Rubriek: Bijzondere producten

In deze categorie breng ik alle producten onder die ik heel bijzonder vind, om welke reden dan ook. Laat het gerust weten als je vind dat ik iets hier moet bespreken.

Een kennismaking met je biefstukje

Je kunt koeien fokken en je kunt koeien fokken. Vorige week maakte ik kennis met een engelsman die beide kanten van haver tot gort kent. Halverwege de jaren 80 stapte Richard Vaughan over van een bedrijf met duizend koeien die voor de supermarkten geslacht werden, naar een bedrijf met 100 rasechte koeien, die de topchefs

Lees verder...

Smulroute voor de asperge-liefhebber (deel 1)

Hoe kun je het asperge-seizoen beter beginnen dan met een bezoek aan de Peel en Maasvallei? Om er lekker te eten, inspiratie op te doen of kennis van producten te krijgen. Een belangrijk deel van de aspergeoogst komt hier vandaan. In de maanden april, mei en juni worden de asperges gestoken uit hun bruine zandbedden.

Lees verder...

Proef Noord-Holland: een culinaire reisgids

Wat is Bloemendaalse gele kool? Wat maakt de Opperdoezer nou zo’n bijzonder aardappeltje? Welke ingrediënten gaan er in duivenkater? Kun je nog ergens ulevellen, perendrups en stroopsoldaatjes kopen? Hoe komt FEBO aan zijn naam? Waar kun je het lekkerste schapenijs proeven? We staan vaak niet stil bij de achtergrond van bepaalde producten. Het opeten ervan

Lees verder...

Servies van … gras?

Servies heb je van allerlei materialen. Bekend zijn glas, porcelein en aardewerk. En sinds kort kan je ook eten van en drinken uit gras!  Toen ik dat las, wilde ik er direct meer van weten. En het vooral eens voelen. Want gras, dat staat toch vooral groen te wezen in mijn tuin of in het gemeenteplantsoen? Niet dus.

Lees verder...

Men neme yoghurt …

Trotse yoghurtmakers zijn het. Actief bewegen zij zich op het internet met hun leus: “Weg met de pakjes! Yoghurt maak je gewoon zelf!”. Hun eenvoudige recepten galmen lekker door op het internet. Homemade en duurzaam. Maar maken ze wel hun eigen yoghurt? Zonder het door door te hebben, zijn ze verstrikt geraakt in hun eigen

Lees verder...

Vlaai door de brievenbus

Wat smaakt nou lekkerder dan een echte verse Limburgse vlaai van een ambachtelijke bakker? Een zélfgemaakte verse Limburgse vlaai van een ambachtelijke bakker! Als bouwpakket alle ingrediënten van een echte vlaaienbakker thuisgestuurd. En met de bijgevoegde adviezen komt het met jouw eigen ambachtelijke vlaai helemaal goed.

Lees verder...

Arganolie voor in de pan

Echt nieuw is het niet, maar wel vrij onbekend: arganolie voor in de pan. Je weet wel, van die boom vol geiten uit Marokko. Ik kende arganolie eerlijk gezegd alleen om in je haar of op je huid te smeren. Dat doe ik al een paar jaar. Ik kan er dan ook niks aan doen

Lees verder...

Kalfsstoofpotje van Jacob & Willem

De crisis dwingt ondernemers tot nadenken en samenwerken, tot creativiteit en originaliteit. Overal ontstaan leuke initiatieven,  alhoewel ik natuurlijk nooit met zekerheid kan stellen dat het door de crisis komt. Feit blijft dat vooral kleine ondernemingen hun hoofd steeds vaker boven het maaiveld uitsteken. En daar ben ik heel blij mee! Een van die ondernemingen is Meat

Lees verder...

Koken in een echte restaurantkeuken

Kok zijn is een bikkelhard beroep. Er kleeft maar weinig romantisch aan de lange werkdagen die koks dagelijks in keukens met nauwelijks daglicht doorbrengen. Toch is het de droom van vele hobbykoks om een dagje mee te lopen in een restaurant. Om inzicht te krijgen in de geheimen van de professionele keuken, of om te

Lees verder...

Je eigen chocolade dealer aan huis

Het is weer de tijd van het jaar van de goede voornemens. Alles moet beter, gezonder en sportiever. Ik heb het inmiddels alweer opgegeven. Mijn voornemens worden sneller verbroken dan dat ze genomen zijn. Zo ook mijn goede bedoelingen om mijn dagelijks portie cacao eens drastisch naar beneden bij te stellen. De motivatie was van

Lees verder...

Het gerecht van 2012 – Katja at geitenmelkijs

Nee, op zich niet heel erg bijzonder. Ieder kind dat is opgeroeid in Amsterdam, en misschien ook wel daarbuiten, kent het softijs van de geitenboerderij in het Amsterdamse Bos. Romig en lekker zoet. Er is bijna geen geit in te bekennen. Maar afgelopen jaar at ik geitenijs, om het maar even zo te noemen, waar wél een sterke

Lees verder...

Winactie: Thaise messenset van Kiwi Brand

Een tijdje geleden heb ik ernaar gezocht: waar toch het gebruik vandaan komt, dat je een mes niet cadeau mag geven. Veel mensen kennen het en weten: als je een mes cadeau geeft, snijd je de vriendschapsbanden door. Daarom wordt de ontvanger geacht een geldstuk (1 cent is al voldoende) terug te geven. Alsof deze

Lees verder...

Rund zoals het bedoeld is!

Ieder gezond denkend mens begrijpt dat goed vlees afkomstig moet zijn van dieren die ook een goed leven hebben gehad. Dieren die op natuurlijke wijze gevoed worden en in de frisse lucht buiten op de graslanden hebben kunnen grazen, leveren uiteindelijk een hoge kwaliteit vlees. Deze, tegenwoordig bijna paradijselijke, omstandigheden tref je in Ierland nog

Lees verder...

Ongelijk verdeelde chocolade

Dat welvaart in de wereld niet eerlijk verdeeld is, dat weten we allemaal. We staan er niet dagelijks bij stil en ook niet dagelijks zullen we er iets aan doen. Maar daar kan je nu op heel eenvoudige wijze verandering in aan brengen. Door bijvoorbeeld de nieuwe repen van Tony’s Chocolonely te kopen. De repen

Lees verder...