Dineren met een dictator

Radioprogramma OVT vroeg culinair recensent Hiske Versprille: met welke dictator wil je aan tafel? Geen twijfel: Hitler. “Hij was overtuigd vegetariër, maar zijn lievelingsgerecht was gevulde jonge duif.” De favoriete gerechten van beruchte dictators staan in het boek ‘Dictators Dinners’, dat einde 2014 (onvertaald) in Nederland te koop is.

Het boek is nog niet in Nederland te koop, maar het radio-item van geschiedenisprogramma OVT (Onvoltooid Verleden Tijd) gaf al een voorproefje. Hiske Versprille las het boek en gaf commentaar. “Stalin was een echte lekkerbek,” vertelt ze. “Hij hield lange diners, die wel zes uur konden duren. Zijn gasten wilden naar huis, ze werden moe. En er werd veel gedronken, hij was gek op drankspelletjes.”

Nogal neurotisch

Het valt Hiske op dat veel dictators nogal neurotisch bezig zijn met hun eten. “Kim Il Jung wilde dat zijn rijst korrel voor korrel werd uitgezocht, alle korrels moesten gelijk zijn. Sadam Hoessein was erg bezig met gezond eten: van het lamsvlees moesten de vetrandjes worden afgesneden. En natuurlijk waren veel dictators doodsbang dat ze zouden worden vergiftigd.”

Het boek geeft per dictator een korte biografie, een inzicht in hun culinaire leven en recept en foto’s van hun lievelingsgerecht. Van Hitler was dat een gevuld duifje, een gerecht dat Hiske wel aanspreekt. “Het lijkt me heerlijk!” zegt ze tegen de verbaasde radiojournaliste. En dat voor een overtuigd vegetariër, die foie gras en levende kreeften in aquaria in restaurants verbood.

Volgens Hiske is Dictators Dinners een interessant boek, want het geeft inzicht in menselijke trekjes van onmenselijk slechte daders. “Sadam Hoessein was gek op toffees van Quality Street. Ik herken dat: als zo’n blik open is, wil je ze allemaal proeven. Dat maakt hem menselijk.”

Bestellen en luisteren

Dictators Dinners van Victoria Clark en Melissa Scott is vanaf 28 december te bestellen via Bol.com. Het radio-interview van OVT met Hiske over het boek is terug te luisteren via Radio1. Meer informatie over de voedselvoorkeuren van Hitler staan in een interview met zijn voorproever Margot Woelk, te lezen in Daily Mail.

Lees ook:De keukentool van 2012 – Edith houdt van scherp
Lees ook:Arm en rijk aan tafel
Lees ook:Varkensvlees als vervanger voor viagra?
Lees ook:Toch geen uitzending over lievelingsgerecht Hitler vanavond
Lees ook:Koken met Loesje

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>