Tips voor het Kerstmenu: de voorbereidingen (5)

Het is de afgelopen dagen al zijdelings aan de orde gekomen, maar als je ongeveer weet wat je wilt maken, dan wordt het tijd om eens na te denken hoe je dat allemaal het beste kunt organiseren en realiseren. Welke ingrediënten heb je nodig, wat ga je daarmee doen en waar en wanneer sla je ze in?

De ingrediënten
Als je je Kerstmenu al in grote lijnen hebt uitgedacht, is het handig om eens alle ingrediënten op een rij te zetten. Welke producten heb je allemaal nodig? Maak vervolgens een indeling in drieën: 1. Wat heb je al in je voorraadkast staan? 2. Wat kan je ruim van te voren al kopen? En 3. Welke producten zal je zo laat mogelijk vers moeten halen?.
Dus begin met het controleren van je voorraadkast goed en zet eventueel alvast de producten die je daaruit wilt gebruiken apart. En vertel je huisgenoten ook dat deze producten voor Kerst gereserveerd zijn, en dat de dus niet voor die tijd in een ander gerecht mogen verdwijnen.

De boodschappen
Kerst valt dit jaar op dinsdag en woensdag en je kunt er vergif op innemen dat het die maandag ervoor in de supermarkten en speciaalzaken beredruk zal zijn. Daarom is het handig om nu al zoveel mogelijk aan te schaffen. Vooral houdbare producten hoef je natuurlijk niet pas op het laatste moment te kopen. Denk aan blikken en potten, producten uit de diepvries en anderszins houdbare eetwaar (noten, zuidvruchten, etc). Maar natuurlijk ook de wijn en andere dranken die je tijdens het eten wilt serveren kan je nu al prima op voorraad halen. En vergeet niet je kruidenkastje te controleren op de kruiden en specerijen die je nodig zult hebben.
Maak ook afspraken met je vlees-, vis- en/of groenteleverancier. Als je bij hen een bestelling kunt plaatsen, weet je zeker dat je alle ingrediënten zult hebben en ben je op de laatste dag ook minder tijd kwijt met het doen van je boodschappen. Sommige winkels hebben op dit soort dagen een speciale kassa voor afhalers, waardoor je nog sneller weer buiten kunt staan.

De planning van het koken
Niet alleen een deel van de boodschappen kan je al ruim op tijd in huis halen, ook kan je nu al sommige gerechten maken en invriezen. Haal het gerecht op de dag zelf uit de vriezer en laat het ontdooien in de koelkast. Let op: hoe groter je gerecht, hoe langer de ontdooitijd zal zijn. Voorbeelden van gerechten die je kunt voorbereiden zijn: bouillons en soepen, ovenschotels (aardappelgratin, puree), stoofschotels, ragout en toetjes van ijs. Maar ook smeerseltjes als kruidenboter en tapenade zijn prima in te vriezen of een aantal dagen van te voren te bereiden.
Zorg wel dat je koelkast de dag voor Kerst zo leeg mogelijk is. Als het weer mee zit, kan je ook een aantal langhoudbare producten die je altijd in je koelkast hebt staan buiten zetten (maar niet als het vriest of als het te warm is, natuurlijk!).

Materialen
Lees ook je recepten eens goed door en bekijk of je nog kookspullen nodig hebt om een bepaald gerecht te maken? Heb je genoeg pannen en servies? Anders zijn dit ook leuke cadeautjes om aan de Kerstman te vragen en, extra leuk, je kan ze nog diezelfde avond in gebruik nemen.

Met alle tips van de afgelopen week op een rij, moet het toch te doen zijn om een leuk Kerstmenu in elkaar te draaien? Of toch niet en zit je nog te wachten op tips voor gerechten en recepten? Heb dan nog even geduld, de komende week zal ik de leukste Kerstmenu's bespreken. Heb je daarvoor tips, mail me even op edith.dourleijn @ blog.nl (wel even de spaties verwijderen!).

Lees ook de andere tips over het samenstellen van het menu:  1 – je gasten en hun wensen, 2 – je eigen kwaliteiten, 3 – de opbouw van het menu en 4 – wijn-spijscombinaties.

Of heb je liever concrete tips voor gerechten en recepten, uit de gratis bladen, de culinaire glossy'svan topkoks of van een paar van mijn favoriete foodbloggers bijvoorbeeld. Of kies je voor een vegetarische Kerst?

Lees ook:Vegetarisch Kerstmenu
Lees ook:Kerstmenu: zo maak je het
Lees ook:Recepten voor het Kerstmenu: gerechten uit de gratis bladen (1)
Lees ook:Kerstmenu: hier vind je de recepten
Lees ook:Testkeuken: DIY 4-gangen kerstmenu

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Tips voor het Kerstmenu: de voorbereidingen (5)

  1. Pingback: Vegetarisch Kerstmenu | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>