Rubriek: Recepten

In deze categorie worden alle recepten die op deze webog verschijnen ondergebracht

Alles over het koken van pasta

Als je denkt dat de gebruiksaanwijzing op het pak pasta dat je hebt gekocht voldoende is om de pasta zo lekker mogelijk te bereiden, stop dan vooral niet met lezen. Want – echt waar! – er komt meer kijken bij het koken van de pasta dan je zou denken. En dat is heus niet om

Lees verder...

Pastaweek op koken.blog

Deze week is het rustig op koken.blog. Ik ben namelijk heerlijk een weekje naar Italië en zal vanaf daar niet voor de dagelijkse nieuwtjes zorgen. Ook niet van de Italiaanse nieuwtjes voor wat dat betreft.Om jullie een beetje mee te laten genieten van La Dolce Vita, heb ik voor iedere werkdag een bijzonder recept met pasta uitgezocht.

Lees verder...

Recept gepocheerd ei

Zelf heb ik me er nog nooit aan gewaagd, aan het pocheren van eieren. En het lijkt nog wel zo eenvoudig. Een pocheerd ei kan je zien als een tussenvorm tussen een gekookt en een gebakken ei. Het komt erop neer dat je het ei zonder de schaal in kokend water gaart. Hoe verser het

Lees verder...

Recept roerei

En? Is de omelet van gister nog gelukt? Of heb je te wild geroerd en werden het roereieren - die we eigenlijk beter kennen onder hun engelse naam: Scrambled Eggs? De Franse naam van roereieren is wellicht minder bekend en luidt Oeufs brouillés. Al schijnen ze niet hetzelfde resultaat te beschrijven. Ik leerde roereieren maken door een flinke klont

Lees verder...

Recept omelet

Zoveel passie als Elizabeth David had voor een doodgewone omelet, die kan ik niet overtreffen. Een deel van haar columns zijn niet voor niets gebundeld in een boekje dat 'Een omelet een een glas wijn' heet. In het titelverhaal vertelt ze hoe het Hôtel de la Tête d'Or vermaard was om zijn omeletten. Iedereen dacht

Lees verder...

Recept: ei en cocotte

'En cocotte' is niets anders dan de Franse naam voor 'in een bakje'. Iedereen aan tafel krijgt dus zijn eigen gerechtje en kan dat – van te voren! – helemaal naar eigen smaak aanpassen. De basis is eenvoudig en het is bijna net zo makkelijk als een eitje koken.

Lees verder...

Recept: gemarmerd ei

Weet je al hoe jij jouw eitje wilt met Pasen? Is een gekookt eitje jouw favoriet, maak 'm dan eens op deze manier. Dat ziet er spectaculair uit en het kost niet eens zoveel extra werk. Je kookt eerst het ei heel kort zodat de buitenkant van het eiwit al iets stevig is en een

Lees verder...

Het recept voor een moderne stamppot

Vorig weekend vonden tegelijk het WK Snert koken en het WK Hollandsche stamppot plaats. De winnaars ervan zijn inmiddels bekend en hun recepten ook. Vorig jaar was de Boerenkool-stamppot met truffels de winnaar, dit jaar gaan we met hutspot aan de slag. Het bijzondere van het gerecht van de winnaar (zie foto) zit 'm vooral in de

Lees verder...

Recept Grog

Spierpijn alsof je een heel voetbalveld hebt omgeploegd en er daarna nog een partijtje in de regen op hebt gespeeld, keelpijn alsof er een rasp langs je keel is gehaald, hoofdpijn alsof er van binnenuit iemand met een hamer en beitel je schedel aan het splijten is en zoveel snot alsof het lijkt dat je

Lees verder...

Wat te doen met die vreemde producten in het kerstpakket?

Inmiddels zal iedereen het wel mee naar huis hebben gesleept: het kerstpakket. Dit jaar heb ik de mijne aan een goed doel geschonken, zodat anderen er plezier van zullen hebben. Gelukkig voor hen zitten er meestal mooie en bruikbare spullen in het pakket. Maar ik kan me voorstellen dat dat niet voor iedereen zal gelden.

Lees verder...

Kalkoen van Nigella of liever van Jamie?

In Engeland is ophef ontstaan over een kerstrecept van kookprinses Nigella Lawson. Traditiegetrouw wil zij een kalkoen bereiden, maar gaf daarbij een wonderlijk advies: een bijna zeven kilo wegende kalkoen zou zij in 2 uur en driekwartier bereiden op 180 graden.

Lees verder...

recept bisschopswijn

Nu we voor de kinderen heerlijke borstplaat hebben gemaakt en een amandelstaaf of speculaasbrokken voor bij de thee vanmiddag, wordt het tijd om aan onszelf en die goedheiligman te denken. Dus drinken we vanavond bisschopswijn. Dan kan die oude man met een verwarmd lijf de koude nacht weer in.

Lees verder...

recept speculaasbrokken

Wat is er nu heerlijker om lekker op de bank met een kopje thee en een leuk tijdschrift te knabbelen aan een brok speculaas? Voor mij hoort dat echt bij de winter en niet zo zeer bij Sinterklaas. Dit recept heb ik nog niet zo lang geleden voor het eerst gemaakt en het viel erg

Lees verder...

recept amandelstaaf

Je kunt het natuurlijk ook bij een goede bakker kopen, maar zelf maken is toch altijd net even leuker. Dit jaar zijn we te laat om nog zelf amandelspijs te maken, dus dat doen we volgend jaar. Een amandelstaaf uit eigen oven, dus.

Lees verder...

recept borstplaat

December is dankzij Sinterklaas en Kerst echt een eet-maand. We kunnen ons dan te goed doen aan allerlei zoete lekkernijen en uren in de keuken vertoeven. En een blog over koken is daarom ook niet compleet zonder recepten. We beginnen met mijn favoriete sinterklaas-lekkernij: borstplaat.

Lees verder...