Rubriek: Recepten

In deze categorie worden alle recepten die op deze webog verschijnen ondergebracht

Recept Spitskoolsalade met kokos en fruit

Een heel leuke database van recepten met allerlei groenten en fruit is die van Odin. Je weet wel, van die groentetassen waarin je het hele jaar rond met de seizoenen mee kunt eten. Of spitskool er deze week in zit, dat is afhankelijk van de soort tas die je hebt, de regio waar je woont en

Lees verder...

Recept Marokkaanse kipstoofpot met ingelegde citroenen

Een heel bijzondere manier om citroenen in je gerecht te verwerken hebben de Marokkanen verzonnen. Zij leggen citroenen in, in zout of zuur zodat ze heerlijk zacht worden en een bijzondere smaak aan je gerecht geven. Je kunt deze ingelegde citroenen bij je Marokkaanse groenteboer kopen of zelf maken. Helaas kan je in dat laatste geval

Lees verder...

Recept Caraïbische rijstschotel

In het Caraïbisch gebied houden ze wel van fruit in hun gerechten. Het groeit daar dan ook volop. In deze rijstschotel gaan maar liefst drie stuks fruit: een mango, een banaan en limoen. Maar ook groenten als paprika, lente-ui en bleekselderij zitten in dit vegetarische gerecht, dat met cashewnoten af wordt gemaakt.

Lees verder...

Recept Kip met brie en pruimen

Gedroogde vruchten zijn erg lekker om in je hoofdmaaltijd te verwerken. En ze zijn nog eens gezond ook. Op de website van de Nederlandse Zuidvruchtenvereniging vind je hierover veel informatie en een aantal erg lekkere en bijzondere recepten (het bovenste recept op deze pagina maak ik bijvoorbeeld geregeld). Dit leuke kipgerechtje is niet veel moeilijker

Lees verder...

Fruit in het avondmaal

Eerder vandaag berichtte ik over 10 attractieparken die hun bezoekers een gezonder menu en een show over FrissFruit gaan voorzetten. Eén manier om waarop je zelf meer fruit kunt eten, is door fruit in je avondmaal te verwerken. Daarom verwerkt koken.blog deze hele week fruit in het hoofd- of bijgerecht.

Lees verder...

Recept Couscoussalade met sardientjes

Ik had het me nog niet gerealiseerd, maar je kunt nu ook heel verantwoord sardientjes eten. Jammer dat het nu geen barbecue-weer is, want sardientjes van de grill vind ik het ultieme zomereten. Maar je kunt sardientjes natuurlijk ook gewoon in de pan bakken. Laat de visboer je sardienen schoonmaken en fileren. Vraag hem of haar

Lees verder...

Recept Vis in zoutkorst

En omdat de dorade zo'n lekkere vis is die je in deze maand ook nog eens met een gerust hart kunt eten, geef ik je er vandaag weer een recept mee. En dan ook maar gelijk een spectaculair recept waarmee je echt indruk kan maken op je gasten. Het gerecht is bekend geworden door Jamie

Lees verder...

Recept Dorade in tomaten-basilicumsaus

Ook voor vandaag ben ik op zoek gegaan naar een leuk recept met een dubbel-verantwoorde vis. In april kan je veilig een zeebrasem, zeekarper of dorade gris eten. Dat zijn drie namen voor één vis. En dan wordt dorade ook nog wel eens als daurade geschreven. Maar de verschillende foto's op de verschillende websites laten

Lees verder...

Recept Carpaccio van heilbot in gazpacho

Het is nog best lastig, als je de VISwijzer en de Vis & Seizoen-kalender wilt combineren in april. Met de heilbot zit je deze maand in elk geval goed. De vis paart nu niet en wordt ook niet bedreigd. Tenminste, als je de heilbot uit de Stille Oceaan neemt en niet die uit de Atlantische

Lees verder...

Recept Vis met geitenkaas uit de oven

Als je niet gewend bent om met vis te koken, moet je eens beginnen met dit recept. Het klinkt misschien een beetje vreemd: vis met geitenkaas, maar op deze manier is het een erg lekkere combinatie. En helemaal niet moeilijk! Het enige dat je hoeft te doen is de vis, roodbaars in dit geval, in filets

Lees verder...

Vis op tafel

Eén van de goede nieuwtjes van de afgelopen week was dat wij Nederlanders meer vis zijn gaan eten. Maar we zitten nog lang niet allemaal aan de twee keer per week (vette) vis-tax zitten. Daarom staat koken.blog deze week in het teken van vis. Wist je trouwens dat er net als voor groenten en fruit ook

Lees verder...

Recept pasta met peer in blauwe saus

En als laatste in deze pasta-week op koken.blog een recept dat nog prima in de winter kan. Peren zijn immers echt winterfruit. En laat je ook niet afschrikken door de gorgonzola in het recept. Vervang deze gerust door een mildere blauwschimmelkaas of zelfs een witte schimmelkaas zoals brie of camenbert. Of durf het een beetje

Lees verder...

Recept spaghetti met rode biet, groene appel en makreel

Dit bijzondere gerecht at ik zelf niet zo lang geleden voor het eerst. En ik vond het een vreemd recept en volgde het voor de verandering braaf op. En dat pakte zeker niet verkeerd uit. De combinatie van de zoete en tegelijk frisse rode biet met de wat zachte en vettige makreel en het zurige van

Lees verder...

Recept: saffraanpasta met radicchio

Eén van de duurste specerijen ter wereld is saffraan. Dat wist je misschien wel. Maar wist je ook dat saffraan uit de stamper van een krokus wordt gewonnen? Niet de krokussen die bij ons de berm langs de weg groeien, maar van de Crocus sativus L., die bij voorkeur in wat warmere gebieden groeit. De drie stampers worden

Lees verder...

Recept: pasta carbonara

Een klassieker in de Italiaanse keuken is de pasta carbonara. Deze pasta wordt bereid met eenvoudige en houdbare ingrediënten, die zelfs iedere kolenboer (carbonara) in huis kon hebben. Veel mensen associëren dit gerecht met een dikke roomsaus uit een pakje, maar dat is niet zoals het recept origineel gemaakt werd.

Lees verder...