Stevie Parle’s Real Kitchen

Toegegeven, ik was een beetje sceptisch toen ik de eerste keer hoorde over Stevie Parle. Weer een jonge Britse chefkok, met een serie kookboeken en een eigen televisieshow op zijn naam. Laat hij zich over een paar jaar net zo commercieel uitventen als zijn Britse collega? Maar na een bezoek vorige week aan zijn Masterclass New Comfort Food ter ere van het verschijnen van zijn eerste kookboek in Nederland, was ik direct gecharmeerd van zijn no-nonsense koken. 

 

Wie is Stevie Parle?
Stevie Parle is een jonge (nog geen 30!) , ambitieuze chef-kok en eigenaar van het goed lopende restaurant Dock Kitchen in Londen. Hij is auteur van drie kookboeken en schrijft wekelijks als food columnist in The Saturday Telegraph. Daarnaast heeft ook nog zijn eigen tv-programma Spice Trip op Channel 4. Zijn kookboek ‘Real Kitchen – De spannende nieuwe smaken van een wereldchef’  is sinds deze week te koop in Nederland.

Comfort Food
In Engeland heet dit kookboek Dock Kitchen. Het bevat voornamelijk gerechten die hij in zijn eigen restaurant serveert. Omdat zijn restaurant buiten Engeland nauwelijks bekend is, verkoopt een kookboek onder die naam niet echt. Vandaar de keuze voor de naam Real Kitchen. Toch zegt het boek veel over de filosofie van Parle: hoe hij kookt en wat hij belangrijk vindt. Zo kookt hij graag exotisch, simpele gerechten die meer passen bij keukens van grootmoeders over de hele wereld dan bij de minutieuze, veeleisende keuken van een toprestaurant. Uit de recepten straalt zijn liefde voor exotische kruiden en smaken uit het Midden-Oosten. Hij wil dat je tamarinde straks net zo gemakkelijk gebruikt in de keuken als balsamicoazijn.

Kookboek voor de kleine keuken?
Verwacht geen gerechten bereid met de modernste technieken. Keukenmachines, blenders en mixers zijn allemaal niet nodig. Om een goede maaltijd te maken heb je alleen maar goede ingrediënten, een mes, een vijzel en een pan nodig, aldus Parle. Zijn gerechten zijn dus ook geschikt voor de kleine keuken. Hoewel, met de hoeveelheid kruiden en ingrediënten die nodig zijn (pimentbessen, cavolo nero, mispels) komen je keukenkastjes dan wel weer vol te staan.

Wat maken Stevie Parle’s gerechten nou zo bijzonder?
Ik denk het juiste gebruik van kruiden en zuur. Zo zweert hij bij het gebruik van sumak (donkerrode besjes die gedroogd een citroensmaak afgeven). En in ieder gerecht voegt hij wel wat zuurs toe (in de vorm van yoghurt, sumak, wijn, granaatappelmelasse). Zijn gerechten lijken daarom wel op die van Ottolenghi. Maar nergens wordt het al te ingewikkeld.

Stevie Parle is een vlotte sympathieke jongen die gewoon een heel goed potje kan koken. En die kennis deelt hij graag met iedereen. Geen trucs, geen moeilijke bereidingen. Het is wel te hopen dat hij in de toekomst net zo puur blijft als de ingrediënten in zijn gerechten.

 

Real Kitchen – De spannende nieuwe smaken van een wereldchef van Stevie Parle  [uitgeverij Kosmos: isbn: 9789021553528]
- Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

 

Lees ook:Britten kennen maar 10 recepten uit hun hoofd
Lees ook:Noma – het kookboek
Lees ook:Een opwindende salade
Lees ook:24Kitchen&Cottages, het eerste culinaire vakantieweekend van Nederland
Lees ook:Veggiestan

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Stevie Parle’s Real Kitchen

  1. jessica

    Stevie is leu-heuk!

      /   Reply  / 
  2. Lies

    Ben benieuwd geworden!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>