Kookboek Down to Earth

Dolenthousiast reageerden we op de redactie van Koken.blog.nl op de aankondiging dat chef Jacob Jan Boerma van het tweesterrenrestaurant De Leest een nieuw kookboek had samengesteld.  Het is namelijk al weer zeven jaar geleden dat zijn eerste titel ”De Keuken van de Leest’  verscheen die binnen no-time volledig uitverkocht was. Down to earth is volledig anders dan je in eerste instantie van een twee Michelinsterrenchef zou verwachten. Het is een culinair fotoboek met eenvoudige recepten die het proces van bodem tot bord laat zien.

jacobjankwelderjacobjanbbqimkerpak

 

 

 

 

 

 

Emotie boven receptuur
Het gaat in Down to Earth volgens Boerma niet zozeer om de receptuur, maar vooral om de emotie. Dan begrijp ik het beter, want de fotografie van voormalig nieuwslezers van het Acht Uur Journaal, Sacha de Boer, is werkelijk prachtig en spreekt tot de verbeelding. Boerma & De Boer passen qua namen alleen al goed bij de titel Down to Earth, maar ze laten ook zien hoeveel plezier ze beleven aan het lekkers van Nederlandse bodem. Je ziet Jacob Jan liggend in de Groningse kwelders om zeekraal te plukken en ook lachend in een imkerkostuum om van de honing van de bijtjes te smullen.

Eenvoudige recepturen
Echter de recepturen vallen mij als enigszins ervaren kok wel wat tegen. Ze zijn absoluut toegankelijk voor beginners in de keuken bewijst Sacha de Boer die zichzelf bestempelt als eenvoudige hobbykok en alle recepten thuis met succes heeft uitgeprobeerd. Vernieuwend kun je een groot deel van de recepturen niet noemen getuige de zeer eenvoudige recepten voor een toastje boursin, tosti, garnalencocktail, oventomaten met geitenkaas en knoflook en gehaktburgertjes met courgette en rozemarijn. Dit soort recepten zijn bij velen wel bekend, maar worden hier dan wel uitsluitend met verse biologische producten bereid en krijgen een mooie presentatie. Inspiratie voor een feestelijke presentatie is er dus zeker wel. Wat mij vooral aanspreekt zijn de basisrecepten om bouillons en dressings te maken en ook de desserts zien er smakelijk uit. Desserts als aardbeien met citroencrème en pistache, bouillon van citroengras en munt met vers fruit en zachte chocoladecake met kersen zijn zeker gerechten die ik wil proberen te maken in mijn keuken.

Opmerkelijke indeling
Down to Earth geeft op een van de eerste bladzijden aan dat het niet is ingedeeld in de traditionele voorgerecht-hoofdgerecht-dessertindeling, maar in vijf smaken: fris, mals, zilt, aards en zoet. Het verbaast mij dat mals als smaak wordt genoemd. Als gastronoom ken ik de smaken fris, zilt,aards en zoet, maar mals gebruik ik om de textuur te beoordelen in een gerecht. Het is op zijn minst opmerkelijk te noemen.

Slotwoord
De missie van Jacob-Jan Boerma en Sacha de Boer om door middel van emotie te laten zien dat vers eten met groenten uit eigen tuin en producten uit de regio betaalbaar en gezonder is, lijkt  mij geslaagd. Het is een inspirerend fotoboek met eenvoudige recepten. Inspirerend om in te kijken en toegankelijk voor de beginnende amateurkok. Gezien de prijs en de toegankelijkheid is het tevens een leuk cadeau voor de feestdagen.

Het boek Down to Earth van Sacha de Boer en Jacob-Jan Boerma wordt uitgegeven door Van Dishoeck en kost € 25,-.
– meer lekkere boeken vind je in de rubriek Kookboeken

 

Lees ook:Recept: Tomaat gemarineerd in balsamico (Jacob Jan Boerma)
Lees ook:Op de stoel van de chef
Lees ook:Zoon Nigella Lawson vernoemd naar Bruno
Lees ook:Vind de kraamboerderij van je ei
Lees ook:Nieuwe uitdaging Jacob Jan Boerma

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>