Koop gewoon een koe

Dit concept verdient veel aandacht, vonden de bedenkers en producenten van ‘Koop een koe’ bij De Lindenhof. Dus nodigden ze vorige week een hele groep foodbloggers uit om hen te vertellen over hun koeien. En om ons persoonlijk kennis te laten maken met hun bijzondere vlees, dat via internet in een pakket kan worden besteld.

Topkwaliteit

Zo stonden fotografe Yasmijn en ik vorige week op een zonnige dag in het weiland net buiten Baambrugge, tussen de koeien. Om te horen waarom we allemaal zo’n koe zouden moeten bestellen. Ten eerste: dit is topkwaliteit rundvlees voor een vriendelijke prijs, want het gaat hier om dubbeldoel koeien. Huh? Koeien die eerst een leven hebben gehad als melkkoe (maar wel onder goede omstandigheden in extensieve veehouderij) en nu op hun wat oudere dag onder ideale omstandigheden hier mogen grazen, om nog heel goed vlees te kunnen leveren. Wat jij, kant en klaar in een kekke doos, verwerkt tot onder meer entrecote, biefstukpuntjes en gehakt, dus op internet kunt bestellen. En dankzij de hedendaagse traceerbaarheid weet je dan ook nog precies wie de koe was die vanavond bij jou in de pan ligt.

Bewustwording

Inderdaad, bewustwording van wat we eten en welke dieren dat zijn is ook een doel van Koop een koe. Deze koeien lopen buiten of verblijven in een behoorlijk gepimpte stal. ‘Licht, lucht en rust’, is belangrijk voor een koe, vertelt de boer. Dus geen drukte in de stal of onrust waarvan de andere dames veel gaan loeien. Een beetje liggen, een beetje kauwen en verzamelen onder een boom is het recept voor een relaxte en dus lekkere koe. Want hier in Baambrugge  is de eerste stal in Europa waar bomen zijn gepland, om een natuurlijke leefomgeving voor de koe te creëren. Koeien zijn immers kuddedieren en het idee is dat de nu nog kleine bomen over een aantal jaren mooie parasols in de stal vormen, waar de koeien zich onder kunnen vleien.

Steak tartare

Na de rondleiding in de stal mochten we met een glas wijn erbij zelf gaan koken met de producten uit zo’n KoopeenKoe-pakket. Onder leiding van niemand minder dan topkok Alain Caron. Hij liet ons een klassieke steak tartare maken en man oh man, wat was die lekker. Vervolgens proefden we, sfeervol aan tafel op het erf, nog enkele malse stukken vlees van de grill. Worsten, gehakt en hamburgers gingen mee naar huis om daar verder te testen op vrienden en huisgenoten.

Hooi-ijs

Als toetje was er nog iets bijzonders. Om geheel in de boerderijbeleving te blijven, had Alain voor ons hooi-ijs gemaakt, van hooi dat ter plekke uit de stal kwam. Een bijzondere smaakbeleving was het, al zullen we niet snel drie bolletjes op een hoorntje bestellen. Als afsluiting van deze boerderijdag was het in ieder geval perfect op z’n plek.

Kijk voor meer info en hoe je zo’n lekker vleespakket kunt bestellen op www.koopeenkoe.nl

Fotografie: Yasmijn Tan (www.yasmijntan.com)

 

Lees ook:Koetjesdag!
Lees ook:Koop een koe!
Lees ook:Koeien doden vrouw
Lees ook:Een cadeautje van mest
Lees ook:Lekker genieten van een boergondisch feestmaal

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>