Michelin 2016

 

Voorspellingen
Op kokswereld.nl presenteerde Astrid Schreuders haar voorspellingen voor 2016. En haar voorspellingen zijn vaak raak. Die gaan we dus eens even goed bekijken. Astrid wijst een aantal zaken aan als kanshebber voor een eerste ster. Mario Ridders Joelia: de tweesterrenchef verhuisde zijn Zwethheul eerder dit jaar naar Rotterdam en ging met een vrijwel ongewijzigd concept en kookstijl en met zijn vertrouwde equipe onder de naam Joelia door. In de lijst van vervallen Bib Gourmands zien we bijvoorbeeld Zout & Citroen in Oosterhout: de menuprijs komt boven de Bib Gourmand-grens van 37 euro uitkomt, waardoor de Bib als vanzelf vervalt. Ook bij restaurant Jérôme in Valkenburg verviel de Bib. Wisselen beide restaurants hun Bib in voor een ster? Als nieuwe restaurants die kans maken tips Astrid het Rijks in Amsterdam en Wynwood in Eindhoven, Aan de Zweth in Schipluiden en Meliefste in Wolphaartsdijk. En van de al langer bestaande restaurants zouden Zarzo in Eindhoven, Zeezout in Rotterdam, Villa la Ruche in Voorburg, Podium onder de Dom in Utrecht, De Goudplevier in Peize, Noble in Den Bosch, Hemelrijk in Hulst, Karel V in Utrecht, Jaimie van Heije in Ouderkerk en O&O in St. Willebrord nog wel eens kans kunnen maken op een ster.

Kanshebbers tweede ster
Astrid voorspelt dat Bij Jef in Den Hoorn, De Groene Lantaarn in Zuidwolde, Vinkeles in Amsterdam, Pure C in Cadzand en La Rive in Amsterdam wellicht een tweede ster kunnen bijschrijven. Afgelopen jaar kreeg Nederland er twee nieuwe tweesterrenzaken bij.

Kanshebbers derde ster
De eeuwige vraag blijft of Michelin Inter Scaldes met drie sterren gaat waarderen. Dit Zeeuwse restaurant met twee sterren wordt immers al jaren getipt als kanshebber voor een derde ster. Maar ook Boreas en Bord’Eau komen steeds meer in beeld voor een derde ster. Vorig jaar konden we in Nederland geen derde ster bijschrijven.

Kloppen Astrids voorspellingen? Krijgt Nederland er een driesterrenrestaurant bij? Welke restaurants krijgen hun eerste ster en wie gaat naar twee sterren? Tromgeroffel… dit zijn de nieuwe sterren van 2015!

Drie sterren, stabiele top
Wat kwaliteit van de bovenste plank betreft, steken er in Nederland nog steeds twee zaken bovenuit: De Librije (Zwolle) en De Leest (Vaassen). Jonnie en Thérèse Boer verhuisden met hun drie sterren naar de vroegere locatie van Librije’s Zusje, waardoor de culinaire Bonnie en Clyde de plak zwaaien … in een voormalige vrouwengevangenis. Een mooie plek om te genieten van de creativiteit van de chef. Ook op deze nieuwe locatie behouden zij dus de derde ster.

Nieuwe tweester
Dit jaar maar 1 nieuwe tweester. Toch opvallend dat Michelin zo zuinig is geweest… De Groene Lantaarn in Zuidwolde verdient zijn tweede ster. Chef Jarno Eggen weet met zijn typerende creativiteit en technische bereidingen intense smaken heerlijk te laten samenspelen. Dat de prijs-kwaliteitverhouding er fantastisch is, ook a la carte, maakt de omweg echt waard. En dat is dan direct de eerste en de laatste 2-ster.

7 nieuwe sterren
Opvallend is dat verschillende nieuwe sterrenzaken tot een hotel behoren. Zo kan men bij Het Roode Koper (Leuvenum) genieten van een heerlijke harmonie van sterke smaken alvorens de prachtige kamers op te zoeken. Dat scenario kan ook bij De Heeren van Harinxma (Beetsterzwaag), waar de chef zeer bewerkte gerechten serveert die wel eens kunnen verrassen. Bij De Swarte Ruijter (Holten) geniet men dan weer van mooi ogende gerechten die de verwachtingen volledig inlossen dankzij uitgesproken smaken.
De nieuwe sterren delen ook charme als kwaliteit, dat bewijst onder meer het prachtige Joelia (Rotterdam). De opvolger van De Zwethheul, het gerenommeerde restaurant waar chef Ridder jarenlang kookte, valt eveneens in de prijzen. Aan de Zweth (Schipluiden) sleept een m in de wacht dankzij gerechten die bol staan van diepgaande smaken. Power vindt men ook in de gulle productkeuken Strandlodge (Winterswijk) en de creatieve bereidingen van Zarzo (Eindhoven).

Hier het lijstje met de nieuwe twee- en eensterrenrestaurants overzichtelijk bij elkaar:

Nieuwe éénsterren restaurants in Nederland:

Beetsterzwaag De Heeren van Harinxma
Eindhoven Zarzo
Holten De Swarte Ruijter
Ermelo Het Roode Koper
Schipluiden Aan De Zweth
Winterswijk Strandlodge
Rotterdam Joelia

Nieuwe twee sterren restaurants in Nederland:

Zuidwolde De Groene Lantaarn

Lees ook:Michelin 2015
Lees ook:Geen derde restaurant met drie sterren
Lees ook:Michelin 2010: geen nieuwe derde ster
Lees ook:Geen derde restaurant met drie Michelinsterren voor Nederland
Lees ook:De sterren volgens Michelin 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>