Hiep hiep voor Melk & Dadels

Zoals je een paar weken geleden al kon lezen vinden wij Melk & Dadels een heerlijk boek. Natuurlijk omdat het vol staat met een uiteenlopende verzamleing Marokkaanse gerechten met prachtige foto’s. Maar vooral omdat het een ode is aan de Marokkaanse moeders en hun allerbeste recepten. Twintig moeders van bekende en andere bijzondere Marokkaanse Nederlanders openen in Melk & Dadels niet alleen de deur naar hun keuken, maar ook de deur naar hun hart.

Bij deze willen we oprichters van social enterprise ROSE stories én kok en kookboekenauteur Nadia Zerouali (bekend van de Arabia kookboekenreeks) van harte feliciteren met het winnen van de Gouden Garde publieksprijs bij de verkiezing Kookboek van het jaar. ‘Koken tussen de Vulkanen’ won de vakjury-prijs. Dit waren de andere genomineerden:

Honey & Co, Sarit Packer & Itamar Srulovich, Kosmos uitgevers (Vertaald)

Dit boek met zijn mooie, frisse omslag, voorzien van een soft touchlaminaat ligt erg lekker in de hand. Een inspirerend kookboek zonder ‘commercieel’ oordeel: eten wat goed voor je is. De heldere, pretentieloze opmaak is net als de recepten, prettig toegankelijk. Een kadootje en echt een kookboek waar je uit gaat koken door onder andere de toegankelijke recepten.

Een prachtig verzorgd en ondanks zijn indrukwekkend volume, vederlicht kookboek. Het regenboogachtige kleurverloop van het boekblok verraadt wat dit is: een alomvattend naslagwerk, een encyclopedie. Dit gereedschap mag in geen boekenkast ontbreken. Er staat veel basis informatie in: van het eerste katern zou je bijna een apart boekje kunnen maken. De Indiase keuken met zijn lichte en goed verteerbare gerechten willen en moeten wij zeker beter leren kennen.

 

 

Koken tussen de vulkanen, Ko Sliggers, Uitgeverij Loopvis (Nederlands)

Koken tussen de vulkanen is opvallend qua afwerking en is een verslag van jarenlang onderzoek naar de Siciliaanse keuken. De vluchtige fotografie, vaak recht van boven in de pan geschoten, is geen anti styling statement, maar illustreert treffend de werkwijze van Ko Sliggers: spontaan, gedreven en eerlijk op zoek naar perfectie. Er staan wel 4 verschillende recepten over tomatensaus in. Mapping Sicilië!

 

Rauw, Delphine de Montalier, Becht (Vertaald)

Dit boek gaat over versheid en leert ons anders naar bekende producten te kijken. Het is een kookboek en een naslagwerk in één, zodat je je kunt verdiepen in dit onderwerp. De combinaties en recepten zijn prachtig; het water loopt je in de mond en al tijdens het lezen voel je nieuwe energie. De typemachine achtige letter is ook lekker rauw.

 

 

Vis uit blik, Bart van Olphen, Kosmos uitgevers (Nederlands)

Eindelijk een boek over goed eten uit blik. De boodschap in dit boek is: vis uit blik is een kostbaar product. In het buitenland zien we dit al langer maar nu dus ook hier. Dit boek stimuleert om top convenience te kopen en te koken. Geen foto op de cover maar een prachtige illustratie.

Lees ook:Melk & dadels
Lees ook:Recept Melk & Dadels: zeebaars m’charmel uit de oven
Lees ook:Kookkaravaan
Lees ook:Stem op het Kookboek van het Jaar
Lees ook:Raapsteeltje en Kliekjeskookboek kookboeken van het jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>