Gij zult goed eten

De achterflap verleidt me direct tot lezen over te gaan. Want, zo staat er, ‘goed eten, dat willen we allemaal wel’. Klopt. Ik ook. Maar, wat houdt dat nou eigenlijk precies in? Mac’s boek belooft een antwoord te geven op deze vraag. Wat moet je precies doen en laten om gezond, lekker, duurzaam, milieu-, mens-, én diervriendelijk te eten? Ik ben benieuwd. Want dat vraag ik me ook regelmatig af…

Het was het afgelopen jaar een succesvolle serie in de Volkskrant: Gij zult goed eten, de 10 geboden. De auteur Mac van Dinther is culinair journalist. Voor deze serie deed hij onderzoek in de wereld vol tegenstrijdige adviezen, hele en halve waardheden, reclame-uitingen en wetenschappelijke opvattingen. Dit resulteerde in een serie van 10 geboden.

1 Gij zult lokaal eten
Eet liever lokaal, maar maak je niet te veel zorgen over de milieukosten van voedsel dat per boot of vrachtwagen wordt aangevoerd. Doe boodschappen op de fiets.
2 Gij zult biologisch eten
Eet bij voorkeur biologisch, maar maak er geen dogma van. Zie biologisch meer als richtinggevend dan als zaligmakend.
3 Gij zult minder vlees eten

Eet (veel) minder vlees en alleen van dieren die diervriendelijk zijn gehouden.
4 Gij zult geen E-nummers eten
Eet zo veel mogelijk vers en onbewerkt voedsel, maar doe niet panisch over E-nummers.
5 Gij zult meer betalen

Betaal een ‘eerlijke’ prijs voor eten; steun een partij die de verborgen (milieu)kosten van eten wil doorberekenen.
6 Gij zult zelf koken

Kook zo veel mogelijk zelf. Wie kookt, houdt controle over zijn eigen eten.
7 Gij zult zelf telen.

Als je van tuinieren houdt: teel zelf groente en fruit. Je zult er de revolutie niet mee ontketenen, maar het is wel lekkerder.
8 Gij zult niets weggooien
Verspil geen eten, maar maak je geen illusie: het probleem van voedselverspilling gaat dieper dan koken met kliekjes.
9 Gij zult niet lijnen
Doe niet aan diëten. Ze werken niet.
10 Gij zult lekker eten
Eet lekker, maar met mate.

Deze geboden zijn nu – in uitgewerkte vorm – gebundeld in dit boek. Neem als voorbeeld hoofdstuk 4 over E-nummers. Zoveel mensen, zoveel meningen. In mijn omgeving zie ik E-nummerhaters die dwangmatig elke verpakking controleren op nummers en hysterisch reageren als er een glaasje ranja wordt geschonken (want, oh nee, E162). En E-nummernaievelingen die geen enkele aandacht schenken aan hoe bewerkt hun voedsel is. Ikzelf zit er zo’n beetje tussenin. Let altijd op ingrediëntenlijsten en vermijd door-en-door bewerkte producten. Maar dat is meer liefde voor eten dan wijsheid. Ik maak nou eenmaal graag alles zelf en dan komen de meeste pakjes en zakje sowieso het huis niet in. Maar hoe het nou precies zit met de waarheid achter die E-nummer hysterie, daar was ik wel benieuwd naar.

Zo weinig mogelijk E-nummers binnenkrijgen? Ga naar McDonald’s!
Ik las al eens eerder een artikel van professor Hartemink, levensmiddelentechnoloog aan Wageningen University. ‘Als je helemaal geen E-nummers wilt eten, kun je alleen water, suiker en zout eten,’ zegt Hartemink. ‘Al het andere bevat van nature E-nummers. Juist fruit en groente zitten er vol mee. Als veganist eet je veel meer E-nummers dan wanneer je junkfood eet. De gemiddelde groente bevat er zo’n twintig. Wil je zo weinig mogelijk E-nummers binnenkrijgen, ga dan naar McDonald’s.’ Eens kijken of Mac het daarmee eens is.

E261, E160A, E160D, E101, E300, E330 en E296. Raad maar.
Dus hop, direct naar hoofdstuk 4: Gij zult geen E-nummers eten |De E van Eetbaar. Mac serveert ons als voorbeeld een product met daarin de E-nummers E261, E160A, E160D, E101, E300, E330 en E296. Aan de lezer te raden wat dat product is. Als je de lijst aan E-nummers ziet, gaan de gedachten van velen naar stoplichtijsjes, zure regenboogmatjes of een burger van de bekende keten. Maar niets is minder waar. Deze lijst aan E-nummers hoort bij de tomaat. Juist ja. De gewone, onbewerkte, niet bijgekleurde tomaat. Hoe kan dat dan en hoe zit dat dan precies?

E-nummers? Mac legt het duidelijk en helder uit.
E-nummers zijn stofjes die aan etenswaren worden toegevoegd om te beter te laten smaken, uitzien of ze langer te kunnen bewaren. Let op, het woordje ‘toegevoegd’ is hierin cruciaal. Daarom hoeft op die tomaat dus niet te staan dat er al die E-nummers inzitten, omdat het er van nature in zit. Dus stopt een fabrikant die E261 zelf in een product, dan moet hij het op het etiket zetten. Het stofje an sich is hetzelfde. Duidelijk, toch? Ons advies, gebruik gewoon een beetje gezond verstand bij het boodschappen doen. Hoe minder E-nummers er in een product zitten, hoe natuurlijker het product is. En hoe meer E-nummers erin zitten, hoe groter de kans dat er minder echt nuttige voedingsstoffen in zitten. Ga dus niet als een havik E-nummers vermijden, maar let gewoon een beetje op. Over het algemeen geldt, hoe minder er op het etiket staan, hoe beter. En die groente die je dus eet, zit ook vol met de E-nummers, maar dat staat niet op het etiket.

En zo volgt het ene hoofdstuk het andere op, met elke keer een ander onderwerp centraal. Mac’s uitgewerkte geboden in boekvorm zijn een aanrader als je ook maar enigszins geïnteresseerd bent in de achtergrond van voeding. Het geeft nieuwe inzichten, zet aan tot denken en is interessante input voor levendige discussies. Lezen dus!

Gij Zult Goed Eten
Auteur: Mac van Dinther
Omvang: 144 pag.
Prijs: € 13,95
ISBN: 9789059566675
Uitgever: Fontaine Uitgevers

Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken 

 

 

Lees ook:Weet wat je eet!
Lees ook:Gif in je eten
Lees ook:E = eetbaar?
Lees ook:Nederlands snoep niet halal
Lees ook:Wie slim wil worden moet lekker eten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>