Koop een koe!

Ingevroren ijsjes, geraspte kaas, groenten en broden. Het moet de komende tijd allemaal op. Ik heb tenslotte ongeveer twee weken de tijd om in mijn bomvolle vriezer plaats te maken voor Blaarkop koe nr. 1368. Nou ja, een deel ervan. In de vorm van worstjes, tournedos, biefstukken, hamburgers en nog veel meer vleesvarianten zal ze bij mij door KoopeenKoe.nl worden thuisbezorgd. Ja, je leest het goed. Ik heb een koe besteld.

Wel een beetje vreemd idee dat ze op dit moment nog ergens vrolijk in een stal rondstapt, misschien zelfs nog met een paar schattige kalfjes om haar heen. Geslacht is ze namelijk nog niet. Het mes wordt pas in haar gezet als alle delen van haar zijn opgekocht. Toch kies ik voor haar en niet voor een onbekend stuk vlees uit de supermarkt. Van Blaarkop koe nr. 1368 weet ik dat ze een fijn leven heeft gehad in de kruidenrijke weiden van Baambrugge, dat ze tijdens haar leven melk heeft geproduceerd en dat aan het einde van haar leven al haar vlees – van kop tot staart – zal worden gebruikt.

Track your own meat
Sinds de recente voedselschandalen weten we immers dat het merendeel van ons vlees over vele schijven wordt vervoerd door Europa voordat het op je bord terecht komt. Dat betekent dat je dus eigenlijk niet meer weet waar het vandaan komt en wat er met het vlees is gebeurd. Laat staan dat je over versheid kunt spreken. Eet daarom, als je het eet, het liefst goed en traceerbaar vlees. Bij KoopeenKoe.nl weet je waar je vlees vandaan komt.

Crowd Butching
KoopeenKoe.nl is een nieuw initiatief waarbij consumenten via een website samen verschillende delen van een koe kunnen inkopen. Pas als alle delen van de koe zijn verkocht, wordt het dier geslacht. Op de website kun je precies zien hoeveel mensen al een deel besteld hebben. Je kunt er ook het profiel van de koe terugvinden: waar ze heeft gegraasd, wat het heeft gegeten en hoe de slager te werk gaat.

De koeien die bij Koopeenkoe.nl worden geslacht zijn overigens dubbeldoel koeien: runderen die zowel melk als vlees leveren. Zo wordt er uiteindelijk niets weggegooid.

Je bestelt een koe en dan?
Een pakket (circa 7,5 kilo) bestaat uit alles van de koe: van worst, hamburgers, tournedos, biefstuk, entrecote tot stoofvlees. Als de koe op de site op 100% staat is al haar vlees verkocht en wordt de koe geslacht. Je krijgt je pakket nadat het vlees 2 weken heeft gerijpt. Je weet dus zeker dat je vers vlees krijgt. Wist je trouwens dat er van één koe wel 30 pakketten samen te stellen zijn? En je bestelling via social media verkondigen kan wel heel gekke gevolgen geven: zo kun je misschien wel traceren op wiens bord de andere delen zich begeven.

Hoeveel kost het?
Een pakket van 7,5 kg (past in 1 lade van een normale vriezer ) bestaat uit 29 maaltijden voor 2 personen en kost € 99,95. Woon je in de Randstad dan wordt het gratis thuisbezorgd.

Meer informatie op www.koopeenkoe.nl.
Hier vind je ook video’s van bereidingen en andere handige tips.

Lees ook:Digitaal varken, echt varkensvlees
Lees ook:Koop een kip
Lees ook:Koop gewoon een koe
Lees ook:Geef eens een streekproduct cadeau!
Lees ook:Alleen de knor wordt niet gebruikt – Yvonne Kroonenberg

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Koop een koe!

  1. Antoinet

    Die schattige kalfjes zou ik maar vergeten. Als een koe gemolken wordt moet een kalf direct na de geboorte weg bij de moeder. Sneu.

      /   Reply  / 
  2. Jasmijn Bus Auteur

    Zou het heus? Op hun website staat vermeldt dat kalveren bij moeder blijven tot ze op eigen benen kunnen staan. Maar misschien wordt dat inderdaad te letterlijk opgevat! ;-)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>