Salade caprese in alle soorten en maten

Ik heb een tic. Als ik op vakantie ben kies ik vaak een voorgerecht en eet dat dan de hele vakantie door. Enerzijds omdat het lekker is, maar anderzijds is het ook een soort onderzoekje. Hoe creatief zijn de koks, hoe wordt het gepresenteerd en wat is de smaak. Eigenlijk zou je alleen dit voorgerecht moeten proeven en dan pas besluiten of je er ook een hoofdgerecht gaat eten. Het geeft vaak wel goed weer wat je bij dit restaurant kunt verwachten.

Ik begon hiermee tijdens een vakantie op de Griekse eilanden waar ik iedere dag een Griekse salade at. Wonderlijk om te zien hoe je bij ieder restaurant iets anders krijgt voorgeschoteld en waar de accenten op worden gelegd. Soms een enorme plak feta, soms zag je zelfs geraspte wortelen terugkomen, terwijl volgens mij de Griekse salade bestaat uit komkommer, tomaten, groene paprika, rode ui, olijven, feta, oregano, olie en azijn. En soms was een Griekse salade, gewoon echt helemaal geen Griekse salade. Onlangs was ik in Italië op vakantie en aangezien ik een enorme liefhebber ben van tomaat en mozzarella, beloofde ik mezelf zoveel mogelijk salades caprese te gaan eten. Basisingrediënten: mozzarella, tomaat en basilicum, overgoten met olijfolie en peper en zout. Italiaanser kan het niet; een salade in de kleuren van de Italiaanse vlag.

Salade niet compleet zonder basilicum

Een salade caprese is voor mij niet compleet zonder basilicum. Toch was het verbazingwekkend hoe weinig ik in Italië salades at die dit ingrediënt bevatten. Heel vaak werd er rucola of kropsla bij geserveerd, soms zag je er zelfs olijven bij en werden salades overgoten met tuinkruiden. Jammer. Dit terwijl de Italiaanse restaurants wel pretenderen salade caprese te serveren. En laten we het dan eens hebben over de mozzarella. Taaie compacte hompen kaas heb ik gegeten, maar ook overheerlijke zachte buffelmozzarella. Zo hoort het te zijn! Overigens at ik niet alleen salade caprese in restaurants. Tijdens een picknick aan het strand genoten we van brood met tomaat en een hele dikke plak mozzarella. Lekker hoor.

En de beste salade caprese at ik bij …..

De beste salade kreeg ik voorgezet in Florence bij ons favoriete restaurant Osteria Pastella. Mocht je ooit in Florence zijn, ga daar eten. De salade caprese die ik hier at was goddelijk. Niet alleen was het bijzonder smaakvol, maar ook een kunstwerkje om te zien. Het werd geserveerd als torentje en was overgoten met balsamico. Wat mij betreft de winnaar van de door mezelf uitgeroepen wedstrijd: waar eet ik de lekkerste salade caprese.

Lees ook:Recept – Pasta met artisjok, tomaat en mozzarella
Lees ook:Recept: Salade met gegrilde aubergine
Lees ook:Recept Salade van tomaten en gebakken mozzarella
Lees ook:Recept Risotto met tomaat en mozzarella
Lees ook:Firewire Born2Grill-kookboek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>