Archief: 2011

Kerst zonder stress – de soep

Een Kerstdiner zonder stress. Dat kan! Als je maar weet hoe je je gerechten kunt voorbereiden, zodat je tijdens het diner zelf er niet zoveel meer aan hoeft te doen. De eerste tips, die ik uit het  koken.blog.nl-archief heb geplukt, heb ik nog even op een rijtje gezet.

Voor degenen die wel een leuk 3-of-meer-gangenmenu willen maken, maar dan niet al te moeilijk: zet soep op je menu! Soep is makkelijk voor te bereiden en ook het afmaken als iedereen al aan tafel zit, is een peuleschilletje. En iedereen lust soep, dat is ook wel fijn, nietwaar?!
   Lees verder

Undergroundboerenkerstnachtmarkt

Tis een hele mond vol, de Undergroundboerenkerstnachtmarkt. Maar dan heb je ook wel wat.
Marjan Ippel organiseert namelijk weer een Undergroundboerenmarkt, maar dan vlak voor Kerst. A.s. zaterdag 17 december is ie al. En in tegenstelling tot voorgaande keren, is de #UBKNM, zoals ie op twitter bekend is, ‘s avonds. Van 19 tot 23 uur.

Kom jij ook van mijn empanadas en limonade van Iraanse gedroogde citroenen proeven?
   Lees verder

Help! Kerst! –> Tips voor een Kerstdiner zonder stress

Vorig jaar gaf ik een vriendin wat tips over hoe zij een dinertje voor 10 zo kon voorbereiden, zodat ze tijdens het diner zelf het niet zo druk zou hebben en er zelf ook nog van kon genieten. Mijn tips hielpen, hoorde ik later, en zij had een heerlijk diner met haar gasten gehad.

Wil jij dat ook? Houd koken.blog.nl de komende dagen dan goed in de gaten. Ik zal je tips geven over hoe je je gerechten al kunt voorbereiden, op welke plek in het recept je kunt stoppen en hoe je het weer warm en ‘af’ krijgt op het moment dat iedereen aan tafel zit.

Dus laat me weten, via de reacties hieronder, welke gerechten je op tafel zet, en ik sleep je er doorheen. 
   Lees verder

De Testkeuken – Fissler Snelkookpan

Op vrijdag test ik een product uit in mijn Testkeuken. Vandaag kook ik snel. Met een snelkookpan van Fissler, de vitavit.

Een snelkookpan, het is zo’n apparaat waar je of erg blij van wordt, of dat je laat verstoffen in de kast. Vriendinnetje M. zweert erbij en maakte mij nieuwsgierig en enthousiast. Dus toen ik van Fissler hoorde dat ik een snelkookpan uit hun nieuwste serie mocht testen, sprong ik een gat in de lucht. En dat gat zit er nog steeds!

Want wat is een snelkookpan handig! Stoofschotels en soepen (snert!) zijn nu lekker snel klaar. Maar er kan meer met de snelkookpan en dat verraste me! Lees verder

De Rainbow wijngids

Introductie behoeft ze niet meer. Mariëlla Beukers, mijn collega van wijn.blog.nl en de eerste Nederlandse wijnblogger. Ze heeft een nieuw wijnproefboek uit. De rainbow wijngids, heet het. Net als de vorig jaar verschenen WijnWebWinkelgids worden er alleen wijnen van webwinkels besproken. Nieuw is de focus op de kleine importeurs. Van maar liefst 43 kleine wijnwebwinkels proefde en besprak Mariëlla 250 wijnen.

En wat betekent dat? 
   Lees verder

Het Nederlands viskookboek

Vis, we eten het niet genoeg, wordt jaarlijks geroepen. En dat is toch best vreemd, voor zo’n klein landje met lange kuststrook. Zou het zijn omdat we niet weten hoe je het klaarmaakt? Want in restaurants wordt wel volop vis besteld. Tegelijkertijd is de oproep om meer vis te eten is best vreemd. Als je je realiseert dat vanwege overbevissing en vervuiling het echt niet goedgaat met de visstand en hele zeeën zijn en worden leeggeroofd.

Dus wat moet je dan? Toch wat minder vaak vis eten (maar dat deden we toch al niet vaak). Maar zorg dan voor verantwoorde vis. Net zoals carnitariërs doen, maar dan voor vis. En dat kan! 
  Lees verder

Recept – Gebakken snoekbaarsfilets met zuurkool met mosterdsaus

Gister hoorde ik over carnitariërs, mensen die – als ze vlees eten – alleen voor het beste vlees gaan. Of die term ook bestaat voor vis, dat weet ik niet. Maar ook met vis kan je kiezen voor het beste. Daarover leer je alles in Het Nederlands viskookboek door Bart van Olphen. Vanmiddag ga ik er uitgebreider op in. Nu eerst iets meer over snoekbaars, een niet zo bekende vis.

Snoekbaars wordt in Nederland in het IJsselmeer gevangen. En door sportvissers in de rivieren, maar die krijg je als consument natuurlijk niet op je bord. Weinig graten, blank vlees en een fijne smaak, lees ik in het viskookboek. Pieter en zijn vader Sipke Bootsma zetten er hun netten graag voor uit. Maar alleen in het seizoen, dat van 1 juni tot 31 maart loopt.
In dit recept eet je de snoekbaars met zuurkool. Spannend genoeg om eens uit te proberen, nietwaar? 
 
 
Lees verder

Handboek voor de perfecte steak

Carnitariërs, het is een nieuw foodlingo dat ik nog niet voorbij had zien komen. De bedenker, Marcus Polman, noemt zichzelf zo. Hij is een flexitariër, maar dan één die “als ze vlees eten, compromisloos voor het beste gaan”. Dus geen “overjarig melkvee waarvan de kiloknaller vreugdeloze dweillappen maakt en die vervolgens als biefstuk verkoopt”. Kortom, hij geeft liever wat meer uit voor goed en eerlijk vlees, dan dat hij smakelijkloze leren lap op zijn bord legt. En ik kan hem geen ongelijk geven.

En wat doe je dan als je zo’n mooi stukkie vlees hebt? Het niet verpesten in de pan! En daarvoor schreef Marcus Polman het Handboek voor de perfecte steak.  Hij belooft “Wie dit kookboek leest, maakt zijn steak nooit meer anders.”. Dat maakt nieuwsgierig, nietwaar?     Lees verder

Recept – Hoe bak je de perfecte biefstuk?

Kan je rondom één gerecht een heel kookboek schrijven? Ja. Dat bewijst Marcus Polman met zijn nieuwste kookboek, het Handboek voor de perfecte steak. Het hele kookboek draait om het bakken van de perfecte biefstuk. Omdat dit ook een centraal onderdeel is in mijn kookcursus Kooktechnieken voor culi’s, was ik extra nieuwsgierig naar de uitleg in dit kookboek. En omdat Marcus Polman er in dit kookboek veel dieper op in kan gaan dan ik in 1 les, leerde ik er ook nog wel iets van.

In mijn cursus benoem ik 8 belangrijke stappen in het bakproces, in het Handboek voor de perfecte steak worden ze opgerekt naar 15. Ik schets ze hieronder kort. Voor de extra uitleg er omheen moet je maar het kookboek lezen. Of mijn cursus komen volgen ;-)
Hoe dan ook, zo bak je de perfecte biefstuk: 
   Lees verder

Home Made Winter

Wat maakt een kookboek nou tot een echte must have? Is het de prachtige kaft? De mooie foto’s? De leuke teksten? De recepten die kloppen? Ja, dit allemaal heeft een goed kookboek nodig. Maar minstens zo belangrijk is de ‘jus’ die het kookboek lekkerder maakt. En dat is de sfeer die een kookboek uitstraalt. En op al die facetten scoort Home made Winter van Yvette van Boven goed. Heel goed. De kaft is al een bijzondere voor een kookboek en van de recepten krijg je direct zin de keuken in te duiken.

Moet ik er nog meer over zeggen? Lees verder

Recept – Borstplaat

Het hele Sinterklaasgebeuren heb ik hier op koken.blog.nl een beetje aan mij voorbij laten gaan. In het archief Feest-eten staan immers al veel lekkere recepten.  En ook persoonlijk doe ik er dit jaar niets aan, dat zal ook meegespeeld hebben.

Maar ik ga twijfelen. Ik bladerde langs het recept voor borstplaat in het nieuwste kookboek van Yvette van Boven en heb toch wel heel veel zin om de keuken in te duiken. Dat komt door het kookboek Home made Winter zelf (later vertel ik daar meer over), maar ook.. zelfgemaakte borstplaat hóórt voor mij bij Sinterklaas..

Zal ik dan toch??? Lees verder

ADV: Blue van VGZ; no-nonsense zorgverzekerd

Nadenken over je zorgverzekering, dat doe je liever niet. Daarom is er nu Blue van VGZ. Deze zorgverzekering is goedkoop, makkelijk, volledig online en iedere dag opzegbaar. Al vanaf € 77 ben je verzekerd, en dat in slechts drie stappen.[meetpixel]

Via de site regel je alles zelf online, van declareren, herhaalrecepten aanvragen en zelfs het opzeggen. Als je dat wilt, tenminste. Maar waarom zou je? Zorgverzekering Blue van VGZ is een no-nonsense zorgverzekering met een lage premie. Kijk zelf maar en bereken je eigen premie op blue.nl.

 

 

Recept – Zonder pakjes en zakjes

Een verzoek! Van Karin Luiten, collega foodblogger maar dan bij blogo.nl. Of ik deze week aandacht wil besteden aan de tweede Nationale Antipakjesavond. Niet dat ze oproept om Sinterklaas niet meer te vieren, maar om aandacht te schenken aan koken zonder pakjes en zakje. Ze schreef er al eens een kookboek vol over.

Maar ja, wat valt er toe te voegen als je zoals ik hier op koken.blog.nl altijd al recepten  geeft, waarmee je zelf je smaken in je gerechten bepaalt.  Tja, waarvoor kies je dan?

Vorig jaar liet ik je zelf een recept zoeken uit de grote database van  koken.blog.nl. In de rubriek Recepten of met het zoekvenstertje rechtsboven kom je immers al snel wat lekkers tegen. Lees verder

Chez Adriaan

Stapels kookboeken liggen er naast mijn bureau, wachtend tot ik jullie met ze kennis laat maken. Sommige liggen er al een paar maanden, andere hebben de eer dat ze niet eens op die stapel terecht komen. Ik sleep ze mee naar de bank om ze bij een kopje thee eens rustig door te bladeren, ze gaan mee naar de keuken waar ik me erdoor laat inspireren en ik blader ze voor het slapen gaan nog even in. Vaak allemaal in die eerste dagen nadat het kookboek op mijn deurmat plofte. Dat gebeurde ook met Chez Adriaan.

Het is nu eenmaal een heerlijk culi-lees-, kook- en ondanks het ontbreken van foto’s een bladerboek. Met een goede index om recepten terug te vinden! 
    Lees verder

Recept – uiensoep

Vandaag juicht culinair Nederland. Er zijn geen Michelinsterren verloren, alleen maar bijgekomen. En dat is goed nieuws. Minder goed nieuws is dat de mensen die ons eten produceren (de boeren, telers en fokkers) vaak niet zoveel te juichen hebben. Vorige week nog, was er een boer in Woubrugge die zijn uien niet voor een fatsoenlijke prijs verkocht kreeg en ze dus maar gratis weggaf aan particulieren. Nouja, bijna gratis dan. Familie Noordam vroeg alleen een bijdrage voor het netje van de uien. Op twitter kwam er al direct de oproep om die mensen dan in vredesnaam evenveel geld te geven als je er in de supermarkt voor betaalt. Dat is ook een schijntje immers.

Reden genoeg dus om de ui vandaag in het zonnetje te zetten. Normaal gesproken verdwijnt de ui anoniem als eerste in de pan. Nu ook, maar wel op een heel bijzondere manier. Aldus het  recept voor uiensoep van Adriaan Jaeggi, wiens culicolumns uit de Volkskeuken, nu 4 jaar na zijn overlijden, eindelijk zijn gebundeld. Zijn recept voor iedereen die op een houtje moet bijten, omdat niets goedkoper is dan uien en een beetje water. Zeker als je op dit moment in Woubrugge woont.
 

Lees verder