Rubriek: Bijzondere producten

In deze categorie breng ik alle producten onder die ik heel bijzonder vind, om welke reden dan ook. Laat het gerust weten als je vind dat ik iets hier moet bespreken.

Een jaar lang werken aan kerstmenu

Een hele fles Grand Marnier, vis die uit het assortiment wordt gehaald en niet-fotogenieke kinderen: het maken van de kersteditie van Allerhande is een enorme klus. Vrij Nederland doet verslag van het maken van het laatste kerstnummer. ‘De covershoot vindt plaats op een warme dag in september.’ Foto: Vrij Nederland, Valentina Vos Maar weinig mensen

Lees verder...

Kerst cadeautips

Nog een weekje, dan zitten we weer allemaal samen rond de boom. Licht gespannen spiekend naar de enorm stapel presentjes. Want waar Sinterklaas het feest is waar vooral de kids in de watten worden gelegd, daar is Kerst toch wel het cadeaufeest voor de ‘grote mensen’. Daarom een paar tips op een rijtje voor de

Lees verder...

Sinterklaastip: Cinema Culinair – Estomago

Food en film, twee grote passies in mijn leven. Food, tja, das duidelijk natuurlijk als je redacteur bent bij kokenblog. Die liefde voor food is ontstaan door jarenlang in de horeca te hebben gewerkt, van chique restaurant tot cocktailbar. In mijn jongere jaren werkte ik daarnaast bij een videotheek. en daar is de liefde voor

Lees verder...

Digitaal varken, echt varkensvlees

Met z’n allen een varken kopen dat een goed leven heeft gehad. Dat is het idee achter www.koopeenvarken.nl, een crowd butching project. Hobbykoks kunnen een deel van een varken kopen op het moment dat het beestje nog lekker in de modder rolt. Is het hele varken verkocht, dan wordt het geslacht en in pakketjes met

Lees verder...

Spray cake: cake maken in 60 seconden

Koken is wetenschap. Dat weet je als je ooit een cake te lang in de oven hebt laten staan en als je ooit een mayonaise liet schiften. Wat er in je pannen en potten gebeurt is pure scheikunde. Dat bewees El Bulli ook met zijn texturas. Schuimpjes van appel, bolletjes van tomatensoep en blokjes koffie.

Lees verder...

Risotto all’Amarone en topwijnen rond het gardameer!

De stad Verona trekt veel toeristen die de prachtige opera’s komen bekijken in de buitenlucht gezeten in een eeuwenoude arena. Vlak daarbij ligt het Italiaanse Gardameer dat al jaren een populaire vakantiebestemming is voor veel Nederlanders. In beide situaties geniet iedereen ook van de culinaire lekkernijen die deze streek te brengen heeft en natuurlijk drinken we

Lees verder...

1 recept insturen, honderden ervoor terugkrijgen!

Je hebt er vast wel eens van gehoord: kickstarter. De website waarop mensen geld kunnen zoeken voor hun product. De meest fantastische ideeën hopen ze door crowdfunding mogelijk te maken. Natuurlijk zijn wij vooral geïnteresseerd in de kookgerelateerde producten. Eentje in het bijzonder trok onze aandacht. Hij vergt een kleine investering van jou, en je

Lees verder...

Oosterscheldekreeft #1: Het seizoen is geopend!

Op 27 maart was koken.blog aanwezig bij de opening van het Oosterscheldekreeftseizoen. De 14de editie alweer. En zoals elk jaar was het weer een dag vol tradities, tot in de puntjes georganiseerd door de Kring van de Oosterscheldekreeft en VVV Zeeland. Want de Oosterscheldekreeft, die als een van de weinige producten nog een écht seizoen

Lees verder...

Hoe herken je echte balsamicoazijn? – deel 3

Na onze korte colleges van deze week over balsamico zal het je duidelijk zijn. Er zijn twee soorten balsamico’s die op duidelijk herkenbare uiterlijkheden, maar ook in productiewijze en smaak enorm van elkaar verschillen. Elk heeft een eigen naam en logo voor de herkomstaanduiding. Maar voor de één betaal je meer dan de ander. Dat

Lees verder...

Hoe herken je echte balsamicoazijn? – deel 2

Drie delen over balsamicoazijn, waarom eigenlijk? Die vraag stellen, is ‘m beantwoorden, als je het ons vraagt. Wij van koken.blog houden er nu eenmaal van om precies te weten waar ons eten vandaan komt. En als je dan eens leest dat balsamicoazijn jaren op houten vaten moeten ‘rijpen’, dan is het vreemd dat je het

Lees verder...

Hoe herken je echte balsamicoazijn?

Je hebt er als echte lekkerbek vast een flesje van in je kast staan: balsamico-azijn. Lekker door de salade, over aardbeien, of om een mooi streepje mee over je bord te maken. Maar heb je eigenlijk wel echte balsamico? Balsamico zoals balsamico bedoeld is? Tijdens een heuse balsamicoproeverij leerden we namelijk dat er grofweg 3

Lees verder...

Alles over Chchukululu

Chucudhdudu wat? Ja, hoe je het uitspreekt dat weten wij ook niet goed. Maar we gaan er zeker op oefenen. Want dit chocolademerk uit Equador verdient het om wereldberoemd te worden. De verpakking is niet alleen al prachtig, het is vooral het verhaal achter deze bijzondere chocolade dat zo bijzonder is, dat we er graag

Lees verder...

Op truffeljacht in Italië

Ik ben zo’n persoon die altijd alles zelf geprobeerd wil hebben. Gewoon om te weten hoe iets in elkaar steekt, maar ook omdat ik er van hou om een beetje op avontuur te gaan. Ik had her en der al gehoord dat je in Italië truffel kon jagen en dat klonk me wel spannend in

Lees verder...

De geheimen van de kroket

Het is de meest gegeten snack van Nederland, en we beschouwen ‘m als typisch Nederlands: de kroket. Terwijl ie nota bene door een Fransman is verzonnen! De kok van de Franse zonnekoning Lodewijk de Veertiende kreeg de vrije hand om fantastische gerechten te verzinnen en kwam op een gegeven moment op de kroket. In zijn kookboeken

Lees verder...