Recepten voor het Kerstmenu: gerechten van topkoks (3)

kerst zonder herrie - rtlWil je dit jaar eens echt je gasten verrassen met culinaire hoogstandjes, doe dan net alsof je een bekende topkok je diner heeft gemaakt. En ga aan de slag met bijvoorbeeld het NewYorkse menu van Herman den Blijker met  de Oester Rockefeller, de gevulde kalkoen en Herman's versie van een cheesecake toe. Deze recepten, maar ook die uit Lapland en Schotland, inclusief planning, vind je hier.

Maar er zijn meer bekende koks waarvan er online een kerstmenu te vinden is. Zo heeft de voormalige kok van het Utrechtse Karel V, Jerry Bastiaan, voor de culi-boerderij De Lindenhoff een aantal kerstmenu's voorbereid (pdf – 20 pagina's). Of wat denk je van een diner in de geest van Rudolph van Veen? De uitzending van zijn Taste of Life van 14 december stond in het teken van kerst en hier vind je zijn recepten. Ook Life&Cooking heeft op de site een flink aantal kerstmenu's op een rijtje gezet. Maar natuurlijk kan je ook Robert's suggesties bij de hand nemen.
koken met jonnie boer - ahDaarnaast heeft Albert Heijn een aantal bekende chefs gestrikt om een gerecht te bereiden en daarvan een filmpje te maken. En dat zijn niet de minste namen. Denk aan Jonnie Boer (De Librije), Sergio Herman (Oud Sluis), Lucas Rive (De Bokkedoorns) of Ron Blaauw (van restaurant Ron Blaauw). En wees gerust, ze werken voor dit recept alleen met bij AH-verkrijgbare ingrediënten.
Natuurlijk kan je ook inspiratie opdoen bij buitenlandse chefs. De BBC is grootleverancier van kookprogramma's, waaraan veel bekende koks meewerken. Op de site vind je recepten voor een compleet menu van drie gangen van Rick Stein, Nigella Lawson, Sophie Grigson, Bill Granger, Mike Robinson en Antonio Carluccio. Of ga net zo experimenteel te werk als mijn huidige favoriete tv-kok Heston Blumenthal. Maar hoe je aan een cementmolen komt in deze dagen, dat zul je zelf even moeten uitzoeken.
De laatste tip is het onhandigste, maar daarmee kom je wel helemaal in de sfeer van lekker en ongekunsteld eten: kijk op zondagavond naar de kerstaflevering van Jamie at home (rtl4 23.40 uur). Daarin laat hij zien hoe je traditionele (Engelse) kerstgerechten kunt maken, wellicht iets om op te nemen en volgend jaar te gebruiken? Of neem een kijkje op zijn eigen website voor leuke gerechten.

Lees ook de tips over het samenstellen van het menu:  1 – je gasten en hun wensen, 2 – je eigen kwaliteiten, 3 – de opbouw van het menu, 4 – wijn-spijscombinaties en 5 – de voorbereidingen.

Andere concrete tips voor gerechten en recepten heeft koken.blog ook: uit de gratis bladen en de culinaire glossy's bijvoorbeeld.

Andere concrete tips voor gerechten en recepten heeft koken.blog ook: uit de gratis bladen, de culinaire glossy's, of van een paar van mijn favoriete foodbloggers bijvoorbeeld. Of kies je voor een vegetarische Kerst?

Lees ook:Recepten voor het Kerstmenu: gerechten van mede-foodbloggers (4)
Lees ook:Recepten voor het Kerstmenu: vegetarische gerechten (5)
Lees ook:Kerstmenu: hier vind je de recepten
Lees ook:Tips voor het Kerstmenu: wat drink je erbij? (4)
Lees ook:Recepten voor het Kerstmenu: gerechten uit de gratis bladen (1)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>