Eten van honderd jaar geleden nog steeds lekker

Personages in beroemde romans houden vaak van lekker eten. Daar genieten we niet alleen al lezend van, we koken ze het liefst ook zelf na. Denk maar eens aan ‘Literalicious’ of het “Literair Kookboek”. Twee kookboeken die talrijke recepten van gerechten uit bekende literatuur voorschotelen en vorig jaar met veel enthousiasme werden ontvangen.

Momenteel is Amerika in de ban van de uitbundige roaring twenties-party’s uit het beroemde boek The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald. Gerechten worden uit die tijd gretig nagekookt en op verschillende sites vind je allerlei tips om zelf dat verleden te laten herleven. In deze trend past ook het zojuist verschenen boek Couperus Culinair.

De smaak van Couperus
Louis Couperus. We kennen hem als schrijver van onder meer ‘Eline Vere’, ‘De Stille Kracht’ en ‘Van oude menschen, de dingen, die voorbijgaan’. Op fascinerende wijze beschrijft hij in zijn oeuvre de wereld rond 1900. Maar dat een van de grootste Nederlandse literaire schrijvers ook een ontzettende lekkerbek was, is minder bekend. Dat blijkt wel uit Couperus Culinair.

Couperus zette de personages in zijn romans flink aan het eten en drinken. Zo vierde Eline Vere sinterklaasavond met kreeftensalade en champagne, genoot Gerrit Lowe in ‘De boeken der kleine zielen’ van een uitgebreide rijstlunch met kroepoek, sambal en djedjonkong en wordt de hitte en verveling in ‘De Stille Kracht’ tegengegaan met glazen stroop, whiskey-soda en limonade. Zijn keuze voor gerechten toont dat hij een zelf een verfijnd eter was.

In Couperus Culinair vind je niet alleen de recepten waar zijn personages van hielden, maar ook de lievelingsgerechten van hemzelf.
Welke gerechten in Huize Couperus op tafel kwamen, weten we vooral door mevrouw Couperus. Met potlood noteerde zij achterin een Italiaanse kookboek meer dan zestig lievelingsrecepten van haar man: gnocchi, saltimboca, geroosterde duifjes, aubergines en doperwtjes en veel zoet zoals citroen- en chocoladepudding.

Van Nasi Goreng tot verjaardagstulband
Uit al die recepten heeft historica José Buschman een keuze gemaakt, aangevuld met recepten uit het Haagse kookboek van Couperus’ ouderlijk milieu en uit oude Indische kookboeken. Zwezerik met asperges, garnalenpasteitjes, perencompote. Maar ook de tulband waar Louis Couperus als kleine jongen op iedere verjaardag weer van smulde, heeft een plek in het boek verworven.

Zo is Couperus Culinair een prachtig culinair tijdsbeeld geworden van de wereld rond 1900. Met recepten uit Couperus’ Den Haag en Italië en Indië. Van eetseances met rijstschotels door bedienden rond geserveerd, tot klassiek Franse gerechten opgediend in het deftige Den Haag.

Dit alles gecombineerd met passende fragmenten uit Couperus’ werk en schitterende foto’s van bijzondere gerechten en locaties. Een aanrader voor als je eens de geuren uit de keuken van begin vorige eeuw wilt opsnuiven.

Couperus Culinair van José Buschman (Uitgeverij Bas Lubberhuizen) is te koop voor €29,95

 

Lees ook:Literalicious
Lees ook:Haarlem culinair 2008
Lees ook:Het kookboek van 2012 – Jasmijn kiest voor werelds eten
Lees ook:Elton John geeert met Ben & Jerry’s ijs
Lees ook:Wetenschapper bedreigd om bevindingen over biologische voeding

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>