugesties uit zitten proberen. Leuk boek om inspiratie op te doen en gezellig met gezelschap zitten brainstormen over de bieren. Heel graag zou ik het boek zelf ook willen testen .

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>