Wat eten zij?

Hagelslag of tahini als ontbijt? Verse vis of zakken chips in de wekelijkse boodschappentas? Bijzondere foto-projecten laten zien wat mensen over de hele wereld eigenlijk eten.

Tijd voor ontbijt

Een broodje hagelslag of gefermenteerde soyabonen? Druivensiroop met tahini of liever een baguette met verse jus? Fotograaf Hannah Whitaker en journalist Malia Wollan maakten voor New York Times een reportage over het standaard ontbijt van kinderen over de hele wereld. Japanse, Turkse, Franse, Finse en Nederlandse kinderontbijtjes komen aan de orde.

Zoet ontbijt? Niet nodig

Op de Amerikaanse keukentafel staan ’s ochtends vaak ontbijtgranen met wat melk, en dat kan een stuk creatiever, tonen Hannah en Malia. Een ontbijt hoeft bijvoorbeeld niet altijd zoet te zijn, legt een docent van de New York University uit: “De gedachte dat kinderen alleen zoet, neutraal smakend eten krijgen, is een veronderstelling vanuit de levensmiddelenindustrie,” zegt professor Krishnendu Ray. “In de rest van de wereld wordt ook zuur, gefermenteerd, hartig en warm gegeten.”

Schaal graan

De foto’s van de ontbijtjes doen denken Hungry Planet, What the World Eats. In dat dikke boek van Peter Menzel staan de foto’s van dertig gezinnen met hun weekboodschappen. Een aanrecht vol verpakkingen bij de familie uit Duitsland, een tafel vol verse vis bij een stel uit Japan, een kleed met wat schaaltjes graan en mais bij een gezin uit Tjaad, de foto’s vertellen een heel verhaal. Dat inspireerde Oxfam Novib Amerika: op hun blog laten ze zien wat gezinnen in Azerbeidjan, Sri Lanka, Ethiopië en Groot-Britannië elke week aan boodschappen inslaan.

Lees ook:Testkeuken: Sweet Tahini
Lees ook:Zo leer je kleine wat de pot schaft
Lees ook:Ik kom op tv
Lees ook:Kinderen niet welkom in restaurant Disney
Lees ook:Recepten ontbijt moederdag: zelf bakken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>