Tips voor het Kerstmenu : de opbouw van het menu (3)

Heb je inmiddels al een beetje een idee van wat je wilt maken? En hoeveel gangen je wilt serveren? Het meest eenvoudige is het om het bij drie gangen te houden: een soepje of salade vooraf, het hoofdgerecht en een toetje. Maar het hoeft heus niet altijd meer werk te zijn om dit driegangen-menu uit te breiden naar meer. En hoe zat dat ook al weer met die volgorde van gerechten en smaken? En hoe kan je daar van af wijken?

Het traditionele menu
Traditioneel zijn menu's op Franse wijze opgebouwd. De volgorde van de gerechten gaat van licht naar zwaarder, en in dit ritme gaan vaak ook de wijnen mee (maar daarover lees je morgen meer).
Je begint met gerechten die licht verteerbaar zijn en niet al te sterke smaken bevatten. Dat bouw je op tot een wat zwaardere en complexere smaak in het hoofdgerecht, om dan weer af te bouwen naar een zoet dessert. De traditionele opbouw is dan als volgt: een koud voorgerecht, soep, een warm voorgerecht (ook wel tussengerecht), het hoofdgerecht, kaas en een dessert toe. Dit schema kan je uitbreiden tot wel 20 gangen, maar dat lijkt me wat overdreven.
Houd er wel rekening mee, dat hoe meer gangen je maakt, hoe kleiner je porties per gang zullen moeten worden. Je wilt toch niet dat je gasten al voor het hoofdgerecht helemaal vol zitten en geen trek meer hebben in de rest. Een amuse, het spannende mondvermaakje, is in deze lijst nog niet opgenomen, maar maakt steeds vaker vast onderdeel uit van het menu

Smaken en ingrediënten
Als je al een beetje een idee hebt wat voor soort gerechten in hoeveel gangen je wilt serveren, dan is er nog iets waar je goed op moet letten. En dat is op de smaken en ingrediënten van de gerechten.
Zorg voor afwisseling! De stelregel zou kunnen zijn dat je ieder ingrediënt maar één keer in je menu laat voorkomen. Dus geen bietencarpaccio als koude salade en daarna een bietensoepje. Probeer zoveel mogelijk af te wisselen in kleur, smaak en textuur van je ingrediënten en gerechten.

Of wil je het juist helemaal anders?
Natuurlijk kan je van deze menuleer afwijken. Soms wordt de menugang onderbroken door een licht gerechtje, zoals een spoom, een granité of een lichte salade met fruit. Deze hebben alledrie als doel om je smaakpapillen wat rust te gunnen tussen de gangen. Je kunt ook zorgen voor lekker brood en een goede (eventueel gezouten) roomboter om tussen de gerechten door de smaken in je mond te neutraliseren.
En andere manier om van de traditionele menu-opbouw af te wijken is door te kiezen voor een buffet. En dat hoeft dan niet op de traditionele wijze waarin je met een bord in de hand langs een tafel met gerechten loopt. Je kunt ook allerlei kleine gerechtjes maken en die tegelijk op tafel zetten. Het is dan leuk om gerechten te kiezen uit één land of een regio. De smaken kunnen elkaar dan goed aanvullen en toch hebben jij en je gasten alle mogelijkheden om lekker te variëren.

Lees ook tip 1: wie zijn je gasten?
en tip 2: je eigen kwaliteiten
of alle tips van wijn.blog voor de wijn-spijscombinatie,
en de hoe je het beste alles voorbereidt (5).

Of heb je liever concrete tips voor gerechten en recepten, uit de gratis bladen, de culinaire glossy'svan topkoks of van een paar van mijn favoriete foodbloggers bijvoorbeeld. Of kies je voor een vegetarische Kerst?

Lees ook:Ook nieuwe serie Smaken Verschillen
Lees ook:Inspiratie voor het kerstmenu
Lees ook:Comptoir Libanais: een kookboek vol Libanees-mediterrane mezze
Lees ook:Tips voor het Kerstmenu : je eigen wensen en mogelijkheden (2)
Lees ook:Recepten voor het Kerstmenu: gerechten van topkoks (3)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>