Waarom gaan we minder uit eten?

restIn de horeca woedt op dit moment een discussie over de vraag waarom wij, consumenten, minder uit eten gaan. Uit onderzoek blijkt dat we minder uit eten gaan en ons geld liever naar de supermarkt brengen. Is dat door de crisis? Of is dat doordat we zelf veel beter hebben leren koken en dus niet meer zo nodig naar een restaurant willen? Of is er een andere reden?

Als ik naar mezelf kijk   

dan is het tweede argument zeker reden om minder vaak uit eten te gaan. Te vaak heb ik in een restaurant het idee ‘dat kan ik ook’ en regelmatig denk ik er nog achteraan ‘en zelfs beter’. Verrast word ik niet vaak en dat vind ik jammer. Ik vind het daarnaast ook veel te leuk om zelf in de keuken te staan en te experimenteren. Maar ook bezuinigen is voor mij een reden. Niet vanwege de crisis, maar omdat ik binnenkort verhuizen en dat nu eenmaal geld kost.

Betere thuiskoks
Jan-Willem Grievink van het Food Service Instituut Nederland (FSIN) is van mening dat we onder begeleiding van tv-koks allemaal een stuk beter zijn gaan koken. Hiermee hebben koks hun eigen concurrent gecreëerd waardoor wij allen minder uit eten gaan. Thuis is het ook goed!

De crisis
Joop Braakhekke en de directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), Lodewijk van der Grinten, geven de schuld juist aan de crisis. Uit eten gaan is volgens hen toch nog vooral een luxe voor de Nederlanders en daarop kan bezuinigd worden als het financieel minder goed gaat. En zij zien de oplossing vooral in het terugschroeven van de prijzen in restaurants (ook Joop Braakhekke heeft de prijzen in zijn Le Garage verlaagd) en het verhogen van de creativiteit van de gerechten. Dat mensen goed leren koken door tv-programma’s als The taste of Life Basics van Rudolph van Veen juicht Braakhekke alleen maar toe, las ik.

Of?
Zou het gigantische aanbod van kant-en-klaar-maaltijden hier ook nog iets mee te maken hebben? Tussen zelf de moeite doen om een maaltijd bereiden en naar een restaurant gaan als je geen zin hebt om te koken, is dit voor veel mensen een prima alternatief geworden.

Hoe zit het voor jou? Ga jij door de crisis minder uit eten? Of komt het doordat je zelf beter bent gaan koken? Of ga je helemaal niet minder uit eten, maar juist meer?

—-

Lees ook:Ouderen klagen over herrie in de horeca
Lees ook:Joop Braakhekke: Herman den Blijker moet minder op tv
Lees ook:We eten minder buiten de deur
Lees ook:Cas Spijkers wil tv-comeback met Joop Braakhekke
Lees ook:Herman den Blijker stuurt restauranteigenaren met vakantie

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Waarom gaan we minder uit eten?

 1. Norbert Mergen

  Hallo Edith,

  Je eerste oordeel kan ik helemaal beamen. “Dat kan ik beter,” heb ik te vaak gedacht. Maar dan m.n. als je veel geld moet betalen voor een onvoldoende gerecht. Ook restaurants moeten verwachtingen managen. (McDonalds doet dat dus goed, waarmee ik verder niets over die keten wil zeggen.) Het komt m.i. niet door de crisis, maar wel door het onjuiste prijs-prestatieniveau van diverse – te veel – restaurants. Kernvraag is: Waarom ga je uit eten? Wij gaan regelmatig uit eten, maar bij een paar restaurants, waar je het gevoel hebt Uit Eten te zijn. De andere zijn qua prestatie, prijs en bediening/gastvrijheid onder de (onze) norm.

  Groet, Norbert

    /   Reply  / 
 2. Edith Dourleijn Auteur

  Herkenbaar Norbert. Gelukkig kan ik het steeds beter om zonder verwachtingen ergens te gaan eten (je kiest niet altijd zelf het restaurant uit :-( . Dan kan het altijd nog meevallen..

    /   Reply  / 
 3. ricky

  wllicht dat je een diner kaarten aan kan schaffen ald nationale diner kaart of diner voor 2. eerste geloof ik 25% korting en de laatste 50%. scheelt toch weer als je uit eten wil.

    /   Reply  / 
 4. eef

  Hallo, kijk momenteel naar de herhalingen. Kan ik op de site de recepten van Roel vinden???? Ik weet dat hij niet de chef was maar zijn de recepten van de andere deelnemers ook te vinden en Hoe????

    /   Reply  / 
  1. Cobi

   Ik ben er ook naar opzoek maar kan helemaal niets vinden, ik zocht dat toetje met zoethout. zou dat volgende week pas te zien zijn?
   Ik heb alle afleveringen nagekeken maar ik zag deze koks nergens.
   Van welke uitzending zijn deze eigenlijk?

     /   Reply  / 
 5. l van boheemen

  l.s.
  deze week,week 5, met annemieke als chefzijn een aantal goede recepten getoont.
  echter niet te vinden op de site ,waar dan ook!
  begin een fan van het programma te worden,dit is daarom zeer teleurstellend!
  is het mogelijk deze recepten alsnog te achterhalen??
  vriendelijke groeten
  l.van boheemen -riede

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>