Tips voor het Kerstmenu : je eigen wensen en mogelijkheden (2)

kerstballen - yotophotoNu we weten wie er allemaal aan de Kerstdis zullen aanschuiven wordt het tijd om eens na te denken over wat je nu eigenlijk zelf met Kerst wilt serveren.  Heb je tijd en zin om lang in de keuken te staan en iedereen te verrassen met culinaire hoogstandjes, of mag het juist snel en eenvoudig? Of wil je juist snel en toch ook indrukwekkend? Wil je financieel uit de band springen of houd je liever de hand op de knip? Wil je wel zelf koken of laat je liever iets bezorgen door de traiteur? Of spreek je met je gasten af dat iedereen een eigen gang meebrengt? Het kan allemaal.

Waar liggen je kwaliteiten?
De eerste stap is, denk ik, je goed te realiseren waar je kwaliteiten liggen. Ben je niet zo'n keukenprins/prinses, maar is het juist aan jou om voor de gezellige sfeer te zorgen, maak het jezelf dan niet te moeilijk! Houd het simpel bij gerechten die je kent en waar je goed in bent. Of vraag je gasten om een deel van het menu mee te nemen. Of smokkel een beetje en maak gebruik van de vele bijzondere producten die deze dagen in de supermarkten liggen. Kokkerel je wel graag en ben je altijd in voor nieuwe recepten, probeer dan toch de tijd te vinden om het recept een keer in alle rust te maken, zodat je weet waar je eventueel problemen kunt krijgen. Niets is zo vervelend als de stress die toeslaat in de keuken tijdens een feestelijke gelegenheid.

Moeite en effect?
De volgende stap is te bedenken wat voor effect je wilt bereiken en met hoeveel inspanning. Heb je het in de dagen voor Kerstmis ontzettend druk en zie je geen mogelijkheden om je dan voor te bereiden, kies dan voor een eenvoudig te maken menu. Er zijn genoeg gerechten die bijzonder ogen en smaken, maar die helemaal niet veel werk hoeven te kosten. En die ook niet duur hoeven zijn. Of kies juist voor gerechten die nu al voorbereid kunnen worden.
Heb je juist wel alle tijd van de wereld, plan dan toch je voorbereidingen goed. Houd er rekening mee dat iedereen de 24e zijn of haar inkopen wil doen. Haal alle houdbare ingrediënten het liefste al voor het weekend en plaats tijdig je bestellingen bij je slager of vishandelaar. Dan weet je zeker dat ze in huis hebben wat je wilt maken en vaak hebben zij deze dagen een aparte afhaalkassa voor bestellingen, waardoor je sneller weer buiten staat

Welke recepten?
De -voor nu- laatste tip is om eens goed na te denken over je meest succesvolle recepten. Waar krijg  je altijd complimenten over en om welk gerecht vragen ze iedere keer weer? Grote kans dat ze dat met Kerstmis ook graag bij je willen eten!
Geef je niet zo vaak etentjes, denk dan eens aan de diners die je bij familie of vrienden hebt gegeten. Wat viel je daarbij op en waarom was dat eigenlijk? Was het die spannende combinatie van ingrediënten, de leuke presentatie of vond je het een slimme vondst om dat gerecht aan gasten te serveren? Je hoeft niet letterlijk datzelfde gerecht te maken, maar ga eens op zoek naar iets dat er op lijkt.

Morgen verdiepen we ons eens in de menuleer, want hoe zat het ook al weer met die volgorde van koude en warme voorgerechten, de tussengerechten en het kaasplankje?

Alle tips op een rij: 1 – je gasten en hun wensen, 3 – de opbouw van het menu, 4 – wijn-spijscombinaties, 5 – de voorbereidingen.

Of heb je liever concrete tips voor gerechten en recepten, uit de gratis bladen, de culinaire glossy'svan topkoks of van een paar van mijn favoriete foodbloggers bijvoorbeeld. Of kies je voor een vegetarische Kerst?

Lees ook:Tips voor het Kerstmenu : de eetwensen van je gasten (1)
Lees ook:Win kookboek Eten met familie en vrienden
Lees ook:Tips voor het Kerstmenu: de voorbereidingen (5)
Lees ook:Tips voor het Kerstmenu : de opbouw van het menu (3)
Lees ook:Sterrenrestaurant De Fuik serveert koud eten

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Tips voor het Kerstmenu : je eigen wensen en mogelijkheden (2)

  1. Pingback: Kerstmenu: zo maak je het | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>