Kerstmenu: zo maak je het

b1De tijd begint te dringen, over ruim een week is het Kerst en ga je gezellig met z’n allen aan tafel. Maar wat zet je dan op die tafel? Zelf weet ik alleen dat ik het bijzondere vooral ga zoeken in de kleine toevoegingen aan bekende gerechten. Daarover later meer. Laat ik je eerst eens wat tips geven om inspiratie op te doen voor het kerstmenu.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een kant-en-klaar-kerstmenu van het internet te plukken en dat te koken. Maar dan zul je zien, er zit altijd wel een ingredient in dat één van je tafelgenoten niet lust of niet eet (denk aan vegetariërs), en wat moet je dan? Daarover nadenken in elk geval.

Maar je kunt natuurlijk ook zelf een menu samenstellen. In een paar stappen zal ik je er naar toe leiden. Maar begin bij het begin:

Start met een thema. Dat klinkt misschien wat suf, maar niemand hoeft te weten dat je met een thema werkt. Zelf doe ik het altijd als ik een menu voor een etentje moet bedenken. Met een thema sluit je gelijk allerlei andere opties uit en maak je het kiezen van je recepten een stuk makkelijker. Als je Italië als thema neemt, kan je Spaanse recepten overslaan. Als je eens een vegetarisch kerstmenu wilt, hoef je niet op zoek te gaan naar groot gebraad. Of als je een kleurrijk kerstmenu wilt, zoekt het ook stukken makkelijker.  

De recepten. Met het thema in je achterhoofd ga je brainstormen over de gerechten. Brainstorm over welke ingrediënten je wilt gebruiken, en welke kooktechnieken. Vergeet de oven niet, dat scheelt je veel tijd en gedoe! En als je al een beetje een beeld hebt van wat je wilt, bekijk eens de gerechten die je al op je repertoire hebt staan, die, al dan niet met een kleine verandering, binnen je thema passen. Denk dan eens aan het lijstje met recepten dat je altijd al eens had willen maken, maar waar het nooit van gekomen is. Misschien staat daar ook wat leuks bij! En ga dan in je kookboeken en op internet op zoek. Het liefst gericht naar een bepaald recept. Daarover later meer tips!

En denk ook hieraan. Niet alleen wat je zelf lekker vindt en kunt klaarmaken is belangrijk, ook de (di)eetwensen van  je gasten (denk aan de kinderen!). En hier vind je nog tips voor de opbouw van het Kerstmenu, tips voor de wijn-spijscombinatie, en de beste tips voor de voorbereidingen. Zoek rechtsboven op deze pagina op Kerstmenu voor kant-en-klare tips van de menu’s van vorige jaren.

 —

Lees ook:Kerstmenu: laat je inspireren
Lees ook:Kerstmenu: hier vind je de recepten
Lees ook:Tips voor het Kerstmenu: wat drink je erbij? (4)
Lees ook:Tips voor het Kerstmenu: de voorbereidingen (5)
Lees ook:Vegetarisch Kerstmenu

1 Reacties // Reageer

One thought on “Kerstmenu: zo maak je het

  1. Pingback: Kerstmenu: hier vind je de recepten | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>