Rubriek: Restaurants en chefs

restaurants

Restaurantweek voorjaar 2010

De Restaurantweek is inmiddels niet meer weg te denken uit de culinaire agenda. Ieder voor- en najaar kan je bij verschillende restaurants voor 25 euro genieten van een driegangenmenu. Of een lunch van drie gangen voor 20 eur. De vorige editie trok 165.000 bezoekers, en voor het komende voorjaar zullen 250.000 mensen kunnen meedoen, aldus

Lees verder...

Waarom gaan we minder uit eten?

In de horeca woedt op dit moment een discussie over de vraag waarom wij, consumenten, minder uit eten gaan. Uit onderzoek blijkt dat we minder uit eten gaan en ons geld liever naar de supermarkt brengen. Is dat door de crisis? Of is dat doordat we zelf veel beter hebben leren koken en dus niet

Lees verder...

Koken als Kaatje

Hoe vaak zou het al voorgekomen zijn dat er drie keer een kookboek met dezelfde naam wordt uitgegeven, maar die drie keer opnieuw gemaakt zijn in een ander decennium door een en hetzelfde restaurant? Ik ken eigenlijk alleen de kookboeken Koken als Kaatje, van restaurant Kaatje bij de Sluis, en waarschijnlijk is deze serie ook enig in zijn

Lees verder...

Nieuwe restaurantgids die alles samenvat op komst

Gister deelde autobandenfabrikant Michelin traditiegetrouw als laatste haar sterren uit voor 2010. Zij werd hierin vooraf gegaan door Lekker, SpecialBite en GaultMillau. Maar raak je nu het overzicht een beetje kwijt van welk restaurant ook al weer goed scoorde in welke gids, wacht dan even tot half december. Dan komt de website Speciale Restaurants met hun eigen

Lees verder...

Michelin 2010: geen nieuwe derde ster

Voor veel restaurants is dit misschien wel de spannendste dag van het jaar. Autobandenfabrikant Michelin heeft vandaag haar felbegeerde sterren uit voor de Michelingids 2010 uitgedeeld. In 2009 hadden we in Nederland 2 restaurants met 3 sterren, 13 restaurants met 2 sterren en 68 restaurants met 1 ster.  En nog steeds hebben we in Nederland

Lees verder...

Nieuwe sterren Michelin Belgie

Zojuist zijn de nieuwe Michelinsterren 2010 voor Belgie bekend gemaakt. Er zijn geen restaurants met 3 sterren bijgekomen, en net als in Nederland hebben onze onderburen 2 restaurants met deze maximale waardering. Maar misschien verandert dat morgen in Nederland, dat is even afwachten. Wel zijn er 4 nieuwe restaurants die zich met twee Michelinsterren mogen

Lees verder...

De top 10 van Lekker was echt uitgelekt

Vanwege allerlei werk dat nog moest gebeuren vandaag, besloot ik om maar niet naar de onthulling van de Lekkerste restaurants van Nederland te gaan. De restaurantgids Lekker 2010 laat op dit moment weten wat zij de beste restaurants van Nederland vinden. De top 10 lekte anderhalve week geleden uit, en dat bleek inderdaad de juiste lijst. De

Lees verder...

Bib Gourmands 2010 bekend

Het is nog even 2 weken wachten op de nieuwste Michelin-gids voor 2010, maar de Bib Gourmands zijn nu al bekend gemaakt. De Bib wat, denk je misschien? De Bib Gourmants. Dat is echt een gids voor deze tijden van economische recessie, het staat namelijk vol adresjes die volgens de inspecteurs een goede prijs/kwaliteit-verhouding hebben. En

Lees verder...

Top 10 Lekker uitgelekt

Zelf kunnen ze bij de restaurantgids Lekker er ook best wat van: verklappen wat er in de nieuwste Lekker 2010 staat te gebeuren. Maar de top 10 verklappen, dat zouden ze niet gedaan hebben. Maar slimmerds van Kokswereld zijn daar toch achter gekomen en hebben ‘m gepubliceerd. Misset Horeca spreekt nu van een lek bij de uitgever

Lees verder...

Gault Millau: Sergio Herman bereikt perfectie

De geruchten verspreidden zich gistermiddag als een razende, en vooral in de Vlaamse media, maar Sergio Herman zou het maximale aantal punten van 20 op de Gault Millau-index gaan krijgen. En dat zou een unieke prestatie zijn, aangezien alleen 1 Franse chef deze eer eerder te beurt viel. En Sergio Herman, chef en eigenaar van

Lees verder...

Een dag bij elBulli

Een dag bij elBulli, wie wil dat niet? Maar met zo’n 2 miljoen aanvragen per jaar en maar zo’n 8000 plaatsen te vergeven moet je wel heel erg veel geluk hebben, of de chef-kok Ferran Adria persoonlijk kennen. ‘s Werelds beste restaurant, nu al 3 jaar op rij, is maar de helft van het jaar

Lees verder...

Utrecht krijgt stamppotwinkel

Hij is nog niet open, maar dat duurt niet lang meer: Stamppot to go is een feit! Uit onvrede met het aanbod van kant-en-klare stamppotten begint eigenaresse Rianne Boonstoppel maar voor zichzelf. Want na een lange werkdag heb je soms geen zin om te koken, maar wel behoefte aan een goede en gezonde maaltijd. Zoals

Lees verder...

Schelpdieren oorzaak zieken Fat Duck

De reden voor plotselinge golf van buikgriep, misselijkheid en diaree van zo’n 500 gasten na het eten bij ‘s werels op 1 na beste restaurant The Fat Duck is opgehelderd. In maart van dit jaar ging het restaurant met 3 Michielinsterren een tijdlang dicht omdat gasten op onverklaarbare wijze ziek werden. Voedselvergiftiging leek het meest waarschijnlijk, maar

Lees verder...