Kookboeken voor op je verlanglijstje

Het hele jaar door noteer ik op allerlei briefjes zaken voor mijn verlanglijstje voor mijn verjaardag of de feestdagen. Om deze briefjes vervolgens even hard weer kwijt te raken. Op het moment dat het nodig is weet ik dan niet meer wat ik ook alweer zo graag wilde hebben. Ik weet zeker dat ik niet de enige ben die dit overkomt. Toch? Met de decembermaand in aantocht voorzie ik jullie alvast van een aantal suggesties voor kookboeken.

Wie mijn blogs op koken.blog leest weet dat ik veel bezig ben met gezond eten. Het zal jullie dan ook niet verbazen dat mijn top 3 allemaal in dit genre vallen. Het zijn hele gevarieerde boeken, echt voor ieder wat wils. Naast het maken van verlanglijstjes komt in de decembermaand onherroepelijk ook weer een lijstje met goede voornemens en afvallen en/of gezonder eten zal bij veel mensen met stip bovenaan staan. Deze boeken helpen je daarbij zonder dat je het idee hebt dat je op slablaadjes moet leven. Het zijn, ieder op hun eigen manier, inspirerende boeken met volop informatie en inspirerende recepten.

Skinny taste

Skinny taste van Gina Homolka is een kookboek voor het hele gezin. Het boek laat zien hoe je je favoriete recepten gezonder en lichter kunt maken. Je eet dus bijna nog hetzelfde, maar dan net even anders. Bij de recepten wordt ook uitgelegd waarom bepaalde keuzes voor ingrediënten zijn gemaakt en waarom deze goed voor je zijn. Bij ieder gerecht wordt door middel van symbolen aangegeven of het bijvoorbeeld glutenvrij of vegetarisch is of snel klaar te maken. Waar ik in dit boek ook heel blij mee ben is dat bij ieder recept precies wordt aangegeven hoeveel calorieën, koolhydraten, vet, eiwit en suikers het gerecht bevat. De meeste ingrediënten zijn gewoon bij de supermarkt te koop dus daar hoef je stad en land niet voor af.

Het boek bevat gerechten voor ieder moment van de dag. Van ontbijtjes tot gezonde sandwiches voor de lunch en van maaltijdsalades tot vis-, vlees- en gevogeltegerechten. Natuurlijk ontbreekt het dessert niet. De ontbijtrecepten zijn weliswaar misschien meer geschikt voor het weekend, want het maken van een fritatta is dan net iets teveel werk, maar voor de meeste gerechten geldt dat een goede voorbereiding het halve werk is. De foto’s in het boek zijn prachtig en de recepten zijn goed te volgen. Het is een heel compleet kookboek en zeker een aanwinst voor mensen met een gezin. Skinny taste is een handzaam boek met als enige nadeel dat je het niet opengeslagen op het aanrecht neer kunt leggen omdat het dan dichtklapt.

Skinny taste
Gina Homolka
Prijs: 24,99 euro
ISBN 9789021559452
Uitgeverij Kosmos

Gezond leven doe je zo

Gezond leven doe je zo is een heel toegankelijk boek vol informatie over gezond leven. Het boek begint met een heldere uitleg over verschillende voedingsstoffen en wat ze voor (of met) je lichaam doen. De schrijvers geven uitleg over E-nummers en de kleurentabel in het boek is een handig hulpmiddel bij het maken van voedzame keuzes. Ook het belang van bewegen en ontspanning komt aan bod. En dan de recepten. Eerder deelden we op koken.blog al een recept uit dit boek met je, namelijk de salade met aubergine. Naast dit recept zijn er nog zo’n 99 andere recepten. Het zijn makkelijke recepten waarvoor je echt geen uren in de keuken hoeft te staan. Per recept staat hoeveel en welke vitaminen en mineralen het gerecht bevat. Ook lees je bij verschillende recepten meer over een bepaalde vitamine of mineraal.

Het boek is ideaal voor iedereen die wel gezond(er) wil eten, maar geen rare fratsen uit wil halen met superfoods, dure ingrediënten of tien winkels af wil om alles in te kopen. Ook als je een druk leven hebt met een gezin of veeleisende baan dan geeft dit boek de handvaten om op relatief eenvoudige wijze een voedzame maaltijd op tafel te zetten. Heb je een beetje hulp nodig bij het opstarten dan kun je gebruikmaken van de weekmenu’s achterin het boek. Er zijn vier gemaakt en na die eerste maand ben je al dusdanig goed op weg geholpen dat je het daarna ongetwijfeld prima zelf kunt.

Gezond leven doe je zo
Jennifer & Sven
Prijs: 19,99 euro
ISBN 9789021559391
Uitgeverij Kosmos

Happy Body

Mind, body en soul komen samen in Happy Body. Dit is dan ook niet puur en alleen een kookboek, maar meer een lifestyleboek over eten, ontspannen en bewegen. Voor een aantal foodies zal dit boek een brug te ver gaan, maar voor wie gezond eten ziet als onderdeel van een lifestyle, waar ook het belang van ontspannen en bewegen misschien wel even zwaar of zo niet zwaarder wegen, is dit een aanwinst. De drie auteurs nemen ieder een onderdeel van het boek voor hun rekening. Het boek begint met het onderdeel eten en telt een heleboel verschillende recepten die uiteenlopen van een fruitsalade tot kip uit de oven en van een visstoofpotje tot boerenkoolchips. Op koken.blog publiceerden we eerder al het recept voor de yoghurttaart met rozen, bramen en bloemen.

Het tweede gedeelte van het boek gaat over ontspanning en daar komen ademhalings- en yoga- en meditatieoefeningen aan bod. Ideaal voor de donkere winterdagen om even wat tijd voor jezelf te nemen en in deze wereld te duiken. In het laatste gedeelte van het boek veel aandacht voor sport en het belang daarvan. Het boek bevat een 4-weken programma waarbij je thuis aan de slag kunt gaan om een fitter en strakker lichaam te krijgen. Naast een boek vol praktische tips en recepten is het ook een boek om lekker mee op de bank te duiken en de verhalen te lezen over de drie auteurs, hun lifestyle en de praktische tips.

Happy Body
Amber Rose, Sadie Frost & Holly Davidson
Prijs: 24,99 euro
ISBN 9789021559278
Uitgeverij Kosmos

Lees ook:Skinny bitch in de kitch
Lees ook:Leer koken met The taste of Life Basics
Lees ook:Wat je zeker moet (w)eten
Lees ook:WINNEN: maak kans op het kookboek Nootje
Lees ook:The taste of life met Rudolph van Veen gaat weer beginnen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>