Aspergefeest

Van de eerste asperges van het jaar wordt ik altijd superblij. Als foodpurist eet ik ze liever niet buiten het seizoen, dus asperges eten staat voor mij gelijk aan het begin van de lente. Helemaal mee eens dus, dat de officiële opening van het aspergeseizoen in april door de branche altijd uitbundig gevierd wordt.

François Geurds

Onlangs werd het Nederlandse aspergeseizoen dus geopend in Rotterdam en werd de nieuwe asperge-ambassadeur voor dit jaar bekend gemaakt. Niemand minder dan tweesterrenkok François Geurds  gaat dit jaar zijn best doen voor de asperge nog meer aandacht te krijgen.

Aspergetips

Aan tafel in zijn eigen restaurant FG vertelde François over zijn liefde voor de asperge die bij hem al begon toen hij nog een jongen in Brabant was, en zijn vader hielp met asperges steken. Hij is groot fan van de delicate smaak van de asperge en deelde een stroom aan aspergetips met ons. Om te beginnen moet je asperges goed schillen. De klassieke fout volgens François is dat de asperges te dun geschild worden. Niet te zuinig doen dus en de asperges met ferme halen `dubbel` durven schillen. Het lijkt zonde, zo`n berg krullen (al kun je er bouillon voor de aspergesoep van maken!) maar draderige asperges bederven absoluut je eetplezier.

Briljante smaakcombinaties

Meer tips van de meester van restaurant FG: stoom de asperges in plaats van ze te koken. Dan blijft er meer smaak behouden. Verder rolden de recepten en de briljante smaakcombinaties met asperge over tafel. Salade met linten van zeer kort gestoomde – dus bijna rauwe – asperges. Tempura van asperge met een gepocheerd eitje. Of zoete bereidingen met asperge als dessert. Vorig jaar deelden we al een recept van bavarois met geconfijte asperges met jullie. Die staat dit jaar zeker ook weer op het menu bij mij.

Burgemeester van Rotterdam

Bij de presentie verscheen ook een onverwachte gast die zijn persoonlijk favoriete aspergerecept met het publiek deelde. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam verklapte dat hij dol is op asperges met couscous en een lekker stukje gebakken vlees met jus. Een onverwachte combinatie die we thuis ook zeker willen proberen en hopelijk ook met jullie kunnen delen binnenkort.

Big Green Egg

Na de officiële presentatie en de speeches bleek de Big Green Egg buiten al opgestookt en proefden we geweldige aspergehapjes met een grilltwist. Briochebroodjes met zalm van de BGE en gegrilde asperges en gegrilde asperges met pittige gamba`s. Eenvoudig maar knallend van de smaak. Dat moet komende zomer op ons eigen oude barbequetje ook wel lukken!

 

 

Lees ook:De laatste asperges van dit seizoen!
Lees ook:Asperges eten in Zwolle
Lees ook:Het aspergeseizoen 2012 is geopend
Lees ook:Nederland Duitsland Engeland Aspergeland
Lees ook:Het aspergeseizoen is begonnen!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>