Kerst is bij uitstek het moment om goed te zijn voor anderen. Dat kan door hen lekker te verwennen met een heerlijke maaltijd en fijne cadeaus, maar je kunt ook wat verder denken. En laat het vlees eens deze dag staan, zodat je ook wat voor het milieu en de toekomstige generaties kunt doen. Op koken.blog staan genoeg lekkere vergetarische recepten en de lekkerste koos ik uit voor dit Kerstmenu.
vooraf
Soep van verschillende paddestoelen. Je kunt deze soep natuurlijk ook met alleen champignons maken, maar juist door de soorten paddenstoelen te combineren ‘verdiept’ de smaak van de soep zich.
hoofd
Natuurlijk kunnen we deze Kerst niet om Nigella Lawson heen. In haar nieuwste boek Nigalla’s Kerst geeft ze alternatieven voor dat eeuwige grote stuk vlees met Kerst en zij zet deze gevulde pompoen op tafel.
Lekker met rode kool en kastanjes uit het kookboek Groenten.
toe
Vegetariërs kunnen toe net zo veel eten als niet-vega’s, alleen bij veganisten moet je wat meer opletten dat er geen eieren of andere dierlijke producten (gelatine) in het gerecht worden verwerkt. Veel toetjes heb ik het afgelopen jaar niet op koken.blog gezet, maar met een salade van verschillende fruitsoorten ben je eigenlijk bij iedereen altijd aan het goede adres. Het is licht en een fijne afsluiter van een heerlijk diner.
Zelf je Kerstmenu samenstellen?
Ja, dat kan natuurlijk ook. Lees daarvoor de vijf artikelen die ik vorig jaar hier op koken.blog schreef over het samenstellen van een (Kerst)menu. Daarin leg ik je uit hoe je rekening kunt houden met je gasten, je eigen kwaliteiten, de opbouw van het Kerstmenu, tips voor de wijn-spijscombinatie, en de beste tips voor de voorbereidingen.
Natuurlijk gaf ik vorig jaar ook concrete tips voor gerechten en recepten, uit de gratis bladen, de culinaire glossy’s, van topkoks, van mijn favoriete foodbloggers en voor een vegetarische Kerst.
Lees ook:Kerstmenu uit kookboeken
Lees ook:Kerstmenu: hier vind je de recepten
Lees ook:Kerstmenu: zo maak je het
Lees ook:Recepten voor het Kerstmenu: gerechten van mede-foodbloggers (4)
Lees ook:Recepten voor het Kerstmenu: gerechten van topkoks (3)
In principe eten veggies ook geen gelatine, want gelatine is geen product waarin een dierlijk product wordt verwerkt (zoals melk, ei), maar waarin rechtstreeks iets van het dier zelf wordt verwerkt (net als bij vlees).
Nu doen de meeste veggies er niet moeilijk over, maar voor de volledigheid zou ik het als gastvrouw/heer wel even nagaan.
Bedankt voor je aanvulling RozeMarijn.
Misschien een aardige tip maar in de beter gesorteerde tijdschriftenhandels ligt momenteel BBC Good Food – Vegetarian Christmas. Erg handig aangezien ik ook voor een vegetarier moet koken met Kerst.
Pingback: Kerstmenu: zo maak je het | Koken