Recepten voor het Kerstmenu: gerechten uit de glossy’s (2)

Het lijstje met culinaire tijdschriften is lang en gelukkig voor dit berichtje geven ze niet allemaal een Kerstnummer uit. Ik zal me hier daarom ook beperken tot Delicious, Elle eten, Good Food, Eten & Genieten en de vreemde eend in de bijt, Feest op tafel, de glossy van Plus Magazine.

feestrecepten - plus magazineOm maar direct met de laatste te beginnen. Omdat het een eenmalige (?) uitgave is, hebben ze goed nagedacht over het praktische gebruik van dit blad. Alle recepten zijn ingedeeld naar de tijd die het kost om ze te maken; van snel (binnen 30 minuten), iets langer (30 tot 60 minuten) tot uitgebreid (meer dan een uur). Dan volgt de indeling in voor-, hoofd- en nagerechten en in elk van deze categoriën wordt minimaal 8 suggesties gedaan. En daarin kan je naar hartelust struinen om zelf tot een leuk menu te komen. Een leuk blad met ook voor doordeweekse etentjes leuke recepten.
elle etenDe eetglossy der eetglossy's is natuurlijk Elle eten. Hip en lekker eten heeft dit blad hoog in het vaandel staan en het is daarom niet zo vreemd dat ze begint met een recept voor een feestelijke apperatief. Dan krijgje een bijzonder menu voorgeschoteld dat Sergio Herman, chefkok van het drie-sterrenrestaurant Oud Sluis voor Elle verzon. Prachtige gerechten en bijzonder mooi opgemaakt. Het is te hopen dat we dat thuis ook zo kunnen namaken. Ook Elle doet aan keuzemenu's en geeft 27 recepten om zelf te combineren. Als je je altijd afvraagd wat je nog meer kunt doen met cranberry's, laat je je dan eens verrassen met de zes recepten in het blad. En met vier tips voor een hedendaagse fondue speelt Elle voor trendsetter en mag het gourmetstel het komende jaar de kast in. En natuurlijk is er ook veel ruimte voor de wijn en het dekken van een feestelijke tafel.
delicious nr 13 2007De delicious. begint direct met twaalf menu-suggesties zoals een kaaslovers-menu, een Italiaans menu, een hip oosters menu en een sprankelend wereldmenu. Jamie Oliver leert je lekker brood te bakken dat je bij je kerstontbijt of kerstbrunch op tafel kunt zetten, waarna het blad losbarst met allerlei lekkere recepten. Bij vlees, wild, vis, kaas en groenten wordt uitgebreid stilgestaan, evenals bij de vegetarische suggesties. Het blad besluit met de heerlijkste cocktails voor oudejaarsavond en ik duik er nog even mee op de bank, want kiezen uit dit blad is erg lastig.
good food kerstspecialOok de Good Food kerstspecial komt met een overweldigend aantal recepten. Wel 140 zegt de cover en die variëren, naast de voor-, tussen-, bij-, hoofd- en nagerechten, van amuses en cocktails tot lunch- en brunchgerechten. Meer zou je niet nodig hebben voor een bijzondere kerst. Jemery Vermolen van Den Dieje (Roosendaal), Sven Uyttewaal van Coquille (Den Bosch), Ben van Beurten (Fifteen en The Colour Kitchen), Gary Rhodes en Ramon Beuk gaan los in dit blad. En er is ook veel aandacht voor chocolade, de traditionele kalkoen, kerstcake's en tot slot een Russisch kerstbuffet.
koken en genietenNa al dit culinaire geweld lijken de recepten uit het  speciale december-feestnummer van de Koken & Genieten heel wat minder spectaculair. Maar het voordeel is wel dat dit blad recepten geeft waarmee ook de minder goedere keukengod(inn)en mee uit de voeten kunnen. Wild en fondue vinden ook in dit blad een plaatsje, waarna aandacht wordt besteed aan de dagen na kerst als je misschien liever wat lichtere en calorie-armere gerechten op tafel wilt zetten.

Lees ook de tips over het samenstellen van het menu:  1 – je gasten en hun wensen, 2 – je eigen kwaliteiten, 3 – de opbouw van het menu, 4 – wijn-spijscombinaties en 5 – de voorbereidingen.

Andere concrete tips voor gerechten en recepten heeft koken.blog ook: uit de gratis bladenvan topkoks of van een paar van mijn favoriete foodbloggers bijvoorbeeld. Of kies je voor een vegetarische Kerst?

Lees ook:Recepten voor het Kerstmenu: gerechten uit de gratis bladen (1)
Lees ook:Recepten voor het Kerstmenu: vegetarische gerechten (5)
Lees ook:Vegetarisch Kerstmenu
Lees ook:Tips voor het Kerstmenu: wat drink je erbij? (4)
Lees ook:Help! Kerst! –> Tips voor een Kerstdiner zonder stress

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Recepten voor het Kerstmenu: gerechten uit de glossy’s (2)

  1. Rob Moen

    Heb jij voor mij het recept uit de good food kerstspecial 2007. Tartaar van Hertenbiefstuk.
    Ik heb het recept eruit gescheurd en nu wil ik het weer maken maar ik weet niet exact meer alle ingedrienten.

      /   Reply  / 
    1. B. Prins

      Hoi Rob Moen,
      Ik zoek ook een recept van tartaar van hertenbiefstuk. Zou je die naar mij willen sturen?
      mvg
      B. Prins

        /   Reply  / 
  2. Edith Dourleijn

    Ik zal nog even voor je kijken of ik dat blad heb, Rob. Ik weet het niet zeker. Vanavond meer!

      /   Reply  / 
  3. Edith Dourleijn Auteur

    Bas, vanwege de overzetting naar de nieuwe layout van koken.blog, kon ik het recept gisteravond niet posten. Maar bedoelde je deze: 300 gr hertenhaas heel fijnsnijden. 1,5 el pijnboompitten roosteren. Vlees, 1/2 gesnipperd sjalotje, pijnboompitten, 2 el truffelmayonaise, peper en zout mengen.
    Serveren met kruidensaladde, pata negra, truffelpanade en garneren met chocolade en dun plakje peperkoek.
    En de chocolade maak je dan zo: 125 gr suiker en 1 el water verwarmen tot 121 graden. Pan van het vuur, 10 gr melkchocolade erdoor roeren. Uitsmeren op vetvrij papier en laten drogen.

      /   Reply  / 
  4. Pingback: Kerstmenu uit kookboeken | Koken

  5. Esther

    Weet iemand nog het recept van Sven uijttewaal over fudge uit brood en banket, geloof dat het rond 2007 was destijds?
    Hoop dat iemand me kan helpen!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>