Recept Sesamtonijnsteak met groente uit de wok

Een kleine twee jaar geleden maakte ik kennis met paleo. Ik ging het een aantal maanden proberen en dat betekende dat ik eigenlijk alleen nog maar fruit, groente, vis, vlees, ei, noten en zaden at. Het klinkt heel beperkt, maar als je je er meer in gaat verdiepen dan zul je merken dat het allemaal best meevalt. Het voelde heel goed om even terug te gaan naar de basis en bewust met voeding bezig te zijn.

Tonijnsteak paleo

Mijn inspiratie haalde ik voornamelijk van internet, maar later kookte ik ook uit boeken van onder meer Daniel Green. Na Het paleo-kookboek is er nu van zijn hand Het snelle paleo-kookboek. Voor iedereen die nieuwsgierig is naar paleo een ideaal boek met toegankelijke recepten en alle benodigde basisinformatie over paleo.

Koken.blog mag uit dit boek een recept met je delen. Wij hebben gekozen voor de sesamtonijnsteak. Een mooi voorbeeld van een gerecht dat paleo is, maar wat ook heel goed laat zien wat er allemaal mogelijk is als je je beperkt tot de ‘basis’. Eet smakelijk!

Recept Sesamtonijnsteak met groente uit de wok

Voor 4 personen

Ingrediënten
6 el sesamzaad
4 tonijnsteaks van 180 g
2 el olijfolie
¹⁄₂ grote ui, in dunne ringen
8 groene asperges, stugge onderkant eraf, in stukjes van 5 cm
200 g verse spinazie
sap van ¹⁄₂ citroen
1 kleine rode bird’s eye chilipeper (of rawit), heel fijngesneden (gebruik de zaadjes als je het extra heet wilt maken)
1 el sesamolie
zeezout en versgemalen
zwarte peper
4 lente-uitjes, in dunne ringen
handvol verse koriander

Bereiding
Verspreid de sesamzaadjes over een groot bord en druk de tonijnsteaks er een voor een stevig in, met beide kanten, zodat de zaadjes eraan blijven kleven.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en bak de tonijnsteaks als de olijfolie heet is 1-2 minuten aan elke kant.
Haal de tonijn uit de pan en zet weg.
Verhit de rest van de olijfolie in een grote wok en bak de uien 2 minuten, voeg de asperges toe en roerbak ze nog een paar minuten.
Doe er nu de spinazie bij en roer tot de blaadjes slinken. Voeg het citroensap toe en haal de pan van het vuur.
Roer de chilipeper en sesamolie erdoor en breng op smaak met zeezoutzout en peper.
Schep de groente uit de wok op 4 borden.
Leg de tonijnsteaks erop en bestrooi met lente-uitjes en koriander.

Het snelle paleo-kookboekTip van Daniel Green: Niets is erger dan tonijn die te lang is gebakken. Dat is echt zonde van de dure, goede vis, dus ik raad altijd aan de steaks van binnen vrij rauw te houden.

Het snelle paleo-kookboek 
Daniel Green
Prijs: 18,99 euro
Kosmos Uitgevers
ISBN 9789021561561

Lees ook:Het Paleo kookboek: eet jezelf gezond, slank en energiek
Lees ook:De culinaire ervaring van 2012 – Katja drinkt gefermenteerde sprinkhaan
Lees ook:Recept Pasta met raapstelen
Lees ook:Recept MAZE: zeeduivel met kerrie en knolselderijfrietjes
Lees ook:RECEPT Spaghetti met mosselen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>