Recept Caponata Siciliana

caponata

Aansluitend op de balsamico-serie en de bespreking van ‘I love groente’ van Janneke Vreugdenhil op Koken.blog.nl leek het me passend om mijn recept voor Caponata Siciliana te delen. Een verrukkelijke stoofschotel waarbij diverse groenten  met balsamicoazijn gecombineerd worden. Jaren geleden heb ik het recept van een Italiaanse vriendin gekregen tijdens een rondreis over Sicilië en het door de tijd heen aangepast naar mijn eigen smaak.

Je kunt het als bijgerecht serveren, maar het is ook prima als hoofdgerecht te bereiden.

recept Caponata Siciliana

Ingrediënten (voor 6-8 personen)
2 grote  aubergines
2 middelgrote uien
10 verse tomaten (of tomaten uit blik)
4 stengels bleekselderij
1 blikje geconcentreerde tomatenpuree (30 gr)
1 dl olijfolie
50 gram groene olijven
3 eetlepels kappertjes
2 eetlepels pijnboompitjes
5 ansjovisfilets in olie
3 eetlepels rozijnen (geweld)
3 eetlepels balsamico-azijn
2 eetlepels suiker
1 handje basilicumblaadjes ter garnering

Bereidingswijze.

Ontvel de tomaten door ze in een pan met kokend water te dompelen. Laat ze wat afkoelen en verwijder het vel. Snijd de tomaten daarna in blokjes.

Snijd de aubergines in blokjes van ongeveer 1,5 cm. Haal de draadjes van de bleekselderij af en snij ze in stukjes van een halve cm dik. Zet een pan met dikke bodem op het vuur en laat daarin 5 eetlepels olijfolie warm worden. Bak hierin de aubergines tot ze de olijfolie hebben opgenomen en zacht worden. Eventueel beetje olijfolie extra erbij doen en de tomaten en bleekselderij toevoegen. Even een paar minuutjes laten bakken en daarna mag het blikje geconcentreerde tomatenpuree erbij.

Nu is het moment aangebroken om de groenteschotel op smaak te brengen. Dat doen we door de ansjovisfilets in de pan te leggen en langzaam om te roeren zodat ze smelten. Daarna de balsamicoazijn en suiker toevoegen en doorroeren. De rozijntjes toevoegen en ongeveer 10 minuutjes laten sudderen op een laag vuur. Op het laatste moment voegen we de kappertjes erbij en de olijven die we in plakjes hebben gesneden en van pitten ontdaan. De finishing touch bestaat uit de pijnboompitjes en de blaadjes basilicum die we over het gerecht sprenkelen. Goed proeven wat je van de smaak vindt en eventueel extra zout en peper erover strooien.

Pak een mooie dienschaal en serveer dit gerecht als je het als hoofdgerecht opdient bijvoorbeeld met geroosterd witbrood of volkoren pasta.

 

 

Lees ook:Recept: Mama’s tomatensoep
Lees ook:Recept Gevulde aubergine
Lees ook:Recept Sinterklaassoep van pompoen en pepernotenmix
Lees ook:Recept Iraans stoofpotje met rundvlees en aubergines
Lees ook:Recept Moussaka

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>