Een culinaire reis door Azië in eigen land

‘Volg je zintuigen.’ Deze drie woorden zijn me, in positieve zin, blijven achtervolgen na de kookworkshop Een reis door Azië, die ik volgde bij kookschool Keizer Culinair in Amsterdam. Iedere keer als ik de afgelopen weken met mijn neus weer diep in een recept zat en blind alles tot de letter wilde volgen, dacht ik terug aan deze wijze woorden van onze kok tijdens de kookworkshop.

Aziatisch koken

Als op de redactie van koken.blog de vraag binnenkomt of we zin hebben om Aziatisch te koken dan is het antwoord ja. En zo reis ik op een zondagmiddag af naar Amsterdam om daar om 11.30 uur aan te schuiven bij zo’n twintig andere kookliefhebbers. Jong, oud, man, vrouw. Het gezelschap is divers en gesprekken komen snel op gang. Terwijl de een al veel vaker kookworkshops heeft gevolgd, is de ander voor het eerst. Een ding hebben we allemaal gemeen; we roeren graag in de pannen. Met zes koks per groep gaan we ons eigen viergangenmenu maken. Dumplings met dipsaus, kruidige laksa soep, kip rendang curry met gestoomde rijst en matcha ginger roomijs staan deze middag op het menu.

Koken met authentieke ingrediënten 

Ik ben best een onzekere kok en het is dan ook doodeng om voor een groep te gaan koken. Gelukkig doen we het samen en helpen we elkaar. Het is mooi om te zien hoe koken wildvreemde mensen kan verbinden en het doet lijken alsof we elkaar al jaren kennen. We koken deze middag met authentieke ingrediënten van de Aziatische supermarkt Amazing Oriëntal. Da’s handig, want die supermarkt hebben we ook in Arnhem. Als ik straks de gerechten nog eens rustig allemaal thuis wil maken dan hoef ik niet stad en land af voor de ingrediënten, maar dan weet ik waar ik ze kan vinden. Ik ga deze middag aan de slag met het maken van de dumplings met dipsaus. Met mensen die allergieën hebben of die vegetariër zijn wordt goed rekening gehouden en daarvoor maken we een apart portie.

Belangrijk om te proeven

‘Volg je zintuigen.’ Ik hoor de woorden, maar merk dat ik toch werk op de automatische piloot en het recept naar de letter volg. ‘Heb je geproefd?’ hoor ik opeens naast me. Oh ja, de zintuigen! Hoe belangrijk het is om te proeven blijkt wel als we onze dipsaus aan het maken zijn en mijn mede-kok en ik het erover eens zijn dat we nog wat extra ingrediënten toe moeten voegen. Waren we blind op het recept afgegaan dan was het eindresultaat een tikkie minder geworden. Point taken! Het maken van de dumplings is helemaal mijn ding. Niet gek als je weet dat ik ook graag zelf ravioli maak. Dit voelt een beetje hetzelfde. Als we klaar zijn met de bereiding gooien we ze in de BK Chinese Wok die we goed warm hebben laten worden en waarmee we ze gaar stomen. Ondertussen zijn de anderen ook zover klaar dat we onze eerste gang kunnen uitserveren.

Een leerzame middag

We worden uitgedaagd om ons gerecht zo origineel mogelijk te presenteren en gebruiken dan ook overgebleven ingrediënten als garnering. Niet geheel ontevreden dippen we de dumplings in de saus. Tijd voor de soep. Hoewel de visballetjes en de tahoe qua smaak niet mijn ding zijn, smaakt de soep ook zonder die ingrediënten prima. Hetzelfde geldt voor de kip rendang curry die door het hoofdgerechtteam is klaargemaakt. Al kletsend vergeten we bijna ons toetje. Haast hebben we niet. Het roomijs staat nog in de vriezer dus we hebben de tijd. Als we dan uiteindelijk ook ons nagerecht hebben gehad, is er toch nog veel te snel een eind gekomen aan deze middag. Wat heb ik er van geleerd? Dat ik meer op gevoel mag koken, dat er geproefd mag worden en dat ik het juiste mes moet gebruiken. Ik snijd altijd heel eigenwijs alles met een aardappelschilmes, maar heb deze middag ervaren dat een groter mes zoveel lekkerder werkt.

Voor meer informatie over de kookworkshops van Keizer Culinair: www.keizerculinair.nl.

Lees ook:Recept Gazpacho (koude tomatensoep)
Lees ook:Win het kookboek Smaakvol
Lees ook:WINNAAR winactie kookboek Pok pok
Lees ook:De grootste chocoladefontein ter wereld
Lees ook:Kerst zonder stress – de soep

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Een culinaire reis door Azië in eigen land

 1. Inge

  Leuk stukje Dafne! En wat goed dat het naast een culinair geslaagde middag ook heel gezellig was met de andere deelnemers. We hopen je nog een keer terug te zien op één van de locaties van Keizer Culinair.

    /   Reply  / 
  1. Dafne van der Meer Auteur

   Bedankt voor het compliment! En wie weet kom ik nog een keer aanwaaien bij Keizer Culinair.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>