Tips voor het Kerstmenu : de eetwensen van je gasten (1)

kerstboom - yotophoto.comMijn overburen hebben al twee weken de kerstversiering voor het raam hangen, maar mij bracht dat nog niet in de stemming. Ook de bladen vol van het Kerst-thema die nog voor of met Sinterklaas in de bus vielen of gratis in de supermarkt op te halen waren, brachten me nog niet zo ver. Maar nu mag het helemaal los gaan wat mij betreft. Daarom staat de koken.blog de komende weken helemaal in het teken van Kerstmis.
Deze week gaan we eens goed nadenken over het Kerstmenu. Geen Kerstmaaltijd zonder gasten, zo lijkt het. Daarom beginnen we bij hen. Want wie komen er eten, wat lusten ze en wat mogen ze (niet)? Morgen gaan we ons vervolgens bezig houden met onze eigen kwaliteiten in de keuken en denken we na over de indruk die we op onze gasten willen maken. Woensdag gaan we al wat concreter aan de slag en beginnen we met het opstellen van het menu. Donderdag geeft collega Hans Voorn van wijn.blog ons tips over wijn-en-spijs-combinaties, waarna we vrijdag zullen nadenken over de mogelijkheden om nu alvast met de voorbereidingen te beginnen.

Vragen staat vrij
Uiteraard zijn al deze vragen niet los van elkaar te zien. Kinderen doe je vaak geen plezier met fancy liflafjes, de lijners niet met gerechten vol room en andere dikmakers  en als je opa en oma geen tanden meer hebben, zullen zij geen plezier hebben aan al te knapperige en harde gerechten. Daarom is de eerste tip: weet wat je gasten eten. Natuurlijk schotel je ze net even een ander gerecht voor dan ze thuis op normale dagen eten. Maar door te laten merken dat je rekening houdt met hun (di)eetwensen, zullen zij jouw inspanningen alleen maar meer waarderen.
Om de Kerstmaaltijd voor iedereen zo lekker mogelijk te maken en teleurstellingen te voorkomen is het een goed idee om je gasten te vragen wat ze wel of niet mogen/willen eten. Iedereen neemt zijn eigen dieet serieus, maar maakt daar ook eigen keuzes in. Zo is de ene vegetariër de andere niet, en eet een pesco-vegetariër bijvoorbeeld wel vis en gebruikt een lacto-vegetariër wel zuivel.
En als je niet bekend bent met hun dieet, vraag hen dan gerust om tips over hoe zij bepaalde ingrediënten vervangen. Alleen op deze manier krijg je een goed plaatje van de wensen van je verschillende gasten en de mogelijkheden voor je Kerstmenu.
Wordt de combinatie van alle wensen van je gasten erg tegenstrijdig, denk dan eens aan een buffet op tafel. Dan kunnen je gasten zelf hun maaltijd samenstellen uit de gerechten die ze mogen of willen eten. Of lusten…

Alleen deze maaltijd?
Houdt er rekening mee dat je gasten ook de rest van de dag iets zullen eten. Vraag je je dan af of ze al een lange dag met veel snacks en een uitgebreide lunch achter de rug hebben, of zullen ze juist hun trek 'opgesparen' voor het diner? En zijn het wel mensen die van lang en uitgebreid tafelen houden? Zijn er kinderen bij die daar zeker niet van houden? Denk in dat laatste geval eens aan een uitgebreide brunch in plaats van een lange zit bij het diner.

Lees ook de tips over het samenstellen van het menu: 2 – je eigen kwaliteiten, 3 – de opbouw van het menu, 4 – wijn-spijscombinaties en 5 – de voorbereidingen.

Of heb je liever concrete tips voor gerechten en recepten, uit de gratis bladen, de culinaire glossy'svan topkoks of van een paar van mijn favoriete foodbloggers bijvoorbeeld. Of kies je voor een vegetarische Kerst?

Lees ook:Help! Kerst! –> Tips voor een Kerstdiner zonder stress
Lees ook:Tips voor het Kerstmenu: wat drink je erbij? (4)
Lees ook:Recepten voor het Kerstmenu: vegetarische gerechten (5)
Lees ook:Tips voor het Kerstmenu : je eigen wensen en mogelijkheden (2)
Lees ook:Tips voor het Kerstmenu : de opbouw van het menu (3)

1 Reacties // Reageer

One thought on “Tips voor het Kerstmenu : de eetwensen van je gasten (1)

  1. Pingback: Recepten voor het Kerstmenu: gerechten uit de gratis bladen (1) | Koken

  2. Pingback: Help! Kerst! –> Tips voor een Kerstdiner zonder stress | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>