RECEPT: De lekkerste tomatenketchup

ketchup

Er zijn tegenwoordig genoeg authentieke tomatensausjes in pot of fles te koop. Biologisch, onbespoten, home made, van de beste lokale tomaten en vol passie bereid. Toch zweer ik al jaren bij mijn eigen huisgemaakte ketchup. Gebaseerd op een recept uit het boek Thuis met Jamie van Jamie Oliver, maar inmiddels helemaal verbasterd tot mijn eigen prutje en aangepast aan mijn persoonlijke smaak.

Jamie

En maakte Jamie Oliver het in 2003, de tijd van overvloed, nog met de beste tomaten en andere dure ingrediënten, vandaag in 2016 weten we beter. Dat het juist fijn is om wat lekkers te maken van tomaten die net over hun top zijn of een flinke buts hebben. En dat je voor een prima ketchup dus prima kunt werken met basic budget ingrediënten. Sinds deze zomer ben ik helemaal geïnspireerd om te koken met kliekjes, restjes en overblijfsels, om de aarde en mijn eigen portemonnee te sparen. Dit is lekker en leuk en geeft veel voldoening. Later deze week meer over hoe dat zo gekomen is, nu eerst het recept voor tomatenketchup, met een beetje van Jamie en een beetje van mezelf.

TIP: Als je je potjes of flesjes voor de ketchup op de heetste stand in de afwasmachine wast, zijn ze genoeg ontsmet om te gebruiken voor je ketchup.

 

RECEPT

(voor ongeveer 1 liter)

 

Ingrediënten

2 flinke rode uien

1 venkelknol

2 stengels bleekselderij

4 grote tenen knoflook

1 rode peper

een stuk gemberwortel, geschild, ongeveer 5 cm

1 eetlepel korianderzaad

2 kilo tomaten, mogen overrijp of gebutst zijn

1 klein bosje verse koriander

4 dl rode wijnazijn

150 gram bruine basterdsuiker

olijfolie, zeezout en versgemalen zwarte peper

 

Bereidingswijze

Hak alle groenten in grove stukken en de gemberwortel in kleine reepjes. Verhit een scheut olijfolie in een grote pan. Voeg de groenten, behalve de tomaten, en het korianderzaad toe en laat alles op een laag vuur koken tot de groenten zacht worden. Dit duurt ongeveer een kwartiertje.

Voeg de tomaten, de koriander en 3oo ml water toe. Laat het  mengsel op een hoog vuur inkoken tot ongeveer de halve hoeveelheid. Pureer de saus vervolgens en zeef hem in een fijne, schone zeef. Een beetje structuur in je ketchup is best lekker.

Giet de saus in een schone pan en voeg de wijnazijn en de suiker toe. Laat nu de saus inkoken tot de gewenste dikte.

Giet de hete ketchup in gesteriliseerde potjes of flesjes die je stevig afsluit. Op een koele, donkere plaats is de ketchup dan zo`n 6 maanden houdbaar.

Toch geen zin om zelf ketchup te maken? Probeer dan TonS ongezoete bioketchup (verkrijgbaar bij natuurwinkels en speciaalzaken voor € 2,95) of die van de authentieke Ketchupfabfriek uit Graauw (www.deketchupfabriek.nl)

 

 

 

 

Lees ook:Recept Viva Arabia: sardientjes met tomaat en eieren
Lees ook:Chicken tikka masala
Lees ook:Recept: Mangochutney, Raita & cachumber
Lees ook:Recept Jam maken (zonder suiker)
Lees ook:Recept: Multifunctionele tomatensaus

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>