Rubriek: Tips

tips

Het gerecht van 2012 – Katja at geitenmelkijs

Nee, op zich niet heel erg bijzonder. Ieder kind dat is opgeroeid in Amsterdam, en misschien ook wel daarbuiten, kent het softijs van de geitenboerderij in het Amsterdamse Bos. Romig en lekker zoet. Er is bijna geen geit in te bekennen. Maar afgelopen jaar at ik geitenijs, om het maar even zo te noemen, waar wél een sterke

Lees verder...

De keukentool van 2012 – Jasmijn knijpt er lekker tussenuit

Het is het lelijke eendje onder mijn keukengerei: de plastic spuitzak. Verpakt in een onaantrekkelijke witblauwe kartonnen doos, opgerold met 99 andere broertjes en zusjes. Je zou het in mijn uitpuilende kast vol blinkende keukengadgets zo over het hoofd zien. Toch weet het altijd een plekje vooraan te bemachtigen, omdat ik het inmiddels als een

Lees verder...

Bon APPetit! Leuke en handige kook-apps

We mailen, luisteren naar muziek, we doen spelletjes en … we koken er zelfs graag mee: Apps. Ze zijn heel handig voor heel veel dingen en inmiddels niet meer weg te denken uit de manier waarop we informatie tot ons nemen. Door het toenemend gebruik van smartphones en tablets (anno 2012 ruim 58% van de

Lees verder...

Echt begrijpen wat er in de pan gebeurt?

Waarom is mijn biefstuk de ene keer perfect mals en de andere keer niet? Hoe hanteer je eigenlijk een koksmes? Wat kan je allemaal met groenten? Hoe fileer je vis? Maakt het nou echt zoveel uit welke bloem je gebruikt om pasta te maken? Waar moet ik op letten als ik zelf bouillon wil maken? En wat is

Lees verder...

Kerst zonder stress – de soep

Een Kerstdiner zonder stress. Dat kan! Als je maar weet hoe je je gerechten kunt voorbereiden, zodat je tijdens het diner zelf er niet zoveel meer aan hoeft te doen. De eerste tips, die ik uit het  koken.blog.nl-archief heb geplukt, heb ik nog even op een rijtje gezet. Voor degenen die wel een leuk 3-of-meer-gangenmenu

Lees verder...

Help! Kerst! –> Tips voor een Kerstdiner zonder stress

Vorig jaar gaf ik een vriendin wat tips over hoe zij een dinertje voor 10 zo kon voorbereiden, zodat ze tijdens het diner zelf het niet zo druk zou hebben en er zelf ook nog van kon genieten. Mijn tips hielpen, hoorde ik later, en zij had een heerlijk diner met haar gasten gehad. Wil

Lees verder...

Recept – Zonder pakjes en zakjes

Een verzoek! Van Karin Luiten, collega foodblogger maar dan bij blogo.nl. Of ik deze week aandacht wil besteden aan de tweede Nationale Antipakjesavond. Niet dat ze oproept om Sinterklaas niet meer te vieren, maar om aandacht te schenken aan koken zonder pakjes en zakje. Ze schreef er al eens een kookboek vol over. Maar ja, wat valt

Lees verder...

Over datum eetclub

Wat doe jij eigenlijk, als je ziet dat de datum verstreken is dat op een product staat? Gooi je het gelijk weg, of kijk/ruik/proef (voorzichtig) je eerst of het nog eetbaar is? Ik doe zelf het laatste. Veel producten zijn namelijk langer houdbaar dan de datum die er op staat. Onlangs heb ik nog een

Lees verder...

Perzik ontvellen

Woensdag = wijn-spijsdag (uitleg). Mariëlla schreef deze week over de Bellini, een cocktail van bubbels en perzik. Zij kende dit drankje alleen met perzikensap, ik juist alleen met stukjes verse perzik. Maar hoe ontvel je daarvoor zo’n perzik nou het makkelijkst?  

Lees verder...

Heb je een speciale aspergepan nodig?

Het is een vraag die vaak gesteld wordt. En het antwoord is nee, natuurlijk niet. Asperges kan je ook goed koken in een ’gewone’ pan, als deze maar groot genoeg is om de asperges plat in te kunnen leggen. Een speciale aspergepan heeft wel een een paar voordelenl.   

Lees verder...

Week van de sla

Het wordt tijd om eens wat aandacht te besteden aan sla. Er is zoveel meer mogelijk met sla dan een zakje van de supermarkt boven je bord omkieperen en daar een flesje dressing van de supermarkt over leeg te gieten. De lekkerste dressings maak je zelf, bij iedere slasoort een eigen variant. En sla kan

Lees verder...

Mag je bakken in olijfolie?

Het is een vraag die in vele keukens gesteld wordt: mag je nu wel of niet bakken in olijfolie?  Ik antwoord dan altijd met ‘waarom niet?’, maar heb nu een nog bevredigender antwoord gevonden. In het kookboek Olijfolie van de olijfoliespecialist van Nederland, dat is Manfred Meeuwig, leg hij het uit.

Lees verder...

Wat is bruine fond?

Een lezersvraag: “In het programma Wie is de chef? heeft Sharon (week 4) een recept voor het bereiden van ossenhaas gegeven. In dit recept heeft ze het over “bruine” fond en wel 1 liter. Kun je mij vertellen wat er precies met bruine fond bedoeld wordt. Kun je die kopen of moet je die  zelf

Lees verder...

Tips: Koken met kinderen

Eén van de veelgehoorde tips om kinderen wat meer te laten eten aan tafel, is om ze wat meer bij het eten te betrekken. De komende voorjaarsvakantie is daar een mooie gelegenheid voor. Ga gezellig samen boodschappen doen, laat de kinderen het avondmaal kiezen en ga dan dat samen maken. Klik door voor meer tips.

Lees verder...