Recepten voor het Kerstmenu: vegetarische gerechten (5)

Dit is de laatste aflevering van Tips en Recepten voor het Kerstmenu van koken.blog. De eerste tips gingen over je gasten en hun eet- en dieetwensen en in deze laatste aflevering zullen we specifiek stil staan bij een bijzondere groep, de vegetariërs. Zij eten geen vlees of vis, dus wat moet je dan? Een paar tips.

Als eerste is het handig om je gast(en) te vragen wat ze nu precies wel en niet willen eten. Sommige vegetariërs eten wel vis, sommigen eten ook zuivelproducten als ei, melk en kaas, maar een speciale groep die we veganisten noemen, eet helemaal niets van dierlijke producten. 
Afhankelijk van het aantal vegetariërs aan tafel en hoe lief je ze hebt kan je ervoor kiezen om je hele menu vegetarisch te laten zijn. En dat is heus niet zo moeilijk, aangezien veel amuses en voorgerechten al vegetarisch zijn of eenvoudig vegetarisch gemaakt kunnen worden. Vervang je vleesbouillon door een groentebouillon en je kunt met soepen alle kanten op. Ook een leuke vegetarische salade is zo gemaakt.
Het is vaak het hoofdgerecht dat voor problemen zorgt omdat veel mensen denken in "aardappel-groenten-vlees" (of vis). Dus laat dat idee nu eens los! Denk bijvoorbeeld aan meerdere kleinere gerechten die je tegelijk op tafel zet. Iets met groenten, iets met kaas, iets met noten en dan kan je als je wilt ook wat gerechten met vlees en/of vis op tafel zetten. Als je maar zorgt voor genoeg variatie, in kleur, in temperatuur en in structuur.
Bij de nagerechten moet je vooral opletten dat er geen gelatine in zit. Maak je je toetje zelf, vervang deze dan door agar-agar (te koop bij de natuurvoedingswinkel). Of kies een toetje waarbij je geen gelatine hoeft te gebruiken.

Inspiratie voor leuke vegetarische kerstrecepten doe je op bij Vegatopia. Het motto van kerst 2007 is 'relax', en hier vind je alle tips. Of bij het enige vegetarische kookprogramma 'McDonald's Kitchen'. Op de website van Llink vind je alle recepten uit het programma. En voor specifieke kerstinspiratie kijk je a.s. zondag naar de kerstaflevering met Floortje Dessing, Edo Brunner en Froukje Jansen.

McDonald's Kitchen, Llink, Ned3, zondag 23 december 2007, 19:00 – 19:55 uur

Lees ook de tips over het samenstellen van het menu:  1 – je gasten en hun wensen, 2 – je eigen kwaliteiten, 3 – de opbouw van het menu, 4 – wijn-spijscombinaties en 5 – de voorbereidingen.

Andere concrete tips voor gerechten en recepten heeft koken.blog ook: uit de gratis bladen, de culinaire glossy'svan topkoks of van een paar van mijn favoriete foodbloggers bijvoorbeeld. 

Lees ook:Vegetarische restaurantweek
Lees ook:Culinaire agenda: Veggie Fair 5 & 6 oktober
Lees ook:Recept Pasta met tuinbonen en pecorino (filmpje)
Lees ook:Gastvrij voor vegetariƫrs
Lees ook:Wakker Dier Verrukkelijk Vegetarisch kookboek voor mannen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>