Rubriek: Algemeen

In de categorie vind je allerlei nieuwsberichten die met lekker eten en koken te maken hebben

Wat doen we met papa op vaderdag?

Grote kans dat papa die dag al dik tevreden is met het volgen van een WK-wedstrijd op de televisie. Voor kinderen die meer willen en papa’s die houden van lekker eten volgen hier nog twee tips. Proper pub food Tom Kerridge,  de goedlachse Britse sterrenchef en koning van pub food, heeft al zijn succesvolle gerechten gebundeld in

Lees verder...

Vandaag is het Zoppedoppe Donderdag!

Het maakt niet uit hoe je vandaag noemt: Witte of Groene Donderdag. Er zijn meerdere namen verzonnen voor de donderdag voor Pasen. Persoonlijk vind ik die van onze zuiderburen het allerleukst: Zoppedoppe Donderdag. Zo genoemd omdat het daar vroeger de gewoonte was om op deze dag brood in wijn te dopen. Nu ben ik niet

Lees verder...

Giulia’s Toscane

Terwijl de ene het zich nog dagelijks makkelijk maakt met pakjes, zakjes en kant-en-klaar gerechten, bindt de ander het schort om voor uurtjes vrijwillig zweten aan aanrecht en fornuis. Toch willen we uiteindelijk allemaal hetzelfde: een lekker maaltijd op tafel zetten. Dat je dit met weinig handelingen kan bereiken bewijst de Toscaanse keuken. Kijk maar eens naar

Lees verder...

The Big Green Egg book

Heel enthousiast reageerde ik op het nieuws dat er een ‘Big Green Egg’ kookboek’ uitkwam. Sinds een paar jaar ben ook ik een trotse bezitter van dit veelzijdige culinaire apparaat dat verbluffende resultaten geeft. Ik heb een aantal kookworkshops gevolgd bij Librije’s Atelier en ben vervolgens zelf aan de slag gegaan met experimenteren. Ik vermoed

Lees verder...

Iran zien, ruiken en proeven tijdens Cinema Culinair

Iran zien, ruiken en proeven tegelijkertijd. Het kán en je hoeft er echt niet voor naar het land af te reizen. Op 15 februari is er weer een nieuwe editie van Cinema Culinair. Dit keer de mooie Iraanse film The Fish Fall in Love. En net als de vorige succesvolle edities kun je de gerechten uit de

Lees verder...

Tip: iedere dag boerenkool-superfood bij de hand

Boerenkool is heel makkelijk te bewaren in de vriezer. Zo kun je op ieder moment genieten van een boerenkoolgerecht of heb je altijd een voorraadje van dit lekkere superfood bij de hand. Hoe je een voorgesneden en verpakte zak in de diepvries bewaart, behoeft denk ik niet veel uitleg. Ruimte in de vriezer is dan

Lees verder...

Koop een koe!

Ingevroren ijsjes, geraspte kaas, groenten en broden. Het moet de komende tijd allemaal op. Ik heb tenslotte ongeveer twee weken de tijd om in mijn bomvolle vriezer plaats te maken voor Blaarkop koe nr. 1368. Nou ja, een deel ervan. In de vorm van worstjes, tournedos, biefstukken, hamburgers en nog veel meer vleesvarianten zal ze

Lees verder...

Pepernoten recept

Het is bijna Sinterklaas. Ik vind het heerlijk om thuis te kunnen zijn en met de geur van speculaaskruiden alvast in Sinterklaasstemming te komen. Hieronder een eenvoudig recept voor pepernoten of eigenlijk kruidnoten moet ik zeggen, want het verschilt van de originele pepernoten. ingrediënten (circa 50 stuks) 100 gram zelfrijzend bakmeel 50 gram bruine basterdsuiker 1 theelepel

Lees verder...

24hrs Evi & Friends

  Van zondag 22 december tot en met maandag 23 december 2013 is Restaurant EVI in Zandvoort 24 uur lang hét culinaire centrum van Nederland. Edwin Vinke, Niven Kunz, Ron Blaauw en Menno Post en vele andere topchefs zullen de sterren van de hemel koken voor het goede doel van 3FM Serious Request 2013 (Rode Kruis).

Lees verder...

Dynamic Food | DDW ’13

Het platform en eetcafé Dynamic Food brengt ons toekomstige voedselsysteem actief onder de aandacht met debatten, lezingen en onderzoek. De door Dynamic Food verzamelde kennis en ervaring komt nu samen in een multidisciplinair vormgegeven publicatie, dat ons toekomstige voedselsysteem onder de aandacht brengt met essays, interviews en onderzoek.

Lees verder...

Recept Sardines met oestermayonaise van Alex Atala

Het Braziliaanse kookboek van Alex Atala waarover ik gisteren schreef, bevat veel recepten met ingrediënten die enkel in Brazilië verkrijgbaar zijn. Dat is jammer, want ik wil dolgraag ervaren hoe de gerechten met deze ingrediënten smaken. Om toch een beetje kennis te kunnen maken met de creatieve keuken van Alex Atala heb ik naar een

Lees verder...

Braziliaans kookboek D.O.M. – Alex Atala

Ik moet toegeven dat de naam Alex Atala mij tot een paar weken geleden nog niet erg veel zei. De naam allitereert lekker, dus bleef hangen in mijn hoofd en op facebook en twitter zag ik opeens diverse foto’s voorbijkomen van onze sterrenchefs met deze Braziliaanse 3-Michelin sterrenchef. Hij was vanuit Sao Paolo overgekomen naar Nederland

Lees verder...

Recept Caponata Siciliana

Aansluitend op de balsamico-serie en de bespreking van ‘I love groente’ van Janneke Vreugdenhil op Koken.blog.nl leek het me passend om mijn recept voor Caponata Siciliana te delen. Een verrukkelijke stoofschotel waarbij diverse groenten  met balsamicoazijn gecombineerd worden. Jaren geleden heb ik het recept van een Italiaanse vriendin gekregen tijdens een rondreis over Sicilië en

Lees verder...

Winnaars kookboek Uitgekookt!

We klungelen met z’n allen wat af in de keuken. Dat blijkt wel uit de vele reacties op de winactie Uitgekookt!. De mooiste misbaksels zijn afgelopen week aan ons opgebiecht: te grote hoeveelheid bakpoeder in scones, rauwe wortelen in de hutspot, geschifte soep, kleffe bladerdeegtaartjes, zure chutney. Zelfs het bakken van -wat het op het

Lees verder...

Kookboek Down to Earth

Dolenthousiast reageerden we op de redactie van Koken.blog.nl op de aankondiging dat chef Jacob Jan Boerma van het tweesterrenrestaurant De Leest een nieuw kookboek had samengesteld.  Het is namelijk al weer zeven jaar geleden dat zijn eerste titel ”De Keuken van de Leest’  verscheen die binnen no-time volledig uitverkocht was. Down to earth is volledig anders dan je

Lees verder...