Ierland is voor mij het beloofde land, of komt er in ieder geval dicht in de buurt. Graag wil ik dus al het mooie, goede én lekkere van dat prachtige eiland promoten. En ik denk dat nog lang niet iedereen weet dat je in Ierland geweldig kunt eten, omdat er de rust en ruimte is om zo veel mooie producten te produceren. Kaas bijvoorbeeld. Er zijn in Ierland flink wat kleine, artisanale kaasmakers. Van de melk van hun eigen koeien of geiten maken ze, meestal op kleine schaal, bijzondere kazen in vele soorten. De beesten grazen buiten op weides waar niet alleen gras groeit, maar ook kruiden en andere planten. Die smaakvariatie proef je ook in de melk en dus in de kaas.
Kalfjes
In Nederland is er momenteel discussie over het wel of niet bij de moederkoe laten van pasgeboren kalfjes. Op twitter zag ik pas een foto die de eigenaresse van Cahills Farm had geplaatst. Een kalfje werd liefdevol door haar moeder schoongelikt en op de been geholpen. Helen Cahill liet me vervolgens weten dat het kalfje voor negen maanden bij z’n moeder mag blijven. Ierland is niet alleen het beloofde land voor mensen dus, maar ook de koeien hebben het goed. En dat maakt hun melk en hun vlees nog lekkerder.
Groene heuvels
Begin jaren negentig, toen ik net in Ierland woonde, werd ik door een grote Nederlandse supermarkt uitgenodigd om een stuk te schrijven over het Ierse rundvlees wat zij verkochten. Met een groep andere Hollanders werd ik op een stralende lentedag rondgeleid op boerderijen en langs weilanden. Inderdaad, de weilanden waren hobbelig en stonden vol met allerlei verschillende plantjes en de kalfjes stonden met de kudde in het veld. Om het paradijs compleet te maken dineerden we aan met linnen gedekte picknicktafels op een heuvel, met uitzicht over de groene velden. Een mooie herinnering.
Sterrenkok
Vorige zomer werd koken.blog uitgenodigd om in Amsterdam Iers rundvlees te komen proeven en er zelf mee te koken. Niet zo maar ergens, maar in de keuken van restaurant La Rive en met begeleiding van tweesterrenkok Roger Rassin. Het Ierse rundvlees waarmee we aan de slag mochten was inderdaad weer van superieure kwaliteit. Mooi dooraderd, dus supermals en stevig van structuur, omdat de Ierse koeien in alle rust mogen groeien en grazen.
Perfecte hamburger
Terwijl de koks de lunch voorbereidden, mochten wij aan de slag in de keuken van La Rive. We maakten dé perfecte hamburger, waar alles aan klopte. Het vlees, leerden we, moet je niet malen, maar gewoon in stukjes hakken voor een mooie structuur. Verder moet je er niet te veel fratsen aan toevoegen. En je hoeft natuurlijk niet te wachten tot het weer barbecueweer is. In de grillpan kun je deze superhamburger thuis ook prima klaarmaken!
Op de de website van Irish Beef vind je het recept:
http://www.irishbeef.nl/mini-beefburgers/
Geniet ervan!
Fotografie: Yasmijn Tan / www.yasmijntan.com
Lees ook:Koeien doden vrouw
Lees ook:Luxe hamburger van 100 euro bij Burger King
Lees ook:Rund zoals het bedoeld is!
Lees ook:Ierland: “eet meer schapevlees”
Lees ook:Koetjesdag!