Ik pas: alcoholvrije uitdaging voor 40 dagen

Eigenlijk was ik het al een tijdje beu. Dat bij een etentje het menu van de chef  (bijna) altijd vergezeld ging van het bijpassende wijnarrangement. Waarbij doorgaans nogal royaal wordt geschonken ook, omdat wij Hollanders wel waar voor ons geld willen. De druppel die het vat deed overlopen voor mij was een wilddiner inclusief wijnproeverij, afgelopen herfst. De gerechtjes waren lekker maar zeer bescheiden.  De wijnen echter, stonden in de spotlights deze avond en vloeiden rijkelijk. De glazen bleven zich maar vullen en bij het kunstige maar petieterige hoofdgerecht werden maar liefst twee verschillende wijnen geschonken.

Wazig

Geen wonder we aan het eind van deze wijnovergoten avond enigszins beneveld naar buiten rolden. Natuurlijk goot niemand onder dwang al die wijn bij me naar binnen. Maar de volgende ochtend bedacht ik me, met een enigszins wazig hoofd, dat ik het toch wel anders zou willen. Toen ik werd uitgenodigd om deel te nemen aan Ikpas, leek dat me de gelegenheid bij uitstek om eens bewust wat anders te gaan drinken bij uitgebreide etentjes thuis of buiten de deur. Voor mij even geen wijn- of bierarrangement meer .

Vastentijd

Wat is Ikpas precies? Een landelijk initiatief van onder meer de gezamenlijke GGD`s en het Trimbos Instituut, om simpelweg tijdens de traditionele vastentijd tussen carnaval en Pasen geen alcohol te drinken. 40 dagen lang dus. Niet omdat het moet, maar om te kijken of je het kan – en wat het met je doet. En dus een mooie kans om allerlei andere drankjes te ontdekken.

Food & tea pairing

Nu ben ik al wat langer geïnteresseerd in food & tea pairing. Iedere maand organiseer ik een sushi-avond, samen met een eettentje waar geen alcohol geschonken mag worden. Bij de sushi schenken we jasmijnthee, onbeperkt en uit kloeke karaffen. Iedere maand zit het bomvol; niemand die klaagt over het ontbreken van sake, een Japans biertje of een glas droge witte wijn bij de sushi. Sterker nog, ik denk dat niemand de alcohol mist. Thee en kaas is trouwens ook een mooie pairing, omdat door de warmte van de thee, de smaak van – vaak te koud gegeten – kaas mooi omhoog komt. Dat ga ik de resterende 30 dagen Ikpas ook onderzoeken.

Fruit, groente en kruiden

Maar wat thuis te drinken, in plaats van dat traditioneel welverdiende glaasje wijn aan het eind van de dag? Frisdrank, sapjes en andere zoete drankjes zijn nooit zo mijn ding geweest, dus dat pad kon ik al overslaan bij de supermarkt. Naar de groente- en fruitkraam op de markt, dat leek me een betere optie. Want al grazend op internet vond ik tal van heerlijke combinaties voor fruit-, groente-, en kruidenwaters. Mijn favoriet is inmiddels bruiswater met limoen, munt en komkommer. Vanavond probeer ik gember met citroen en groene appel met rozemarijn klinkt ook prima. Fris, calorie-arm, gezond en je hoofd blijft er helder bij; hoeveel aanbeveling heeft een drankje nodig?

 

Heb je ook nog succesrecepten voor alcoholvrije drankjes die je wilt delen? Wij horen het graag van je bij koken.blog!

En ben je geïnspireerd geraakt om ook een tijdje geen alcohol te drinken? Op 1 maart start de 30-dageneditie, waarvoor je je nog kunt inschrijven op www.ikpas.nl

 

 

Lees ook:Obama zal overwinning vieren met chocolademelk
Lees ook:Kater? Neem een boterham met spek!
Lees ook:Recept Glühwein
Lees ook:Niet lullen maar (wijn) drinken
Lees ook:Heineken schenkt nu ook koffie en thee (Bazar)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>