Interview paddenstoelkenner Edwin Florès

Hij duikt regelmatig de bossen, lanen en graslanden in om alles wat eetbaar is uit de natuur te plukken. Hij is de schrijver van het ‘Wildplukboek‘ en het ‘paddenstoelenboek‘ waar we op Koken.blog.nl al eerder enthousiast over schreven. Natuurlijk zijn de redactieleden van Koken.blog.nl ook al eens met hem meegegaan op een ‘hunt’ in de natuur. Tijdens al deze momenten hebben we het vooral over de inhoud van zijn boeken en de producten die hij speurt in het wild gehad. Ondertussen zijn we wel nieuwsgierig geworden naar de man achter deze boeken en wildpluk-excursies.

We hebben het natuurlijk over Edwin Florès van het bedrijf Casa Foresta. Onze paddestoelweken zijn een mooie aanleiding om eens een persoonlijk gesprek met Edwin te voeren.
.

Waar komt je passie voor het wildplukken vandaan?
Mijn passie is geboren tijdens mijn jeugd. Ik maakte vaak lange fietstochten met mijn moeder die met de kinderen naar de Montferlandsebossen nabij ’s Heerenberg ging. In deze bossen gingen we altijd bosbessen en bramen plukken voor in de vriezer. Zo lang ik me kan herinneren sprokkel ik al eten uit de natuur. Paddenstoelen zijn er de laatste jaren bij gekomen. Ik heb me hier ook in gespecialiseerd door veel te lezen en gidsen te bestuderen.

Hoe ben je ooit begonnen met paddenstoel plukken?
Als kind plukte ik al champignons, want ik kende ze vanuit de boeken. Ik ben zeer visueel ingesteld en heb een fotografisch geheugen voor alles uit de natuur. Ik onthoud heel goed wat giftig is of eetbaar. Pas in mijn latere jeugd ben ik langzaam meer paddenstoelengaan plukken. Mijn echte specialisatie is van de laatste 9 jaar. Ik heb het wildplukken voornamelijk geleerd door goed te kijken, in boekjes, internet en vooral door in de natuur planten, bessen en andere wildpluk items met elkaar te vergelijken. De nieuwe opgedane kennis ben ik gaan herhalen, herhalen, herhalen, herhalen totdat ik zeker wist dat ik de juiste plant of bes voor me had.

Ontdek je nog wel eens voor jou nieuwe soorten?
Elk jaar probeer ik 5 nieuwe eetbare paddenstoelen aan mijn lijst toe te voegen. Ik ken er nu 80 en ik haal mijn kennis in veldgidsen en van het internet.

Heb je ooit wel eens een giftige paddenstoel gegeten?
Nee, ik ben heel zorgvuldig en speel niet graag met mijn eigen leven. Het determineren van paddenstoelen is iets wat ik heel serieus neem. Er is een stelregel die elke wildplukker in acht moet nemen! Bij twijfel laten staan! Het is de eerste en belangrijkste regel bij wildplukken en determineren. Kun je een onderwerp niet op naam determineren, twijfel je bij de juiste naam van een paddenstoel.Laat deze dan staan. Het is niet de moeite waard om jezelf of anderen in gevaar te brengen door bijvoorbeeld een vergiftiging.

Wat is je favoriete paddenstoel?
Eigenlijk vind ik alle paddenstoelen even bijzonder. Sponszwammen zijn heel grappig want ze lijken op badsponzen. Ze smaken ook super lekker, alleen het schoonmaken is een crime. Tussen de spons zitten vaak beestjes en dennennaalden.

.

Wil jij ook eens zelf je eetbare paddenstoelen plukken? Edwin Florès organiseert regelmatig excursies. Bekijk de mogelijke data in zijn agenda ….de paddenstoelen wachten op je om geplukt te worden.

————————————————————————-

Lees ook:Het grote wildplukboek
Lees ook:Recept – Soep met geroosterde aubergines en paddenstoelen
Lees ook:Het paddenstoelenboek
Lees ook:Zelf madeliefjes inmaken als kappertjes
Lees ook:Paddenstoelenweek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>