Risotto all’Amarone en topwijnen rond het gardameer!

De stad Verona trekt veel toeristen die de prachtige opera’s komen bekijken in de buitenlucht gezeten in een eeuwenoude arena. Vlak daarbij ligt het Italiaanse Gardameer dat al jaren een populaire vakantiebestemming is voor veel Nederlanders. In beide situaties geniet iedereen ook van de culinaire lekkernijen die deze streek te brengen heeft en natuurlijk drinken we daarbij een glaasje Italiaanse wijn.
Misschien dat niet iedereen op de hoogte is dat deze streek wel 200 soorten wijnen produceert waaronder vele beroemde topwijnen, zoals de rode droge volle Amarone Valpolicella wijnen enValpolicella Recioto (zoetere rode) wijn die gemaakt worden van laat geoogste druiven die ze vervolgens laten indrogen alvorens ze te persen in de wijnpers. Dit levert een geconcentreerde en volle smaak op. Ook levert deze Italiaanse streek prachtige witte mineralige Soave wijnen van woeste kalkgronden.
Om de bekendheid van deze topwijnen in Nederland te vergroten, organiseerde de Italiaanse Kamer van Koophandel uit Verona vorige week maandag 19 mei de Verona Wine Top in het Hilton Hotel in Amsterdam. Enkel de prijswinnende wijnen van 13 geselecteerde wijnproducenten werden onder de aandacht gebracht en konden uitgebreid geproefd en beoordeeld kon worden. Prachtige wijnen en absolute topkwaliteit heb ik daar geproefd die ook goed pasten bij het Veronese menu dat er bij geserveerd werd.

Mij staat nog bij de risotto die gemaakt was met Amarone wijn en een heerlijke klassieke Pastissada stoofschotel met Polenta die heel goed aansloot bij de Valpolicella. Een culi-collega attendeerde me op de kooksite van de Nederlandse Antoinette die in Italie woont en kookt. Daar vond ik het recept van de risotto all’Amarone.  Een aanrader om dat recept te maken. Niet te versmaden met een glaasje Amarone! Mocht je deze zomer naar het Gardameer gaan, maak dan zeker een uitstapje naar een van de wijnproducenten in de omgeving om zelf een paar doosjes van deze superwijnen mee te nemen.

Recept Risotto all’Amarone
van Italiaans koken met Antoinette

Ingrediënten
320 gram vialone nano of arborio rijst
60 gram Parmezaanse kaas of oude kaas
2 kleine uitjes
40 gram boter
het merg van 1 runderschenkel
50 gram olijfolie extra vergine
1 liter runderbouillon
½ fles Amarone della Valpolicella DOCG
balsamico azijn.

Bereidingswijze. Verwarm de helft van de Amarone in een steelpan. Doe in een andere pan met dikke bodem de helft van de boter en bak daarin een kleingesneden ui of de sjalotten zachtjes tot ze glazig zijn. Voeg het merg toe en laat het op laag vuur ongeveer 6 minuten pruttelen. Roerbak de rijst, op middelhoog vuur totdat het in het midden wit kleurt. Voeg langzaam de helft van de Amarone toe, die inmiddels warm is. Blijf nu gedurende ongeveer 15 minuten roeren met een houten lepel terwijl je geleidelijk de hete bouillon toevoegt.
Wanneer de risotto bijna klaar is doe je langzaam de rest van de Amarone erbij. Aan het einde roer je de boter en de Parmezaanse kaas erdoor. Laat de risotto een paar minuten afgedekt met een theedoek​​ staan en dien haar dan op.

,

Lees ook:Recept Risotto met venkel en zalm
Lees ook:Recept Risotto met eekhoorntjesbrood en prosecco
Lees ook:Recept Entrecote met saus van gorgonzola en roze peperkorrels
Lees ook:Recept Zomerse kruidenrisotto met krokante parmaham
Lees ook:RECEPT: pasta met eryngii, sjalot en peterselie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>