Melk voor elk

Ik ben niet de jongste merk ik, als ik persoonlijke herinneringen aan melk ga ophalen. In het boerendorp waar ik opgroeide, werden de authentiek melkbussen vol langs de weg gezet, om opgehaald te worden door de rammelende melkwagen. En als we ‘s zomers op de boerderij bij mijn tante logeerden, mochten we zelfs een stukje meerijden op de aanhanger vol klotsende melkbussen van mijn oom, als hij terug kwam van het koeien melken.

Nostalgie

Ik weet niet of het door deze zoete nostalgie komt, maar ik ben altijd dol op melk geweest – en gebleven. Ook toen melk de afgelopen jaren best wel veel bad press. Er mag logica zitten in de theorie dat mensen alleen maar mensenmelk zouden moeten drinken en niet van andere zoogdieren. En ik weet ook wel dat de bijverschijnselen van de huidige melkvee-industrie (koeien die niet buiten komen, kalfjes die niet bij hun moeder blijven) niet altijd even fris zijn. Maar toch blijf ik dol op melk.

Melkboer

Melk is voor mij gewoon lekker en ik blijf ervan overtuigd dat het gezond is. Daarom was ik laaiend enthousiast toen ik las dat ik niet de enige was er in Amsterdam een heuse pop-up Melksalon opent. Vandaag is het zover en opent de pop-up MelkSalon aan de Oude Spiegelstraat 6 te Amsterdam en zal de eerste verse melk door een eigentijdse melkboer worden geleverd. Rond 14:00 arriveert de melkboer in Amsterdam en is iedereen welkom om wat verse melk te komen proeven. De opening geeft het startschot voor een maand vol activiteiten in de MelkSalon.

Betekenis

De pop-up MelkSalon is een tijdelijk proef- en ontwerplokaal dat consumenten, melkveehouders, zuivelverwerkers, ontwerpers en wetenschappers samenbrengt, om de waarde(n) van melk te verkennen. De pop-up MelkSalon is een initiatief van ontwerper Sietske Klooster en Food Cabinet. Zij willen melk uit de anonimiteit halen en de dialoog aangaan over de betekenis van het product voor onze cultuur, omgeving, gezondheid en maatschappij.

Melkbar

De pop-up MelkSalon beschikt over een melkbar met elke week een menu van vijf andere volle melken uit heel Nederland. Melkmeisjes en melkjongens schenken een proeverij uit van verschillende melken. Ook kan bij de melk een gestoomd melkbroodje worden besteld met uitgemolken koe of grasvulling. Het melkmenu zet je aan het denken over de herkomst en smaak van melk, en de onderlinge verschillen. De melkbar is van woensdag t/m zondag van 11:00 – 17:00 geopend.

De MelkSalon is te volgen via Twitter I Facebook I Instagram | www.demelksalon.nl

De meeste activiteiten zijn gratis, alleen voor de diners en de MelkWegen excursies moet van tevoren een kaartje worden gekocht. De tickets zijn te koop via de ‘evenementen’ op onze facebookpagina of via www.demelksalon.nl/tickets

De pop-up MelkSalon is een initiatief van Sietske Klooster en Food Cabinet en wordt ondersteund door de Nederlandse Zuivel Organisatie, The Milk Story, Triodos Foundation en Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant.

 Foto: Ester Grass Vergara

 

Lees ook:Van de melkboer
Lees ook:Koetjesdag!
Lees ook:Koeien doden vrouw
Lees ook:Win het kookboek Van de melkboer
Lees ook:Recept Stiltonsoep

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>