Rubriek: Recepten

In deze categorie worden alle recepten die op deze webog verschijnen ondergebracht

Recept: Couscous met pastinaak

Toen ik in 2000 naar Ierland verhuisde had ik zelden een pastinaak in het echt gezien. Het was toen nog een echte vergeten groente bij ons, maar verre van terecht ontdekte ik. Deze gezellige witte wortel die mooi is van lelijkheid, is namelijk superveelzijdig in de keuken. In de Ierse keukens waar ik werkte was

Lees verder...

Recept: Makkelijke Bietenpizza

Makkelijk en lekker koken blijft een uitdaging. Op sommige dagen is het fijn als iemand vast het halve werk voor je doet en je zelf met een paar handenvol verse ingrediënten het eten afmaakt. In het kader de immer durende zoektocht naar echt goede kant-en-klaar producten en halffabrikaten, testte ik het nieuwe verse spelt-pizzadeeg van

Lees verder...

RECEPT: De lekkerste tomatenketchup

Er zijn tegenwoordig genoeg authentieke tomatensausjes in pot of fles te koop. Biologisch, onbespoten, home made, van de beste lokale tomaten en vol passie bereid. Toch zweer ik al jaren bij mijn eigen huisgemaakte ketchup. Gebaseerd op een recept uit het boek Thuis met Jamie van Jamie Oliver, maar inmiddels helemaal verbasterd tot mijn eigen

Lees verder...

RECEPT Spaghetti met mosselen

Dit is dus een ideaal lunchgerecht: snel klaar en je kunt er de hele middag op door! Bovendien is het supermakkelijk te maken. Het belangrijkste is: zorg dat je de spaghetti hebt gekookt voordat je de mosselen in de pan doet, want die zijn in no time klaar. En het is zonde als je mosselen

Lees verder...

Recept: Scheermessen uit de wok

Niet moeilijker dan een pan mosselen koken, dit recept voor scheermessen uit de wok. Het is gebaseerd op het recept van chef Joost Deurloo van restaurant BRU 17 in Bruinisse, zoals hij dat maakte op het Scheermessen Trend Event begin deze zomer. Ik heb het uit pure luiheid alleen nog wat eenvoudiger gemaakt en geef

Lees verder...

Flammkuchen met pancetta en oude geitenkaas

Elk kwartaal wordt een flinke groep foodbloggers verwend met de Foodybox van Kroon op het Werk. Deze box zit vol nieuwe producten om te proeven en testen. Elke keer bekruipt me weer een Masterchef Mysterybox gevoel bij het openen van de doos. Wat blijft het toch leuk om met nieuwe producten aan de slag te

Lees verder...

Scheermessen: trend van de zeebodem

Scheermessen zijn een onvolprezen delicatesse uit de zee, maar in ons land hebben nog heel weinig mensen dat door! Terwijl je ze op veel verschillende manier kunt klaarmaken; van wokken als mosselen tot grillen op de barbecue. Schelpdier Een scheermes – ook wel mesheft genoemd – is een schelpdier dat leeft op de bodem van

Lees verder...

Recept: Spinazieburger met gezonde friet

Het boek Foodsisters had ik eerlijk gezegd al enige tijd in huis, maar het juiste moment om er eens rustig in te duiken had ik eigenlijk nog niet gevonden. Nu het weer zo zomers is en iedereen het over strand, zee en vakantie heeft neemt de behoefte aan gezond eten ook weer toe. Dat geldt

Lees verder...

Recept: Ratatouille uit de oven

Zoals gister beloofd, vandaag een supersnel, easy en lekker gezond recept voor ratatouille uit de oven. Zet de oven aan gelijk als je thuis komt. Schop je schoenen uit, schenk een glas wijn in en hak de groenten. Tegen de tijd dat ze ready to go in je ovenschaal liggen, is de oven warm genoeg

Lees verder...

Recept: Multifunctionele tomatensaus

De laatste tijd betrapte ik mezelf er weer steeds vaker op dat ik na een lange, drukke dag op mijn laatste benen door de supermarkt slofte en me liet verleiden door kant-en-klare-happen. Prima voor af en toe, maar vaak komt de wroeging al zodra het op mijn bord ligt. Dit had ik zelf beter gekund.

Lees verder...

Recept Brooklyn style steak salade

Het smakelijke boek Bier & Food (dat we dinsdag hier reviewden) staat vol slimme smaakcombinaties tussen bier en gerechten. We vinden het superleuk dat we een exemplaar mogen weggeven. Wat je moet doen om kans te maken op dit fijne boek lees je hier. En bovendien mogen we vandaag een recept uit het boek met

Lees verder...

Recept Sesamtonijnsteak met groente uit de wok

Een kleine twee jaar geleden maakte ik kennis met paleo. Ik ging het een aantal maanden proberen en dat betekende dat ik eigenlijk alleen nog maar fruit, groente, vis, vlees, ei, noten en zaden at. Het klinkt heel beperkt, maar als je je er meer in gaat verdiepen dan zul je merken dat het allemaal

Lees verder...

Recept samosa’s met lamsgehakt en zoete aardappel

Ik ben gek op lamsgehakt. Het geeft net wat meer pit aan een gerecht. Het smaakt gewoon iets bijzonderder dan rund, varken, half-om-half of kippengehakt. Sinds er een nieuwe Turkse super geopend is bij mij om de hoek, loop ik daar dus regelmatig binnen voor deze smakelijke versie. Vorige week lagen er op de groente-afdeling

Lees verder...

Vivavalentijnsmenu dessert: hazelnootcake, peer en sabayon

Het recept hazelnootcake met gepocheerde peer en sabayon van crème brûlée maakte ik afgelopen weekend  tijdens een private dinner voor een groep van 10 personen. Eigenlijk was iedereen er wel van gecharmeerd, dus acht ik het ook geschikt voor onze Koken.blog lezers om hun Valentijn komende vrijdag mee te verwennen. Eerlijkheidshalve kan ik vertellen dat de basis voor

Lees verder...

Vivavalentijnsmenu voorgerecht: avocado-meloensalade

Foto: Ilana Freddye De tweede gang in ons Vivavalentijnsmenu is deze prachtige salade met avocado. In avocado zit namelijk de lustopwekkende stof fenylethylamine. Fenylethylamine is een organische verbinding en een lichaamseigen stof die aangemaakt wordt als je verliefd bent. Bovendien zorgde de vorm van de avocado (en het feit dat ze in paren aan een

Lees verder...