Michelin 2015

Kokenblog was aanwezig bij de uitreiking van de Michelinsterren 2015. De spanning was, zoals elk jaar toch weer, hoog en de menig chef was zelf aanwezig om als eerste het nieuws te horen.

Uitgelekt?
Zoals elk jaar gonsde het vooraf al door koksland. Is de gids uitgelekt? Op 16 oktober heeft Jeroen Trimbos, chef-kok van restaurant Jérôme, een foto geplaatst op zijn Twitter van de Michelingids met als titel ‘de gidsen komen er weer aan’.  Vervolgens plaatste hij een foto van zijn restaurant in de gids met een Michelinster. HEERLIJK nam telefonisch contact op met de chef voor navraag. Trimbos gaf te kennen dat het de echte Michelingids betrof, maar hoe hij hieraan is gekomen en welke inhoud deze nog meer bevat wilde hij voorlopig voor zichzelf houden. Hebben we te maken met een nieuwe sterchef?

Voorspellingen
Op kokswereld.nl presenteerde Astrid Schreuders haar voorspellingen voor 2015. En haar voorspellingen zijn vaak raak. Haar kanshebbers voor een eerste ster: ‘Nieuwkomer Librije’s Zusje Amsterdam, HMB restaurant in Rotterdam en By Pascal in Oosterhout. Van de al langer bestaande restaurants zouden Hemelrijk in Hulst, O & O in St. Willebrord en no-nonsense restaurants Daalder en Rijsel in Amsterdam nog wel eens kans kunnen maken op een ster.’ En haar twee- en driesterrenvoorspelling: ‘Vorig jaar kreeg Pure C * geen tweede ster. Het lijkt slechts een kwestie van tijd. Ook zaken als Bij Jef * op Texel en De Lindehof * in Nuenen wellicht een tweede ster kunnen bijschrijven. De sluiting van Oud Sluis *** werd vorig jaar goedgemaakt door de derde ster voor De Leest ***, waarmee Nederland weer twee driesterrenrestaurants telt. De vraag is dit jaar wederom of Michelin Inter Scaldes ** met drie sterren gaat waarderen. Inter Scaldes wordt immers al jaren getipt als kanshebber voor een derde ster.’

Kloppen Astrids voorspellingen? Tromgeroffel… dit zijn de nieuwe sterren van 2015!

Drie sterren, stabiele top
Wat kwaliteit van de bovenste plank betreft, steken er in Nederland nog steeds twee zaken bovenuit: De Librije (Zwolle) en De Leest (Vaassen). Jonnie en Thérèse Boer verhuizen met hun drie sterren naar de vroegere locatie van Librije’s Zusje, waardoor de culinaire Bonnie en Clyde de plak zullen zwaaien … in een voormalige vrouwengevangenis. Een mooie plek om te genieten van de creativiteit van de chef.

Nieuwe tweesterren
En wat dan met Librije’s Zusje? Het restaurant is naar het prachtige hotel Waldorf Astoria (Amsterdam) verhuisd en behoudt zijn twee sterren dankzij een keuken die elegant en verrassend is. ‘t Nonnetje (Harderwijk) heeft een stap vooruit gezet, en krijgt een tweede ster. Het prachtige samenspel van smaken, kleuren en texturen is er fantastisch, de chef levert generositeit met finesse. Klein en heftig is een omschrijving die ook De Lindehof (Nuenen) op het lijf is geschreven. De eigenzinnige keuken heeft pit en verleidt met zijn intense smaken. Een heerlijke exotische ervaring die een tweede ster verdient.

Vijf nieuwe sterren
De vijf restaurants die een eerste ster in de wacht slepen, bewijzen nogmaals hoe rijk en gevarieerd de Nederlandse restaurants zijn. Zo neemt Sazanka (Amsterdam) u op avontuur naar Japan: op de teppanyaki worden uitmuntende producten met precieze technieken bereid, een heerlijke show! Sinne (Amsterdam), Wiesen (Eindhoven) en Ratatouille Food & Wine (Haarlem) bewijzen dan weer hoe belangrijk een goed product is. Ze creëren een harmonie tussen ingrediënten en smaken die fantastisch zijn. En dat voor zeer scherpe prijzen. Bij FG Food Labs (Rotterdam) worden de limieten afgetast van die smaakharmonie. Het resultaat is een inventieve keuken die punch heeft en verrassend uit de hoek komt.

Hier het lijstje met de twee- en driesterrenrestaurants overzichtelijk bij elkaar, zoals het in het persbericht van Michelin staat.

Lees ook:Michelin 2010: geen nieuwe derde ster
Lees ook:Michelin 2016
Lees ook:Michelin 2009: vierde ster voor Jonnie Boer
Lees ook:Geen derde restaurant met drie sterren
Lees ook:Geen derde restaurant met drie Michelinsterren voor Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>