Rubriek: Algemeen

In de categorie vind je allerlei nieuwsberichten die met lekker eten en koken te maken hebben

(H)eerlijk eten tijdens Fair Trade Week

Deze week, van zaterdag 26 oktober t/m zondag 3 november vindt de zevende editie van de Fairtrade Week plaats die georganiseerd wordt door stichting Max Havelaar. In 3000 supermarkten (o.a. Albert Heijn, PLUS, Lidl, Jumbo) en Wereldwinkels zijn Fairtrade producten in de aanbieding en er worden allerlei activiteiten georganiseerd in Nederland. Een mooie gelegenheid om eerlijke producten

Lees verder...

Interview paddenstoelkenner Edwin Florès

Hij duikt regelmatig de bossen, lanen en graslanden in om alles wat eetbaar is uit de natuur te plukken. Hij is de schrijver van het ‘Wildplukboek‘ en het ‘paddenstoelenboek‘ waar we op Koken.blog.nl al eerder enthousiast over schreven. Natuurlijk zijn de redactieleden van Koken.blog.nl ook al eens met hem meegegaan op een ‘hunt’ in de

Lees verder...

Op truffeljacht in Italië

Ik ben zo’n persoon die altijd alles zelf geprobeerd wil hebben. Gewoon om te weten hoe iets in elkaar steekt, maar ook omdat ik er van hou om een beetje op avontuur te gaan. Ik had her en der al gehoord dat je in Italië truffel kon jagen en dat klonk me wel spannend in

Lees verder...

Recept Champignons Dordogne

Oké, we snappen natuurlijk wel dat met zo’n paddenstoelen tiendaagse niet iedereen direct te verleiden is tot het eten ervan. Vooral jonge kinderen kunnen een vies gezicht trekken wanneer ze de witte schijfjes van een champignon ontdekken in hun eten. Best wel vreemd eigenlijk, als je je beseft dat de champignon maar heel weinig smaak

Lees verder...

Een kijkje in een reuzenchampignon

Op zondag 13 en 20 oktober worden in museum De Locht in Horst de jaarlijkse champignondagen gehouden. Tijdens deze dagen wordt er niet alleen aandacht besteed aan de teelt en verwerking van champignons, maar ook aan andere eetbare paddenstoelen. Dit jaar extra feestelijk omdat bezoekers voor het eerst kennis kunnen maken met het nieuwe Champignonpaviljoen. Dit

Lees verder...

Met Jumbo de boomgaard in

  Helaas is het seizoen van de koud getrokken ijsthee nu echt voorbij. Dat de koken.bog redactrices daar gek op zijn, is je vast niet ontgaan deze zomer. Volgens het recept van onze culicollega Edith hadden wij, zodra het kwik de 20 naderde, allemaal steevast een kan in de koelkast staan. Ieder naar zijn eigen

Lees verder...

Het puurste restaurant is … De Gulle Waard

Vanmiddag werd het ‘Puurste Restaurant van Nederland 2014’ bekendgemaakt. De feestelijke uitreiking vond plaats bij De Veldkeuken Werk aan het Spoel in Culemborg. Jurylid Martine Zuil zegt over de winnaar: ‘Alles is puur bij De Gulle Waard. Niet alleen de prachtige producten op het bord en in het glas, maar ook de oprechte liefde voor

Lees verder...

En de winnaar is …

Wat fijn om te lezen dat jullie net zo van het lezen van kookboeken houden als wij! En geloof ons, Keukendagboek van Nigel Slater staat garant voor heel wat uurtjes leesplezier. Helaas maar voor 1 persoon. En dat is …

Lees verder...

Kookcursus kooktechnieken

Sommige vaste volgers van koken.blog weten het. Edith geeft ook kookcursussen. Ook dit najaar kan je weer in Vleuten (bij Utrecht) en in Waalre (bij Eindhoven) les van haar krijgen. Tijdens haar kookcursus Kooktechnieken leer je in 8 lessen echt begrijpen wat er in de pan gebeurt.

Lees verder...

Kookboek Rudolph kookt

Het afgelopen kookboekenjaar kwamen er 5 kookboeken uit die min of meer als basiskookboeken beschouwd kunnen worden. De komende tijd bespreken we ze allemaal! Kan een gelouterde (sterren)chef wel een basiskookboek maken? Dat is een beetje de vraag die centraal staat in deze serie. De eer om als tweede aan bod te komen gunnen we Rudolph

Lees verder...

Jules Destrooper speculoospasta

Ik mocht het niet iedere dag, maar meestal in het weekend wel. Of ik deed het als mijn moeder niet keek. Mijn boterham beleggen met speculaasjes. Twee in de lengte naast elkaar en eentje er dwars bovenop. Het was jarenlang mijn favoriete broodbeleg. De knapperig zoete koekjes op de dikke laag roomboter en daaronder dan

Lees verder...

Thema juni: vakantie-eten

4.32 uur. De wekker. Uit bed dan maar. Direct voel je de stress. Hebben we alles ingepakt? Is de auto klaar voor de lange rit? Paspoorten? Creditcard? Je rent naar de douche want om precies 5 uur precies wil manlief op de weg zitten. Geen minuut later. Dan ben je mooi voor de drukte Parijs

Lees verder...

Food Festival met een groen smaakje

Wat kun je met zeewier in de keuken? Hoe smaakt plantaardige wijn? En kun je gerechten zonder vlees iedere dag weer fantasierijk serveren? Allemaal vragen die op zaterdag 1 juni a.s. beantwoord zullen worden op de derde editie van hét Vegetarische festival van Nederland Viva las Vega’s.

Lees verder...

Eten van honderd jaar geleden nog steeds lekker

Personages in beroemde romans houden vaak van lekker eten. Daar genieten we niet alleen al lezend van, we koken ze het liefst ook zelf na. Denk maar eens aan ‘Literalicious’ of het “Literair Kookboek”. Twee kookboeken die talrijke recepten van gerechten uit bekende literatuur voorschotelen en vorig jaar met veel enthousiasme werden ontvangen. Momenteel is Amerika in

Lees verder...

Ontvang je eigen gasten op Restaurant Day!

  Het voorjaar is de tijd van de culinaire festivals. We zitten nog midden in het Weekend van Rollende Keukens, in verschillende steden worden proeverijen gehouden, of het volgende evenement kondigt zich weer aan. Op zaterdag 18 mei is het weer international Restaurant Day, het festival voor pop-up restaurants dat vier keer per jaar gehouden wordt. Op Restaurant Day heb

Lees verder...